lördag 27 mars 2010

Utmanad av Ada med hemlig matkorg


Näst äldsta sonen och undertecknad åkte in till Hötorget där Ada försågs med 500 kr och skickades ner i hallen för att köpa lite ingredienser som undertecknad skulle göra något med senare på kvällen. Adas shopping bestod av två bitar kalvlägg, sparris, fikon, tonfisk, blåmusslor och pumpakärnor. Kalvköttet var nog inte mer än 5 hg med ben så utmaningen var att få den att räcka till 4 vuxna och två barn. Lösningen blev "lapskojs". Här är så menyn;

Musselsoppa - lägg musslor, lite morot, dill och purjo i gryta, slå på vitt vin och vatten koka häftigt i 5 min. Ta upp ett par musslor för dekorationen. Låt resten sjuda ytterligare 15 min. Ta upp och ur musslorna, lägg i soppskålen tillsammans med "dekorationsmusslan". Sila av buljongen och reducera ytterligare, slå i lite grädde och sjud ett par min. Slå soppan över musslorna.

Tonfisk och sparris med Pernoddressing- salta och peppra, stek hastigt i torr grillpanna runt om. Min gick som synes lite för länge, den råakärnan skall vara större. Koka sparrissen hastigt i ngn minut. Gör en sås av creme fraiche, hackad dill och Pernod.

Lapskojs - Koka kalvläggen i ett par timmar med morot och lök. Ta upp och finfördela köttet så att det blir trådar (ni fattar). Spar buljongen. Koka potatis mjuk, koka upp mjölk och smör och lite riven muskotnöt. Mosa potatisen med mjölkblandningen. Vänd ner köttet och eventuell märg. Koka en sås på buljongen som fått reducera ytterligare. Blanda i lite kinesisk soya och grädde, Sjud till önskad tjocklek. Rosta pumpakärnorna och strö över. (utmaning: försök att fota lapskojs så att det ser sexigt ut....)

Fikon med vitchoklad och lingongrädde
- kryssa fikonen i toppen och lägg i lite vit choklad. Kör i ugnen på 200 grader tills chokladen smält och allt är varmt. Vispa grädden med lingon och lite vaniljsocker.

3 kommentarer:

Japan till bords sa...

En sådan härligt inspirerande kombination med halstrad tonfisk, sparris och pernodcreme! Hoppas få tillfälle att prova snarast och kommer nog att klippa ner fänkålsdill också i såsen för en extra lakritston (och för att en gång för alla bli av med den där ruskan som bara ligger och väntar i kylen..)

chezsofia sa...

Vilken kul utmaning! Gillar speciellt sparrisen med pernodcreme och tonfisk. Pernodcreme kommer definitivt att dyka upp hemma hos oss. Gillar starkt att ha pernod i sås till fisk men har inte funderat på att ha det i kall sås innan. Tack för inspirationen!

Silver sa...

Vad kul att ni gillade Pernodsåsen, den kom till för stunden och blev faktisk riktigt bra - antagligen ännu bättre med fänkålsdillen! Skall testas.