lördag 24 januari 2009

Surdeg

Försöker experimentera och lära mig baka med surdeg. En deg nyss satt på fm - förhoppningsvis bra resultat till kvällen. Rapport kommer.

Surdegen har fått stå i 5 dagar och sattes på 1 dl vetemjöl och 1 dl vatten, degen har sedan matats med knappt 1 dl råg/vetemjöl och lite vatten varje dag. Den har fått stå till sig ovanpå fläkten och någon dag i kylen.

Dagens deg knappt 1 kg vetemjöl och 2 dl fint rågmjöl, knappt 25 g jäst och lagom med vatten. Degen handknådad i 15 min (Kitchen Aid:en på service). Degen får nu jäsa i plåtskål med plastpåse över i 4 timmar i rumstemperatur - sedan få vi se. Planen är att slå ner degen och sedan låta den jäsa i ytterligare 2 timmar och sedan läggas på plåt för sista jäsning i ca 1 - 2 tim. Gräddning på 260 grader i fuktig ugn i 10 min och sedan fortsatt gräddning på 175 grader till innertemp är ca 98 grader.

Hur det blev: Sådär....., degen fick jäsa i 6 timmar och sedan upp på plåt för att jäsa i ytterligare 2 timmar. Det hade behövts ytterligare tid, lite dålig jäskraft i degen. Bröden lite för kompakta. På´t igen...

Inga kommentarer: