måndag 8 februari 2010

Sallad med friterad äggula, Ugnsstekt vårkyckling, Beuf Småland, Mangopannacotta


Äggulor - separera äggula och vita, låt gulorna sakta glida ner i oljan som inte får vara för het. Klart på några sekunder. Ägget skall vara krämigt i mitten. (Specialare till älskade hustrun som inte kan äta kyckling..)

Vårkyckling - hittade en liten vårkyckling i frysen som fick tina sakta. Fyll buken med persilja, dragon, salt och en citronklyfta. Tryck in lite smör under skinnet och gnid in resten av fågeln med smör. Salta och peppra. Kör i ugnen på 225 grader till den är klar och fått fin färg. Ös ofta!

Beuf Småland - en boeuf bourgignon som pimpats med ett fint isterband i skivor (från Fröken Nilsson, Ålsten). Högrev skörs i lagoma kuber (inte för smått), fräs i smör tillsammans med charlottenlök, slå på en flarra rött vin, jag la även i de sista resterna av tomaterna från såskoket härom dagen, lite salt och peppar och in i ugnen på 125 grader i 4 timmar. Lägg i det skivade isterbandet och lite champinjoner. Låt gå ytterligare minst 1 timme.

Pannacotta - 5 dl grädde och lite socker får koka upp, lägg i 2 uppblötta gelatinblad och mangopurén från gårdagen. Kyl, servera med hackade torkade tranbär.

Inga kommentarer: