söndag 3 januari 2010

Nyårsmiddagen

Rostad märg på baguette - rosta benen i het ugn i ca 20 min (inte för länge för då försvinner rubbet), servera med flingsalt och champagne. Ta de tomma benen och lägg i lite vatten och koka en buljong.

Ebbas önskepasta - bläckfiskpasta med löjromssås. Fräs lite charlottenlök i smör, slå på vitt vin och grädde, koka ihop. Innan servering vänds löjrom ner i såsen.

Confiterad vårkyckling med apelsinsås och rökt späck- små fina franska vårkycklingar ( ca 2 hg styck) styckas. Blanda salt, peppar och dragon och låt fågeln ligga i blandningen ett par timmar. Torka fågeln och lägg i gryta med olivolja som täcker, baka i ugnen på ca 100 grader i ca 2 timmar. Servera med lättkokta rotfrukter (persiljerot, majrova, kålrabbi och morot) och en apelsinsås (koka ihop lite av benbuljongen med apelsinsaft. Salt och peppar. Smält fint tärnad rökt späck (delikatess som finns att få tag i Hötorgshallen i "östeuropa ståndet").

Rödvinsbrässerat lammlägg med gräddkokt savoykål vitlökscreme och vita bönor - salta och peppra läggen, lägg läggen i en gryta med lite lök, slå på vin så att det täcker, i med ett par kvistar rosmarin och ett par lagerblad, sjud i 3 timmar. Lyft upp köttet och håll varma i ugnen (ca 60 grader), koka i hop vinet/buljongen till para några deciliter blir kvar - servera som sås. Koka strimlad kål i grädde. Bönorna kokas (efter att ha blötlagts) i ca 20 min i vatten, rosmarin, salt och lagerblad. Låt svalna i spadet. Rosta hela vitlökar i het ugn i ca 45 min - kläm ut den mjuka vitlöken och blanda med lite grädde och salt till lagom konsistens.

Vit chokladmousse med passionsfruktsgelé - vispa 4 äggvitor hårt med lite florsocker, vispa 5 dl grädde halvlöst med lite strösocker. Smält 3 hg vitchoklad i vattenbad. Blanda chokladen i äggvitorna och vänd sedan ner grädden med äggvitor/choklad. Lägg upp i glas och kyl. Koka upp ett par urtagna passionsfrukter med lite apelsinjuice (utan fruktkött) lägg i gelatinblad och låt svalna. När moussen har stelnat läggs ett tunt lager med gelén på moussen.

3 kommentarer:

Annika sa...

Vilken grymt köttig meny (förutom löjromsinslaget,då)! Låter som att ni inte gick hungriga från bordet.
God fortsättning!

Silver sa...

God fortsättning själv Annika - jag serverade ganska små portioner så faktiskt blev det rätt lagom (och faktiskt riktigt bra...) Ser fram emot att fortsätta följa din blogg under 2010.

Birgitta Höglund's Mat sa...

Gott Nytt Matår. Härligt att se alla fina köttbitar.