Ses om ett tag - tack för i år
onsdag 26 december 2012
Pasta med löjrom, Torskrygg med gurksallad, Rådjursfilé, tryffel och spetskål
Pasta - svart och vit pasta kokas, koka ihop vitt vin och grönsaksbuljong, vänd i löjrom
Fisk - rimma torskryggen i saltat vatten en timme, stek i smör, sllad på skalat och hyvlad gurka, blanda med matlagningsyogurt, mejram, salt och peppar.
Rådjur - salta och peppra innerfilé, stek mycket hastigt, låt vila. Strimla spetskål och smält en stund i smör, på med lite vitt vin och grädde, koka ihop en kvart. Hyvla över rikligt med färsk Gotlandstryffel.
lördag 22 december 2012
Kyckling från öst, 1-2-3 sallad, Havtornsglass
Kyckling - koka upp en grönsaksbuljong, i med kycklinglårfileer, ungerskt paprikapulver, mejram, vitlök och lite grönsaker,sjud i en halvtimme.
Servera med isbergssallad som får ligga i en 1-2-3 lag
Glass - sjud 5 dl grädde med 2 vaniljstänger, skrapa ur och slå över 5 äggulor som vispats ihop med 2 dl socker, rör 2 dl havtorn med rejält med vaniljsocker, blanda i, kyl och kör i glassmaskin.
Gravad röding, Gurksallad, Oxkind med pumpapuré
Röding - se 3 december nedan
Gurka - sallad till dottern som inte ville ha fisk, skala och kärna ur gurkan, servera med dressing på citron och sesamolja, dill
Oxkind - sjud oxkinden i rödvin, lagerblad, salt och peppar i 4-5 timmar i ugnen på ca 100 grader.
Puré på butternutpumpa
Sås på reduktion av kindkoket
onsdag 19 december 2012
Nr 1461 - Svampsoppa, Rådjursstek
Soppa - blötlägg höstsvamp (trattkantarell och trumpetsvamp), krama ur och fräs i lite smör, på med svampvattnet, lite fond och grädde, koka en kvart, mixa slät.
Rådjur - salta och peppra steken, bind upp, in i ugnen på 80 grader till innertemp 62 grader.
Kyckling sichuan style
Kyckling - strimla kycklinglårfile, salta och peppra, stek i het panna med lite sesamolja.
Grönsaker - woka i het panna lite gröna bönor, selleri, lök, chili och paprika, smula ner sichuanpeppar, på med lite ostronsås och en skvätt vatten, koka ihop hastigt. Blanda i kycklingen.
söndag 16 december 2012
Matgäng
Matgängets höst meny
Färskost av get med Gotlandstryffel
och Gotlandsknäcke
Arthur Metz, Gewurtztraminer - 2011
Kålsoppa på brysselkål, lök och
tryffel
Arthur Metz, Gewurtztraminer – 2011
Pumpapuré, rostade hasselnötter,
Saint Agur, ärtskott och tryffel
Bandol,
La Bastide Blanche - 2009
GT-granitee
Tanqueray
Bucatini med smör och tryffel
Bandol- La Bastide Blanche – 2009
Tunnhyvlad rödbeta, brynt smör,
parmesan
Kunstler, Pinot Noir – 2009
Kronhjort med gräddig höstsvamp, spenat,
friterad rättika och råstekt mandelpotatis
Kunstler, Pinot Noir – 2009
Vin, glögg och myntainkokta röda och
gula plommon, gula päron med limemascarpone,
rostade hasselnötter
Vecchioflorio – 2009
onsdag 12 december 2012
Långbakat rimmat fläsklägg, stekt äpple och rotselleri
Lägg - skölj det rimmade fläsklägget, snitta svålen något, ös på med örter och kryddor, slå in i folie, in i ugnen på 90 grader i 12 timmar, öppna folien och kör på het övervärme för att få krispig svål.
Pytt - Äpple, rotselleri och lök tärnas, stek långsamt i smör, på med en skvätt äppelcider vinäger, salt och peppar.
tisdag 11 december 2012
Rumpstek - nr 1457
Rumpstek- salta och peppra, baka i ugnen på 75 grader till innertemp 58 grader
Potatispuré med riven parmesan
Sås - höstens trumpetsvamp steks med lite lök, slå på portvin, koka ihop, i med grädde, koka ihop igen.
Vad broccolin hade där och göra är det ingen som vet.
söndag 9 december 2012
Fish'n'Chips
Fish - dela kolja i portionsbitar, salta och peppra, lägg ner i frityrsmet av vetemjöl, öl och bakpulver, fritera i olja.
Chips - dela potatis i stavar, förfritera i varm olja ca 5 min, ta upp och låt rinna av, fritera en gång till i het olja till fin färg.
Servera med nygjord majonnäs och mosade gröna ärtor med lite creme fraiche
lördag 8 december 2012
Kolja med räkor, ägg, brynt smör och karamelliserad lök,
Kolja - dela i portionsbitar och stek i smör.
Servera med brynt smör och hackat ägg.
Lök - skiva gul lök och låt smälta sakta i smör, strö över lite socker och höj värmen ett kort tag.
torsdag 6 december 2012
Mera löjrom, mera pasta
Löjrom (igen...)
Pasta - vårvete (från Lottas Bak och Form på Tjörn), ägg, salt och lite vatten formas till deg, vila i plastpåse i kylen ett par timmar. Kör i pastamaskin till önskad form. Koka i saltat vatten, på med lite olivolja, hyvla över tryffel och salt och peppar.
onsdag 5 december 2012
Kastanjefylld lammbringa - nr 1453
Lamm - urbenad lammbringa fylls med hackade kastanjer, vitlök, bladpersilja, salt och peppar, bind upp, fräs i smör, slå på vitt vin så att det står ett par cm upp på köttet, lägg i lite lök, morot och eventuellt andra rotfrukter, på med lock och låt gå i ugn på 100 - 125 grader i 4-5 timmar.
måndag 3 december 2012
Gravad röding, Stekt gös med brynt smör och höstsvamp, ost
Röding - filea, blanda salt och socker 50/50 gnid in fileerna och lägg massa dill mellan bitarna, lägg ihop och låt ligga under press ett par dagar.
Gös - filea och byxa, stek i smör. Stek blandad höstsvamp. Bryn smör tills det doftar nötigt. Klart
Ostar och sommarens jordgubbssylt
lördag 1 december 2012
Salsiccia
Löjromsmacka
Korv - mal färskt och rimmat fläsk 50/50, blanda i rejält med vitt vin, timjan, mortlade fänkålsfrön, salt svartpeppar, brödsmulor av surdegsbröd, vitlök - allt till en ganska lös smet, fyll i fjälster.
Coleslaw