torsdag 1 december 2011

Tryffel-festival

Tack var min nyfunna vän Linn på Gotland så kunde vi kalasa loss på 2 hg tryffel. Det gjordes tillsammans med matgäng jag emellanåt samlar för att laga en nykomponerad meny med upplagd mice en place. Herrarna Svarten, Tiger och Hagis dök upp vid 15 tiden och hustrurna droppade in vid 19 tiden för att äta vad vi lagat under eftermiddagen. Kvällen gick som sagt i tryffelns tecken;

Färsk pasta med tryffel - deg av vetemjöl och durumvete 50/50, ägg, vatten, salt och (peppar ?? Ulf?) och lite olivolja knådas till smidig deg, vila någon timme innan den körs i pasta maskin till tagliatelle, koka i saltat vatten och blanda med smält smör, parmesan och massa nyhyvlad tryffel.

Risotto med tryffel - låt tryfflarna ligga i riset i tät burk över natten, ta ur tryfflarna och gör en vanlig enkel risotto med vittvin, buljong, ös i parmesan i slutet och toppa med riven tryffel.

Lamm och tryffelpate med kvittenmarmelad - mixa ungnötlever, ett par ägg, grädde vitlök, salt och peppar och en hel del smält smör, blanda i lika mycket lammfärs och en hel del hackad tryffel, toppa med lite fin tryffelolja, slå i form klädd med bacon, klä in i folie och baka i ugn i vattenbad i drygt en timme, svalna och skär upp. Marmelad - tärna kvitten, koka i socker och muscavodosocker tills mjukt, stompa med potatis stomp, låt svalna.

Oxkind i rödvin med potatis och tryffelpuré - putsa kinderna och sjud i ett par timmar i rödvin tillsammans med lite lagerblad, peppar och lök. Koka en puré på potatis, grädde och smör, vräk i tryffel. Reducera skyn till sås. (Bild saknas)

Waguy-biff med tryffelsmör, majrova och sommartomat - stek biffen hastigt i het panna, låt vila. Rör ihop rumsvarmt smör med hackad tryffel och lite vitlök. Svärmors ihopkokade sommartomater från Tjörn. Stekta förvällda tärningar av majrova.

Ingefärspäron - skala små päron, koka i en lag av vitt vin, vatten, socker, riven ingefära och röd karamellfärg till mjuka, låt svalna. Servera med ett choklad garnityr av smält och ringlad mörk choklad.Vaniljmascarpone.4 kommentarer:

Anonym sa...

Helt underbart, tänkt att få det där serverat! Förstår att du har lyckligt gift som första ord i din presentation annars skulle väl frierierna hagla =) /Krista

Matarkivet sa...

OJ och WOW är det enda jag kan få ur mig. Vill köra repris på rubbet!

Susanne Welin-Berger sa...

Härligt!
Tryffeln lyfter maten till nya höjder. Tack för underbar inspiration!
:) Susanne

Silver sa...

Krista - frierskor håll er borta :D Den här middagen kan du lätt sno ihop själv - testa!

Matarkivet - ser fram emot att se uppföljaren på din blogg!

Susanne - kul att ett riktigt tryffelproffs blev inspirerad.