lördag 20 december 2008

Fjärsing à la française med krispig tång
Fjärsing - fin lite udda firre som smakar väldigt gott och som har ett vackert skinn. Fisken inköpt av en inspirerande fransman på den mycket bra fiskavdelningen på Coop Forum Bromma.


Fjärsingen är vanlig på västkusten, ca 30 cm. Den lever under sommartid på grunt vatten ofta nerbäddad i bottensanden. Fjärsingen har gifttaggar som sitter på gälarna och på den främre ryggfenan. Giftinjektionen utlöses automatiskt i försvarssyfte vid beröring av fisken. Efter giftinjektionen fylls aktuell gifttagg omedelbart igen. Även döda fiskar har gift i taggarna. (Källa: Giftinformationscentralen)

Så man skall vara lite försiktig när man fileear...

Fiskgrytan - filea fjärsingen och skär filéerna tvärs över i skivor, Salta. Fräs finhackad charlottenlök, vitlök, ett par sardeller och lite morot i smör. Lägg i fisken (med skinnet kvar) och stek några minuter. Häll på fina avrunna burkcoktailtomater, vitt vin och persilja - låt koka ihop ytterligare ett par minuter.

Tång - finns också att köpa på Coop Bromma. Stek tången med lite lök och vitlök och persilja på högvärme i ca 1 minut - servera direkt.

Inga kommentarer: