torsdag 19 mars 2009

Knapriga grisöron med vitlök och gröna ärtor, fiskgryta på torsk




Grisöron - skölj och tvätta öronen ;) - koka på svag värme i saltat vatten 2-3 timmar. Skiva örat i strimlor, torka av överflödigt vatten, stek charlottenlök, vitlök och öronen på högsta värme i olja tills de blir knapriga (DET SKVÄTTER OCH SMÄLLER - ha lock till hands), precis vid servering slänger man i ärtorna. (Mina bilder med kreativ(?) bildidé lånad från Fergus Hendersons "Nose to tail eating" http://www.stjohnrestaurant.co.uk/) . Aldrig lagat öra förut men det kommer ske fler gånger - riktigt bra!

Fiskgryta - fräs lite charlottenlök, italiensk paprika (den långa smala), broccoli och lite paprika pulver i olivolja, i med en burk bra passerade tomater och citronsaft, koka ett par minuter och lägg sen ner skivad torsk filé. Sjud ett par minuter, salta och peppra. Servera med ris

8 kommentarer:

Patrik sa...

där förekom du mej när det gäller öronen, köpte en laddning härom veckan för att göra precis så, men det drog ut på tiden och öronen förgicks, däremot har jag satt ihop den där öronaladåbliknande saken fergus beskriver i en av sina böcker, jag tror mer på stekta öron

Silver sa...

Öronaladåben - vilken bok är den i? Tror inte att den är i NtTE. Som sagt blev riktigt bra så köp en ny laddning och testa!

Patrik sa...

Pressed pig's ear, sidan 30 i Beyond Nose to Tail. Eller här och här.

I den finns också mina favoriter, trotter gear, saltat fett med valnötter samt den hittills oprövade pork scrtchings.

David "Lilja" Lundin sa...

Oj vad vackert! Förbluffande. Ska jag också göra.

Appropå att låta fina delar förgås, är det någon som blivit en fena på att plocka benet ur foten? Ska ju vara som att "ta av en barnsko" men är ju egentligen rätt knepigt...

I Love Travel sa...

Hur kommer det sig att du valde att laga grisöron? Ett ovanligt middags val måste jag säga.

Kika in på I Love Travel för reseinspiration. Ha en bra dag!

Marie sa...

Grisöron låter inte så väldigt gott :)

Silver sa...

Men de är det - promise! Testa:)

Anonym sa...

Vi är en restaurang på gotland som ska ha grisöron till ett bröllop, letar febrilt nu efter grisöron då våran leverantör inte kunde ordna det! Var har du köpt det=)?