söndag 24 januari 2010

Fylld minischnitzel med pancetta, Kolja, vitvinsås, pulver på Tjörntång och zucchiniterrin, Torrimmad ananas, bakelse med två geléer


Försöker att lära mig att hantera gelé i olika former - testade en dessert på temat idag.


Schnitzel
- stansa ut rundlar från kalvinnanlår, lägg en bit mozzarella mellan två rundlar, panera i vetemjöl, ägg och brödsmulor (jag gjorde mina på valnötsbröd och persilja). Torka pancetta i ugnen. Stek schnitzeln och servera med pancettan och lite citron.

Kolja - salta och peppra fisken och låt gå klar i ugnen på 100 grader.

Tångpulver - mixa torkad tång i blender. Min kom från sommarens paradis på Tjörn.

Sås - fick tag i ett fint hälleskrov hos Johan på Fiskeläget. Koka en buljong på skrovet, en morot och en charlottenlök. Koka i 25 min, sila. Ta lite av fonden och häll på vitt vin - koka ihop något, häll på grädde och koka i hop ytterligare, salt och peppar. Blanka av med en smör klick.

Terrin - hyvla zucchini på längden på mandolin.Smöra en form och varva zucchini, lite charlottenlök, gorgonzola och riccota. Riccottan blandades med 1 ägg. Salt och peppar. Grädda i ugn på 175 grader i ca 40 min.


Dessert

Ananas - skala och klyv miniananas, rimma ananasen i ett par timmar med flingsalt.

Fikon - fick bli ljumna i ugnen med lite honung.

Bakelse - gör en botten av mortlade digestivekex och lite smältsmör. Tryk ut degen i botten på en lite ring. Kyl. Tryck försiktigt ut botten när den stelnat. Fodra ringen med plastfilm. Koka ihop (i) pasionsfrukt, vitt vin och lite socker (ii) frysta jordgubbar, ny pressad blodapelsinjuice och rsocker. Lägg i gelatin (ca 1 blad per 1 1/2 dl vätska). Låt gelen stelna något i kylen, fyll sedan formen med geléen i två lager. Kyl. Tryck sedan ut bakelsen ur formen med hjälp av plasten.

2 kommentarer:

Max Sthlm sa...

Hej,

Tack för en mycket inspirerande blogg.

Har du något tips på var jag kan köpa en mandolin som håller bra kvalité och är prisvärd?

Silver sa...

Hej Max - kul att du gillar bloggen. Lagamati på Odenplan Sthlm har bra grejor