torsdag 4 mars 2010

Karamelliserat sidfläsk med champinjoner och pumpakärnor, Helstekt fläskfilé med rostad pumpa och blomkålsstock, blomkålspuré

I den lilla lokala ICA butiken i vårt samhälle på Tjörn är inte utbudet av kött alltid det största så man får koppla på lite av fantasin för att göra något åt standardbitarna. I dag blev det en sockerlagsmarinerad grissida.

Sidfläsk
- skär det rimmade sidfläsket i ca 4*4*4 cm kuber. Koka en sockerlag på strösocker, vatten, en krossad vitlöksklyfta och en torkad piri-piri frukt. När lagen svalnat lägger man ner köttet som får ligga där ett par timmar. Stek kuberna runt om på hög värme och låt gå klart i ugnen på 125 grader. Pumpakärnor torrostas i het panna. Stek champinjoner och charlottenlök i smör och servera till.

Filé - putsa köttet, salta och peppra och bryn i het panna - låt gå klart i ugnen på 125 grader (lämpligen tillsammans med sidfläsket) tills rosa innuti.

Tillbehör - skär loss buketterna från blomkålsstocken och koka mjuka i grönsaksbuljong, vispa sedan till puré med mjölk och smör. Tärna blomkålsstocken och butternutpumpa, ringla lite olja över och rosta tärningarna i ugnen på 225 grader. Droppa lite av den kalla tomatsåsen som blev över från gårdagens pizzabak.

2 kommentarer:

Erka Perka sa...

Vilka middagar du gör! Var får du all inspiration ifrån! Det där fläsket låter inte dumt.

Silver sa...

EP- tack, tack - inspirationen kommer nog bara ifrån att jag tycker det är så förbannat kul att laga mat - fläsket blev riktigt bra - hade aldrig gjort det förut.