lördag 20 februari 2010

Gnocchi med skirat smör, citron och salvia, Lättrimmad marulk med knivmusslor, mungbönkärnor och svart ris, Chimay ost och öl
Gnocchi - koka potatis (ca 1 kg) med skal i ca 45 min. Skala medan den är het och kör i potatispress. Gör en liten grop i mitten. Vispa ihop 2 ägg och häll i gropen. Vänd ihop med lite mjöl (ca 3 dl) och salt - degen skall gå ihop och inte kladda men samtidigt vara relativt lös och luftig. Rulla till en "limpa" och dela upp i bitar som sedan i sin tur rullas till fingertjock "korv". Kapa i ca 2 cm bitar. Ta en gaffel och rulla över biten så att den får ett litet mönster. Koka sås snart det går eller låt vila på en mjölad bricka en stund. Koka i saltat vatten till de flyter upp. Servera med skirat smör där rejält med salvia hackats ner i och en citron eller mer pressats ner. Riven Trentino-ost.

Fisk - kotletter av marulk läggs i ganska hårt saltat vatten i 1 timme. Ta upp och torka torrt. Salta och peppra och stek i het panna, låt gå klar i ugn på ca 80 grader. Kolla så att den inte går för länge = studsboll.

Musslor - tvätta och skölj musslorna (ganska sandiga) och ångkoka (vin och vatten) i någon minut., Jag byggde en egen ångkok av kastrull och durkslag.

Servera med gröna mungbönekärnor (från Thailand) som visade sig vara gula.. Bönorna fick ligga i blöt i ca 8 timmar och åts sedan naturell, dvs ingen kokning. Svart ris fick också ligga i blöt i 8 timmar och kokadessedan i saltat vatten i ca 1 timme.

Sås på skirat smör, grädde och lite vitt vin.

Öl och ost från bla Chimay.

4 kommentarer:

duva sa...

vad smarrigt det ser ut-allt :)

Mikkan sa...

Ahh Chimayöl är gott vet jag, men hur är det med osten egentligen?

Anonym sa...

Chimayölen är färgad, det tror man inte om munkarna

Silver sa...

Mikaela - trappistklostren har alla en egen ost som passar bra till deras öl. Chimayosten var en kittost som var ganska snäll (hittades på Prisextra Norra Stationsgatan), kul att prova i vart fall.