söndag 2 maj 2010

Sallad på svensk färskpotatis och torkat torskskinn, Grillad flankstek med chillismör och stekta primörer, Sollans dessertValborgmenyn - Ulf och Ulla på besök. Flanksteken som vanligt köpt hos Latinska livsmedels-killarna i Hötorgshallen.

Sallad - koka potatis (långt ifrån prisvärd svensk växthuspotatis... köpte 8 stycken små och blev rånad), ångkoka sparris och blanda med ruccola som fått ligga i isvatten. Dressing på olivolja, tryffelolja, citron och lite vitvinsvinäger. Riv god ost över - jag hade Trentino.

Torkat torskskinn - skrapa skinnen helt rena från kött, salta på bägge sidor och torka i 100 grader i ugnen med öppen lucka i ett par tre timmar tills skinnet är knastertorrt. Bryt i lagoma bitar.

Flankstek - marinera olja, citron, vitvinsvinäger, masa vitlök i 3-4 timmar. Grilla hastigt och låt sedan gå klart i ugn på 80 grader. Servera i tunna skivor.

Kryddsmör - rör ihop rumsvarmt smör med chilisås, smulad torkad chili efter mod, lite riven vitlök och hackad soltorkad tomat.


Stekta primörer.

Dessert
- skiva jordgubbar, toppa med en glasskula och häll sedan smält mörk choklad över som då kommer att stelna. Servera med jordgubbsöl.

6 kommentarer:

Annika sa...

Den som ändå varit med och fått njuta av denna meny!
Flankstek - samma där som med oxkinden. Har inte fått till det med den än.

Silver sa...

Tack tack, flanksteken är från samma leverantör som kinden. Vad gäller torskskinnet så var det jag och Zappa (familjens hund) som uppskattade det. Resten var mer tveksamma..

Elin sa...

Vi köper ofta flankstek som "snabbmat" men smiter oftast förbi Dennis Kött i Bromma som har helt ok utbud på kött. Inte minst så slipper vi den långa omvägen runt stan :)

Silver sa...

Elin - var ligger Dennis Kött - jag bor i Bromma och har helt missat honom???

Elin sa...

äsch jag skrev fel, Spånga menade jag ju, men det är ju lite nästgårds, du parkerar direkt utanför så det är supersmidigt. http://denniskott.se/

Flanksteken tror jag ligger på 75 eller 79:-/kg. Vi fuskar glatt och köper deras egna bearnaise som är grymt bra.

Silver sa...

Tack Elin - det skall testas