måndag 30 november 2009

Musselsoppa, laxburgare med smörkokt kålrabbi, sikromsås och rosa smulor, ostar






Har varit borta från spisen förra veckan - nu är allt som det skall igen.


Soppa - lägg i tvättade musslor, lite morrot, salladslök i en kastrull, slå på generöst med vitt vin och grädde. Koka i 5 -10 min. Ta ur musselköttet ur skalen och mixa soppan slät. Servera med örtolja (olivolja, persilja och vitlök)

Lax - mal på finaste skivan i köttkvarnen, blanda färsen med grädde, ägg och lite brödsmulor. Stek i smör och låt gå klar i ugnen på ca 100 grader.

Sås - vitt vin, grädde och sikrom.

Smulor - kör gammalt surdegsbröd i mixern med soltorkade tomater och lite röd karamellfärg

Kålrabbi - tärna eller kula kålen, koka i smör i ca 5 min.

Ostar

4 kommentarer:

Chezsofia sa...

Härligt med musselsoppa!
Kålrabbi har jag inte använt så mycket. Värt att prova?

Härlig ostbricka dessutom. Ger mig på en gissning med ostarna: Taleggio, Chaumes, Brie de meaux hmm och grönmögelosten känns lite svårare Roguefort?

Silver sa...

C - bingo! Alla rätt på ostarna. Inte världens mest spännande kanske men väldigt mogna och goda. Kålrabbi skall du absolut testa - krispig och lite pepprig i smaken.

Chezsofia sa...

Ost ska framförallt vara god inte spännande ;-) 4 läckra ostar på samma bricka. Det vattnas iallafall i min mun.

Anonym sa...

vilket märke var det på ostarna? falbygdens?