1 vecka sedan
torsdag 9 augusti 2012
Dammiddag på temat "Lokalt"
En gång varje sommar så lagar svärmor, hennes vännina Lena Y och undertecknad mat. Jag sätter meny och fixar mice en place. I år så gav jag mig utmaningen att bara laga mat på lokala råvaror, i första hand från Tjörn, i andra hand Orust och i tredje hand Bohuslän. Tror jag rodde ihop det mesta.
Småbröd med hemgjort smör Black & White - sätt en fördeg på ca 5 dl på vetemjöl från Lysekli, vatten och något gram, låt stå över natten, blanda i mer mjöl till en ganska lös deg, jäs ett par timmar, forma till små bröd, jäs igen, grädda på 200 grader.
Smör - vispa grädde till smör, tvätta bort alla kärnmjölk, smaksätt ena smöret med salt och det andra med pulvriserad Tjörntång.
Vättersvikssoppa - koka en fond på ett öringshuvud (fångad i viken), sjögräs, tång och musslor (från samma vik), vitt vin, koka ihop i med lite grädde, koka ihop, servera med musslorna.
Miniburgare - mal högrev från RJs (Orust), blanda i lite salt och peppar, stek och håll varmt.Nybakat bröd.
Gul ketchup - dela gula bifftomater från Lars-Erik på Mölnebo (Rönnäng), häll i rödvinsvinäger, selleri, lök, chili, salt och peppar, socker - koka ihop, mixa och koka ihop till lagom konsistens.
Majonnäs - som vanligt med ägg från Mällby gård.
Sallad från svärföräldrarna.
Rödbetor med blomster - koka röd och polka betor (PA & Sollans - Rönnäng), bondbönor från egna odlingen och blommor från Mölnebo.
Makrill med potatissallad - rök småspirr med lite enris från tomten.
Potatissallad på Tjörnpotatis
Creme Caramel på Mällby gårdsägg
Jordgubbar och fudge - Rakels misslyckade chokladkola blev utmärkt fudge som fick samsas med Tjörn-jordgubbar, grädde och kaksmulor från Lottas Bak&Form (Aröd)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar