1 vecka sedan
söndag 16 maj 2010
Rökt torskhuvud med Belon ostron, makrillkaviar och creme Ninon, Smörrebröd, Kolja med pillade räkor och mayo
På Tjörn. Var hos Lasses fisk i Skärhamn för att köpa riktigt fin västkustfisk. Fick där tag i ett stort fint torskhuvud på säkert 2 kg som tillsammans med två makrillromsäckar fick utgöra grunden för kvällens förrätt. Det blev nog en av mina bästa förrätter på länge. Kändes för övrigt grymt skönt att kunna ta hand om en delikatess som annars hade gått i soporna.
Torsk - rimma huvudet i ganska hårt saltat vatten i någon timme. Stycka ut kinder, tunga och hals ur huvudet. Salta och peppra lite. Rök i ABU-rök i knappt 10 min. Låt vila i röken ytterligare 10 min.
Makrillkaviar - makrillromsäckar snittas och skrapas ur. Salta rommen och slå på lite vatten. Låt stå i kylen ett par timmar. Spola hastigt i iskallt vatten i ett par sekunder så att överskott salt försvinner. Sila.
Creme Ninon - koka lite gröna ärtor i saltat vatten i ngr minuter. Slå av vattnet och häll på lite grädde, mixa slät.
Ostron - öppna
Smörrebröd - rågbröd, mayo, en skiva rostbiff och rostad charlottenlök. Löken skivades och torkads i ugnen på 100 grader. Öl och snaps.
Kolja - salta och peppra fileerna, lägg på plåt och baka i ugn på 100 grader. Servera med berg av nypillade räkor, mayo, svarta bönor och kokta morötter.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Jäkligt smarrigt.
Men lite besviken blir jag ändå. Jag trodde att vi var överens om att stava den majonnäs.
Keep up the good work! Nästan allt ser supergott ut.
Stava den majonnäs? Märkligt skrivet av mig, så går det när man drygar sig om stavning.
NU - mayo ;)
Vad fina dina bilder blivit!
LisaFW- tack! det är nog mer beroende på att ljuset ute börjar bli vackert snarare än att fotografen blivit duktigare.
Du bilden med Koljan och de handpillade räkorna så grymt gott ut! Snyggt foto!
Skicka en kommentar