torsdag 1 januari 2009

Nyår - spenatsoppa med vaktelägg, bläckfiskpasta med löjrom, rödingqueneller med saffranssås, vit och brun chokladmousse med hallon





Spenatsopppa - tvätta och riv spenaten, fräs i lite smör tillsammans med charlottenlök, slå på lite torr sherry, vatten och buljong. Låt koka i 15 minuter. Mixa soppan och sätt till lite grädde för rätt färg och smak. Salta och peppra. Vakteläggen kokas i 3 min och får sedan ligga i kallvatten en bra stund - lättare att skala då.

Pasta - koka bläckfiskpastan (om man vill förbereda kokar man nästan klart, lyfter pastan ur vattnet i en sil. Strax innan servering lägger man ner pastan i det sparade heta vatttnet - pasta a la minute!) Såsen kokas på vitt vin, grädde och buljong (tex Voltairs buljongpulver). Rör i slutet ner nyhackad dill och löjrom. Strunta i parmesan.

Queneller - mal fisken (te x röding, kolja och gös) två gånger på finaste skivan på kvarnen (eller kör i matberedare). Blanda smeten med 1 ägg, lite ströbröd, lite vitt vin och grädde, salt och peppar till en ganska lös smet. Låt vila ett par timmar i kylen. Man kan sen vända ner lite uppvispad äggvita försiktigt. Blöt händerna i lite vatten och forma quenellerna - gör dem ganska små. Lägg ner i sjudande vatten, salt och vitt vin. Låt de ligga i ca 5 min. Lyft upp och vid servering så doppas de på samma sätt som pastan i det heta kokvattnet i 30 sek - claro! Servera med svart ris.

Chokladmousse - smält i vattenbad ca 100 g vit och 100 g mörk choklad i två separata kärl. Vispa upp 4 äggvitor hårt med lite floursocker - dela i två kärl. Vispa även ca 3 dl grädde löst med lite socker - dela även grädden i två kärl. När chokladen smält vänds den ner i respektive äggvita. Blanda sedan med hälften av grädden i vardera kärl. Lägg i glas och låt stå i kylen ett par timmar.

Gott nytt år!

Inga kommentarer: