lördag 4 september 2010

Kalvbräss med hongungsglaserade valnötter, Grillat lammhjärta med honungsrostade rotfrukter och skocka
Blev mycket honung idag men det funkade. Lammhjärta är en klart underskattad del, finns att köpa hos latinokillarna i Hötorgshallen bl a.

Bräss - koka upp vatten och lite salt, lägg i brässen i 30 sek, ta upp och putsa från hinnor och ev talg. Stek i smör till lätt rosa innuti. Torrosta valnötter i panna och slå i slutet på lite flytande honung som får gå med en kort stund.

Lammhjärta - putsa hjärtat från ev talg mm, dela och lägg i rödvin, vitlök, lite salt och örter i 6 timar. Grilla på träkålsgrill.

Rotfrukter - skala och klyf rotfrukter och kronärtsskockor, slå på lite olivolja, honung, salt och peppar, kör in i ugnen på 175 grader tills klart.

4 kommentarer:

Erka Perka sa...

Lammhjärta eller något annat hjärta för den delen har jag aldrig lagat. Känns lite läskigt men jag antar att det fungerar som vilken köttbit som helst? Något att tänka på?

kökschefen.se/Lars sa...

Jaa, jag vet inte hur förhålla sig till lammhjärta. Kalvbräss är ok, om man inte tänker på vad man äter, men hjärta..

Kan du beskriva smak och konsistens!

Silver sa...

EP, Lars - hjärta är fantastisk mör muskel om man inte steker sönder den. Med rödvinsmarineringen blir den ännu smakrikare. Andra delikatesser som kan rekommenderas är rökr ren och älghjärta skuret i tunna skivor. Det är förstås högst personligt vad man kan tänka sig att äta, själv tycker jag att det är trevligt och värdigt att ta hand om hela djuret, ni vet nose to tail tänket.

Erka Perka sa...

Hej! När jag läste din kommentar slog det mig att jag ätit just rökt renhjärta i min ungdom. Jag vill minnas att det var hur gott som helst. "Nose to tail" gillar jag, känns etiskt och resursriktigt. Ska nog hålla ögonen öppna efter ett hjärta nästa gång det veckohandlas.