torsdag 29 november 2012

Nr 1450 - revben med vitlök och chili



Revben - pensla med lite olivolja, salta peppra, smula torkad chili och hackad vitlök över, ringla över lite ostronsås, kör i ugnen på 125 grader i 2 tim (eller mer).

Servera med coleslaw och sallad

onsdag 28 november 2012

Nr 1449 - Sista soppan på ett tag



Vi avslutar sopp bonanzan

Spenatsoppa - skölj färsk spenat noga, koka i grönsaksbuljong, med lite charlottenlök och en skvätt grädde, mixa slät.

tisdag 27 november 2012

Nr 1448 - Lax och gröna saker



Lax - kapa laxsida i portionsbitar, på med lite olivolja och strö lite hackade hasselnötter över, baka i ugnen på 125 grader.

Grönsaker - ta gröna grönsaker (purjo, broccoli, fänkål och zucchini), woka i sesam olja och på med en skvätt kokosmjölk.

lördag 24 november 2012

Soppor - del 5


Jordärtskockssoppa - skala och koka skockorna i grönsaksbuljong, i med lite grädde och tryffelolja, mixa slät.

fredag 23 november 2012

Soppor del 4



Linssoppa - koka svarta belugalinser, purjolök, vitlök, timjan och delad brysselkål i grönsaksbuljong i 20 minuter.

torsdag 22 november 2012

Soppor del 3



Tomatsoppa - skär tomater i grova bitar, lägg i grönsaksbuljong tillsammans med lite lök, chili, koka i 30 min, mixa slät med några droppar grädde

Soppor - del 2



Kycklingsoppa - koka upp kycklingfond, vitt vin, krossad tomat och lite grädde och ungerskt paprika pulver, koka ihop, släng i kycklinglårfilé, blomkål, morot och lök, sjud i 20 minuter.

Soppfestival del 1



Japansk nudelsoppa - koka upp en buljong på japanskt fiskbuljongpulver, koka odonnudlar, lägg i broccoli purjolök och pak soy i buljongen någon minut, lägg i de kokta nudlarna. 

tisdag 20 november 2012

Nr 1442 - Biff & BEA







Biff - hänmörad biff steks hastigt i het panna, vila i folie en kvart.

BEA - kolla bloggens sökfunktion

söndag 18 november 2012

Surf'n'turf






Buffelmozzarella och tomat

Surf´n´turf - stek en bit oxfilé, toppa med kokt hummerstjärt

Sås - hollandaise med lite tryffelolja

Blandade bönor

torsdag 15 november 2012

Nr 1440 - Kummel





Kummel - dela kummelfilé i portionsbitar och lägg i ganska hårt saltat vatten en halvtimme, lägg på plåt och baka i ugnen på 100 grader.

Servera med nybakt bröd och sallad

Chokladmousse (som vanligt...)

onsdag 14 november 2012

Nr 1439 - Mera pasta



Tydligen pasta två dagar på raken - hör inte till vanligheterna längre

Pasta - favoriten buccatini igen

Sås - fräs vitlök, charlottenlök och lite fänkål i olivolja, släng i musslor, på med lite vitt vin och några droppar grädde, koka upp och koka någon minut, vänd ner räkor och persilja, vänd i pastan.

Nr 1438 - Ostron, Grön pasta, Rs Cupcakes





Ostron - från Johan på Fiskeläget - Hötorgshallen

Pasta - buccatini kokas i saltat vatten, mixa bladspenat, ruccola, parmesan, valnötter, vitlök, salt, peppar och lite olivolja, blanda med pastan

Dessert - dotterns cupcakes

lördag 10 november 2012

Älgkåldolmar






Dolmar - skala av bladen av savoykål, lägg i kokandevatten någon minut, lyft upp med hålslev. Blanda älgfärs med krossade enbär, salt, persilja, peppar, vitlök, cremefraiche, surdegssmulor, lägg en klick smet på kålbladet och rulla/vik ihop, lägg i form och slå på lite vitt eller rött vin, täck med folie och kör i 125 grader i ca 2 timmar.

Servera med bönor och några lingon och skyn från dolmarna.

Frukt till dessert

Frikadeller med tomatsås och wokade grönsaker



Frikadeller - mal högrev och blanda i lite ströbröd och ägg, salt och peppar, forma till köttbullar, sjud i tomatsås av krossade tomater, citron och vitlök.

Wokade grönsaker - av vad man har hemma

onsdag 7 november 2012

Nr 1435 - Fikon och getost, Rimmad oxbringa med rotmos




Fikon - kryssa ett fikon, kapa en bit getost, ringla över lite flytande honung och kör i het ugn (90 tal-ish !??)

Oxbringa - rimmad bringa kokas med lite grönsaker och lagerblad på svag värme i ett par tre timmar, skiva upp.

Rotmos - morot, kålrot och potatis kokas mjuka, mosa med smör och creme fraiche.

tisdag 6 november 2012

Höstgryta




Gryta - skär ut större tärningar av högrev, fräs i smör tillsammans med lök, morot, kålrot och svart trumpetsvamp, slå på vitt vin, lite vatten och grädde, in i ugnen på 125 grader i 4-5 timmar.

Servera med polenta, polsk syrad gurka och dijonsenap. 

måndag 5 november 2012

Minipizzor, polenta och tryffel



Pizzor - små pizzor av surdeg, fyllning av vad som finns hemma, toppat med mozzarella, getost och parmesan

Polenta - sjud grynen i buljong sakta i minst 45 min, spå med buljong under hand, rör ner en smörklick och toppa med hackad Gotlandstryffel

lördag 3 november 2012

Högrevshjärta, rostad potatis (1432a middagen)



Favoritdelen i repris

Högrev - högrevshjärta från Ålstens kött, salta peppra och kör på 90 grader i ugnen till innertemp 58 grader.

Potatis - klyfta och rosta i ugnen med lite olivolja, salt och peppar

fredag 2 november 2012

Fläskkotlett









 Kotlett - fin kotlett från glad fd gris från Ålstens kött, stek i smör

Servera med lite sallad en tisdag....