lördag 9 januari 2010

Lammfilé med rotfruktssallad, Jordgubbstarte med tonicgelé





Lamm - marinera i citron, olivolja, rosmarin, vitlök, salt och peppar i ett par timmar, stek rosa.

Rotfruktssallad - hyvla blandade rotfrukter tunt på längden i mandolin (persiljerot, morot och svartrot) - koka hastigt i saltat vatten ngr minuter ta upp och kyl. Blanda med olivilja och citron innan servering. Slängde på lite persilja, hårdstekt kryddig ölkorv och ett par torkade oliver också.

Tarte - smöra formar och lägg i ett smörpapper, blanda degen i mixer (vetemjöl, lite vatten, socker och salt och kallt smör). Vila i kylen 1 tim. Tryck ut degen i formarna - kyl på nytt. Picka botten och grädda i het ugn (250 grader) tills fin färg. Svalna, lyft ur botten med hjälp av smörpappersremsan, fyll med lättsockrade tinade jordgubbar, riv över lite apelsinskal. Koka upp tonicwater och lite lime och socker. Blanda ner uppblött gelatinblad - kyl. Droppa/pensla sedan bakelsen i flera omgångar med kylning emellan tills den har en finn fyllning av gelen. Servera med vanilj creme fraiche (vaniljstång, lite socker och creme fraiche rörs ihop).

2 kommentarer:

Annika sa...

Så smart med remsan av bakplåtspapper i formarna! det tipset ska jag ta med mig.

Silver sa...

Vet inte var jag plockade upp det men det funkar 100 av 100