1 vecka sedan
söndag 26 april 2009
Matkurs - confiterad griskind o äppelsallad - tagliatelle med saffran o hjärtmusslor - rödtunga med bönor, färskpotatis, tomat, vitvinssås- pannacotta
Matkurs med fyra rätter för åtta personer.
Griskind - salta och peppra griskinden, lägg kinderna i en gryta och täck med olivolja, lägg i ett par krossade vitlöksklyftor. Låt gå i 100 grader i ugn i 5 timmar. Kyl. Ta bort det stelnade fettet och skiva kinden i tunna skivor och stek knaprigt. Servera med en sallad på ruccola, romansallad, lollo rosso minigurka, lättsockrade stekta äpplen och vinegrett.
Pasta - fräs saffran, vitlök, charlottenlök i smör, slå på vittvin och grädde - koka ihop.
Rödtunga - dela filéen i två delar och rulla ihop, salta och peppra och baka i ugnen på 70 grader tills fisken "stannat".
Vitvinssås - koka fond på skrov, vitt vin, vatten och rotfrukter (jag fick tag i ett hälleflundra skrov på ca 1 kg från Fiskeläget i Hötorgshallen....kanon). Fonden får koka i ca 1 1/2 timme tills den är riktigt koncentrerad. Koka sedan såsen på fond, vitt vin och grädde.
Servera fisken med stekt färskpotatis med rivet citronskal och gräslök (förkoka potatisen och stek sedan i smör med skal och örter), flageoetbönor (blötlagda i 8 tim och sedan kokta i saltat vatten och lagerblad) och torkade småtomater (70 grader i ugnen i ca 3 timmar)
Pannacotta - sjud 6 dl grädde, lite socker och ett par vaniljstänger. Skrapa ur vaniljen och rör i 4 blötlagda gelatinblad. Kyl i formar som klätts med plastfilm. Servera uppstjälpa med färsla bär.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Mmm vad gott sammansatt & underbart med pannacotta till efterrätt :)
Var det du som höll i matkursen? Fantastisk meny i varje fall!
Annika, Jo jag brukar köra kurs med ett gäng "herrar" ett par gånger om året - riktigt kul att sätta en meny som funkar timingmässigt och utrymmesmässigt i hemmaköket. Blev riktigt bra.
Skicka en kommentar