onsdag 31 oktober 2012

Risotto på säsongens svamp




Risotto - ta hand om riset på vanligt sätt, smaksätt med smörstekta kantareller och trumpetsvamp, toppa med hackad tryffel. Mitt ris fick extra skjuts av tryffel eftersom tryffeln hade fått bo ihop med riset i en glasburk en vecka.

Sallad på buffelmozarella och tomat, blad 

tisdag 30 oktober 2012

Soppa - thai style



Soppa - strimla de grönsaker som finns hemma (pak soy, paprika, lök, broccoli mm) och lite kyckling, lägg i kokande grönsaksbuljong, i med lite chili, fisksås, lime och kokosmjölk, koka ihop en kvart.

söndag 28 oktober 2012

Kalvlever



Lever - kalvlever skärs i cm tjocka skivor, salta och peppra, stek hastigt i smör tillsammans med lite egenodlad lök.

Servera med polsk syrad gurka och bra Dijonsenap. 

torsdag 25 oktober 2012

Pimpad omelett




Omelett - ett par ägg slås ihop med lite vatten och salt, slå i panna med lite smör, låt gå på mellanvärme, hyvla över tryffel, vik ihop.

onsdag 24 oktober 2012

Gösrygg, wokade grönsaker, vit chokladmousse




Gös - skär ut ryggbiten och panera i lite vetemjöl, stek i smör

Grönsaker - woka i lite sesamolja, på med kokosmjölk

Chokladmousse (flera recept finns på sidan) med hackad mörk choklad.

tisdag 23 oktober 2012

Jalapeneos med getost, Buccatini med tryffel







Tryffelkalaset fortsätter..

Jalapeneos - kapa av roten och fyll med getfärskost, lägg i panna med lite torkade tomater, toppa med mozzarella, gratinera.

Pasta - koka pasta, skira smör, blanda, salta och peppra, hyvla över Gotlandstryffel.

måndag 22 oktober 2012

Tångpanerad lax


Lax - en portionsbit av lax rullas i smulad/mixad och torkad tång, stek i lite olja.

Svärmors ihopkokta sommartomater och lite creme fraiche med vitlök i.

söndag 21 oktober 2012

Kål och löksoppa med tryffel



Soppa - dela brysselkål i två delar, skiva lök, koka i grönsaksbuljong i 20 min, hyvla över Gotlandstryffel.

lördag 20 oktober 2012

Kokt kalv med dillsås, Picklade grönsaker






Pickles - koka en 1-2-3 lag med ättikssprit, låt svalna, häll över stekt svamp, strimlad paprika och hyvlad minigurka som fått dra ur i lite salt. Slå på lagen och låt stå ett par timmar. Åts med MDs surdegsbröd från gårdagens besök i Matbaren.

Dillkött - kalvbog och ngr extra kalvben från Nilssons i Hötorgshallen får koka upp i vatten, skumma,sjud i 2 timmar, i med lök och morötter och sjud i ytterligare en halvtimme, spå med lite grädde och samksätt med socker och ättika.

torsdag 18 oktober 2012

Bruchetta, Entrecote och sallad





Bruchetta - surdegsbrödet från igår, toppas med lite hackade tomater, vitlök och parmesan, kör in i ugnen på övervärme.

Entrecote - fina bitar från Nilssons kött i Hötorgshallen, lägg på galler och lufta i rumstemp i ett par timmar så att köttet torkar, stek i fett från fettkappan.

BEA

Sallad

onsdag 17 oktober 2012

Kräftor och nybakat bröd, Jordgubbar





Svenska signalkräftor - köpta och helt ok

Bröd - relativt lös vetesurdeg (vetemjöl, vatten, salt) hälls i form - grädda i het ugn ca 40 min.

Jordgubbar doppade i choklad - champagne till

söndag 14 oktober 2012

Kokt kyckling



Kyckling - stycka en bra kyckling, vill man kan man ta bort skinnet, lägg i gryta och slå på vitt vin, vatten, lite grönsaker, svart trumpetsvamp, lite grädde och dragon, sjud i 30 - 45 min min.

lördag 13 oktober 2012

Fast-Slowfood: 24 H rimmad grissida, sallad




Gris - en vanlig rimmad grissida med svål (från Coop....), öppna förpackningen, snitta svålen, sätt i ugnen på 80 grader, låt 24 timmar passera, höj övervärmen till max och ta ut när svålen är knaprig. Fast-slow food.

Sallad

fredag 12 oktober 2012

Fiskgryta (nr 1417)



Gryta - ta vad som finns hemma i grönsaks väg (morot, potatis, lök, fänkål hade jag), fräs med lite vitlök och olja, möjligen på med saffran om man gillar det, slå på vitt vin och tomatkross, koka ihop en halvtimme eller till potatisen är klar, i med blandad fisk, sjud i någon minut.

Servera med nybakt bröd och majonnäs

onsdag 10 oktober 2012

Panerad fläskfilé med karamelliserad lök, Gino-variant







Tomatsallad

Fläsk - putsa, skiva och panera i mjöl, stek i smör

Gino - blåbär, mango, nektarin och kokosspån läggs i skål, hyvla över vit choklad, kör på övervärme i ugnen. 

tisdag 9 oktober 2012

Bakade fikon med getost, Flanskstek, blomkålssallad och sommarkantarell





Fikon - kryssa och kläm ihop, lägg i en bit getost, hackade valnötter, lite honung och baka i ugn en stund.

Kött - salta och peppra flanksteken, stek hastigt, skiva upp

Svamp - stek kantarell med lite lök i smör, slå på grädde och koka ihop

Sallad - kokt blomkål och bondbönor, olja, vinäger och persilja

måndag 8 oktober 2012

Torskrygg



Fisk - dela i portionsbitar och lägg i ganska hårt saltat vatten i 1 timme - salta och peppra, baka i ugn på 100 grader.

Sås - fräs trumpetsvamp och charlottenlök i smör, slå på vitt vin, koka ihop, slå på lite grädde och koka ihop. Lägg i kokta bondbönor.

fredag 5 oktober 2012

Ratatouille



Veggoexcesserna fortsätter...

Ratatouille - ta alla grönsaker som finns hemma och dela i lagoma bitar, fräs i lite olivolja, slå på en burk tomater, lite vin, ett par vitlöksklyftor och koka ihop en halvtimme. 

onsdag 3 oktober 2012

Fiskpinnar (nr 1412)



Fisk - dela kolja i mindre bitar, dubbelpanera (mjöl-ägg-ströbröd), stek i olja/smör

Servera med nyslagen majonnäs, sallad och eventuellt klyftpotatis.

tisdag 2 oktober 2012

Burgare - Heston style



Testade att göra burgare Heston B style - mycket lyckat

Burgare - mal högrev på grövsta skivan, fånga upp köttet och lägg "korvarna" längsgående på plastfolie till en rektangel, salta köttet (det binder ihop) och rulla ihop i plastfilmen, vila i kylen ett par timmar, kapa upp burgarna och stek/grilla.

Servera med nybakade surdegsfrallor och egen ketchup