måndag 9 november 2009

Chevre chaud, Lammnjure i senapssås, Chorizospäckad flankstek med gräddkokt butternutpumpa, Björnbärsglass med nötsirap


Chevre - kapa en bit chevre och lägg på mörkt bröd, en liten klick smör och flytande honung på toppen, strö över hackad valnöt, in i ugnen på ca 200 grader. Sallad på ruccola och gurka, Julita rapsolja

Lammnjure - dela njurarna och ta bort så mycket som möjligt av det lite hårda vita (talg?) i mitten. Vänd njuren i mjöl med salt och peppar. Stek i smör tills rosa. Servera med en sås på vitt vin, dijonsenap och grädde som fått koka i hop. Strö över persilja. En av mina absoluta favoriträtter som jag också bjöd min älskade hustru på vid första middagen......... inte så listigt om man absolut inte tycker om inälvsmat. Chevren ovan därför till Ebba.

Flankstek - två fina chorizo las i flanksteken som sedan rullades ihop och bands upp. Allt inhandlat av de syd amerikanska kamraterna i Hötorgshallen. Lägg steken i en gryta, lägg i ett par hela delade vitlökar, ett par tomater, salt, ett par lagerblad och fyll på med rött vin så att det når upp en bit på steken. Kör i ugnen på 100 grader i 4-5 timmar.

Pumpa - dela och tärna pumpan, låt den bli mjuk på svag värme i smör, häll i slutet på lite gräde som får koka ihop.

Glass - två ägg och två äggulor vispas ihop på svag värme så det blir krämiga, sjud samtidigt 4 dl grädde, lite socker och ett par rejäla skedar björnbärssylt från Tjörn. Vispa i grädden i äggen, låt svalna och kör sedan i glassmaskin.

Nötsirap - värm lönnsirap med lite hackade valnötter och hasselnötter

Inga kommentarer: