lördag 25 juli 2009

Marulkskinder med syrad fänkål och brynt smör, rimmad torskrygg med vitvinssås, GinTonic granite, Vit chokladmousse med syltade jordgubbar





Körde under fredagen ett litet men kul matlag. På menyn stod;

Marulk - kinderna peppras, stek hastigt i hög värme i smör och olja och salt.

Fänkål - skiva fänkålen tunt, lägg i ärtskott och dill. Pressa citron över och lägg i salt och lite socker tills lagom syra uppstår. Låt dra någon timme.

Smör - bryn smöret till det får en nötig doft

Torsk - blanda en saltlag (lite saltare än västerhavskallsup), lägg i torskryggen i portionsbitar. Låt dra 1 timme. Baka torsken på svag värme tills den precis delar sig vid lätt tryck. Servera med sparris, sockerärtor, zuccini som hastigt stekts i smör. Svart bönor.

Sås - fräs finhackad lök i smör, häll på fond på laxben, vitt vin och grädde. Låt allt sjuda ihop till önskad konsistens.

Granite- blanda en liten GT, lite citron och socker, frys. Rispa upp med gaffel innan servering.

Chokladmousse - 4 äggvitor vispas hårt, blanda med smält vit choklad 200 g, vänd ner i 3 dl lätt vispad grädde. I botten på glaset la vi jordgubbar som blev restprodukt efter saftkok. Garnityr med karamell som fått stelna på smörpapper.

2 kommentarer:

Filibabba sa...

åå vad gott!! =)

Silver sa...

Thx - kul att du gillade det!