lördag 20 mars 2010

Stekt gärs med sås på lever, Fisksoppa på gös och knivmussla, Blodapelsin och melon sallad, kokos och youghurtsås
Hade som vanligt en liten stund för mig själv i Hötorgshallen på fredagen. Hos Johan och Co i Fiskeläget hade de fått in en skön leverans av lite udda prylar, strandkrabba, ullkrabba, eremitkräfta, sjöstjärna mm mm. Jag plockade ut ett par riktigt fula fiskar som jag aldrig testat förut - snorgärs. När de fileeades hittade vi en tegelröd lever som användes för att färga såsen, romsäcken gjordes till kaviar som passade till lördagmorgonens frukostägg.


Gärs - fileerna saltas och peppras, stek i smör som fått bli "nötigt". Gör en sås genom att koka ihop en skvätt vitt vin, lika stor skvätt grädde, hackad lök och gärslevern. Mixa slät med lite dill. Jag gjorde max en halv dl sås.

Soppa - koka en buljong på ett par plattfiskskrov (fick ett par bergtungeskrov), lite morot och en lök, koka 20 min, sila. Strimla morot och jordärtsskocka i tändsticksstorlek, bryt av lite blomkålsbitar, sjud grönsakerna, knivmuslor (låt dessa ligga en kvart i kallt saltat vatten så att de släpper sand) och bitar av gösfilé i buljongen, lite vitt vin och lite grädde (det skall inte vara mer grädde än att det bara "grumlar" soppan) i 15 min. Dela körsbärstomater och lägg i tallrik och häll upp soppan. Riv lite lagrad parmesan över.

Fruktsallad - skala och tärna blodapelsin, kula upp melon, slå sönder kokosnöten och skiva tunt. Gör en sås på turkyoghurt, mitt vaniljsocker och hackade gojibär.

Kaviar - ta ur rommen ur romsäcken och lägg i saltat vatten över natten, ta bort hinnor och annat som ligger på vattenytan, sila av i trådsil - servera med frukostägget!

3 kommentarer:

Anonym sa...

vafalls! en snorgärs ser väl inte ut så där...? Det ser ut som en simpa/ulk.

mvh

Feskarn

Silver sa...

Då vet du mer än fiskhandlaren - jag håller på gärs - låter i vart fall roligare

TR sa...

det där är inte en gärs...