måndag 18 januari 2010

Friterat grisöra med ingefärsgremolata, Hargryta med ädelostsmör, Creme bruleeHittade helt otippat en hel fin hare på ICA Brommaplan idag - den tog vi!

Grisöra - koka öronen i ca 2 timmar i rött vin och lite vatten, strimla öronen och torka av dem, fritera i ca 5 min i het olja. Servera med en gremolata på citron zest, riven vitlök, hackad persilja och riven ingerfära.

Hare - stycka haren och bena ur bogar och stekar, tärna köttet. Ta ur sadeln på inner och ytterfile. Koka buljong på benen med lite enbär och lagerblad. Fräs morot, charlottenlök, en kanelstång, lite smulad torkad svamp och köttet i smör, slå på buljongen, rödvin, lite grädde, lagerblad och enbär. Sätt in i ugnen med lock på 175 grader i ca 1 timme. Stek fileerna för sig hastigt i smör och servera tillsammans med såsen från grytan till någon du tycker särskilt om .

Ädelostsmör - rör ihop ädelost och rumsvarmt smör, kyl......(avancerat!)

Några fick puré på sötpotatis till - jag hoppade över.

Creme brulee - sjud grädde, socker och vaniljstång - 1 äggula per dl grädde (ungefär...), vispa ner grädden i äggen och skrapa ur vaniljen, grädda i 150 grader i ca 40 min. Kyl. Bränn av med råsocker innan servering.

2 kommentarer:

Annika sa...

Coolt! Vilken tur du hade som hittade hare i en vanlig ICA-butik. Jag zappade av en slump förbi "The f word" (eller vad det nu heter) med Gordon Ramsey i söndags, och han lagade en ragu på hare med rödvin och choklad.
Jag har aldrig lagat vare sig hare eller kanin. Måste prövas. Synd bara att det är lite omtändigt att få tag på. (Fför oss som inte bor i Bromma, vill säga ;).)

Silver sa...

Annika - jag ligger på dem att fortsätta att ta in lite spännande detaljer - vi får se. Kanin och hare har verkligen helt olika karaktär, kanin är ljus och mjäll och skall inte koka så länge medan haren är mörkare och "vildare" i sin smak och behöver också lite längre koktid. Kanin hittar du nästan alltid hos vilt/fågelhandlaren nere i Hötorgshallen.