söndag 11 oktober 2009

Tre gånger strömming, lammsadel med skånsk potatis och timjansfärskost, Äppeltartlett
Gräsänklingarna Ulf och undertecknad lagar middag.

Strömming
- dra av skinnet av strömmingsfileérna, grava i 1/3 socker och 2/3 salt i ett dygn, voila - egna fasta "sardeller". 1) gravad strömming med tomat, kapris och lök, ringla över en god olja, 2) stekt gravad strömming med sikrom och creme fraiche 3) böcklingmousse - mixa böcklingköttet med grädde salt och peppar till önskad konsisten.

Lamm - snitta späcket och gnid in med rapsolja, salt, peppar och riven vitlök, kör i ugnen på 150 grader till innertemp 58 grader.

Timjansfärskost - sjud 1 liter filmjölk tills den delar sig, häll i silduk och låt rinna av, krama ur den sista vätskan. Kyl. Blanda i grädde till lagom lenhet, krydda med hackad timjan och lite salt.

Potatis - tärna potatis och hacka salladslök, fräs i lite smör och häll sedan på generöst med grädde, sjud tills potatisen är klar. Vänd ner bladpersilja.

Tartlett - gör en smördeg av smör och mjöl och lite socker. Tryck ut degen i små formar. Förgrädda skalen. Fyll skalen med fint skivade (mandolin att föredra) äpplen (Gravensteiner), lite kanel, socker och en klick smör. Grädda i 200 grader. Servera med vailjsås (grädde, vanilj, socker och ett par äggulor sjuds ihop sedan in i kylen).

Inga kommentarer: