fredagen den 31:e augusti 2012

Biff Rydberg, Ost med vinkokta nektariner






Biff - tärna oxfilé, hacka lök och potatis, råstek lök och potais för sig, stek sedan köttet hastigt i hetaste pannan. Servera med det vanliga, äggula och senapsgrädde.

Ost - camenberttårta toppas med nektariner som fått koka ihop med farinsocker, honung, rött vin och färsk rosmarin. 

torsdagen den 30:e augusti 2012

Ceviche, risotto (nr 1391)




Ceviche - hacka lax, torsk och havskräfta, blanda med lime, chili, salt, peppar och koriander och dill, låt dra 30 min.

Risotto - koka upp en buljong, värm riset i lite olivolja och saffran, slå på rejält med vitt vin, koka in, späd med buljong i ca 20 min, ös i eventuellt ytterligare ingredienser (inlagd paprika, soltorkad tomat och kantarell) och parmesan och en smörklick, låt vila i 10 minuter. 

onsdagen den 29:e augusti 2012

Bruchetta, rökt makrill, kräftor(1390)







Bruchetta - finhacka tomater, lägg på bra surdegsbröd, olivolja och färsk oregano, salt och peppar, in i het ugn

Makrill - ta ur små makrill, salta och låt vila en kvart, varmrök i ca 20 min

Kräftor - koka upp ganska hårt saltat vatten med lite socker, lök och dill, lägg i kräftorna och koka upp på nytt, ta genast av från värmen, låt dra över natten på sval plats.

tisdagen den 28:e augusti 2012

Lite av varje (middag nr 1389)







Plockade fram lite av varje, bl a en ren stöld från Rom resan

Marulk - skär ut kinderna från en stor marulk, putsa från hinnor och stek hastigt i smör.

Gorgonzola - som sagt snott från Er Buchetto i Rom, mosa mogen gorgonzola, skiva över pepperoni, ringla över balsamicovinägerreduktion. Grymt!

Sallad på tomater

Sallad på egna bondbönor


söndagen den 26:e augusti 2012

Grek-käk





Spett - 50/50 med fläskfilé och biff, marinera i lite citron, olja och vitlök, grilla över het kol.

Greksallad

fredagen den 24:e augusti 2012

Kantarellmacka



Kantareller - Nyplockade kantareller stekta och kokta med lite grädde, mycket peppar. Lägg på nybakt bröd.

torsdagen den 23:e augusti 2012

Fläskfilé, gräddsås och mangold




Fläsk - putsa filén, skär i skivor och vänd i vetemjöl, stek i smör.

Mangold - strimla mangold i lite olika färger, fräs i smör med lök, slå på grädde och koka ihop.

Sallad på Mölnebo-tomat.

onsdagen den 22:e augusti 2012

Piggvar



Lite snålt med inlägg just nu men jag kör en special diet pga sommarens excesser och höstens kommande träningsupplägg, bl a fasta ingår....Inte så sugen på att blogga då. Perioden är nu över så nu kör vi igen.

Piggvar - lägg den hela piggvaren på en plåt och baka i ugn på 100 grader till köttet precis släpper.

Servera med det vanliga - skirat eller brynt smör, pepparrot och fin färskpotatis.

söndagen den 19:e augusti 2012

Grillad karré



Karré - marinera karrén i lime, rosmarin, vitlök och olivolja ett par timmar, grilla och lägg på en glaze av honung och dijonsenap, salt och peppar sista minuten.

Potatissallad

lördagen den 18:e augusti 2012

Pytt i panna och lite vin




Pytt - ta vad som finns i form av kött, potatis och lök, tärna och stek

Lite viner från svärföräldrarna och deras källare. Spanjoren var bäst, italienaren lite åldersstigen

torsdagen den 16:e augusti 2012

Lammentrecote - hmmmmm






Ett tämligen misslyckat val av köttdetalj även fast det levererades av RJs. Lammentrecote saknar i mitt tycke all karaktär och är en synnerligen tråkig del av lammet.

Lamm - som sagt inte sommarens bästa grill (eller bild!) - de gick väl hand i hand. Rubba köttet med salt peppar, hackad vitlök och rosmarin, grilla till rosa.

Rostad potatis

Tomatsallad

måndagen den 13:e augusti 2012

Sallad på rökt marulk- och torskkind, nybakat bröd (Nr 1381)





Sallad - även denna sommar har jag lyckats få Skärhamns Fisk att lägga undan stora fina torsk och marulkshuvuden som jag kan svänga förbi och hämta. Väl hemma så styckas hals, kind och nackköttet ur, salta och lägg i röken en kvart. Nyplockad sallad från svärföräldrarna.

Bröd - sätt en fördeg på på fint vetemjöl (vårvete Anniina från Lysekil), vatten och något gram jäst, konsistens som pannkakssmet, låt stå 10 - 12 timmar, blanda i mer mjöl, vatten och salt, knåda inte utan rör bara kraftigt tills degen går ihop, jäs i ca 15 grader (källaren) i 6 - 8 timmar, slå upp den relativt lösa degen på bordet med lite mjöl, vik försiktigt ihop degen så att det bakas in lite lyftfickor, lägg på bakplåtspapper på plåt och jäs ytterligare någon timme, baka i fuktig ugn på 225 grader.

söndagen den 12:e augusti 2012

Pannbiff med lök



Biff - mal högrev från bra kossa, blanda i ströbröd från surdegsbröd, ett ägg, lite grädde salt och peppar, stek

Lök - hacka om möjligt nydragen gul lök, smält i smör, slå på grädde och koka ihop.

fredagen den 10:e augusti 2012

Grillad makrill med bondbönor och gräddkokt mangold (nr 1379)



En sommarfavorit i repris - men det tål den

Makrill - salta och peppra småmakrill (spirr) och grilla hastigt över het kolgrill på skinnsidan.

Bönor - odla, skörda, spritsa och koka i några minuter i saltat vatten.

Mangold - skörda hos svärföräldrarna, strimla och fräs i lite smör tillsammans med lite lök, slå på grädde och smula lite av en buljopngtärning, koka ihop, salt och peppar

torsdagen den 9:e augusti 2012

Dammiddag på temat "Lokalt"











En gång varje sommar så lagar svärmor, hennes vännina Lena Y och undertecknad mat. Jag sätter meny och fixar mice en place. I år så gav jag mig utmaningen att bara laga mat på lokala råvaror, i första hand från Tjörn, i andra hand Orust och i tredje hand Bohuslän. Tror jag rodde ihop det mesta.

Småbröd med hemgjort smör Black & White - sätt en fördeg på ca 5 dl på vetemjöl från Lysekli, vatten och något gram, låt stå över natten, blanda i mer mjöl till en ganska lös deg, jäs ett par timmar, forma till små bröd, jäs igen, grädda på 200 grader.

Smör - vispa grädde till smör, tvätta bort alla kärnmjölk, smaksätt ena smöret med salt och det andra med pulvriserad Tjörntång.  

Vättersvikssoppa - koka en fond på ett öringshuvud (fångad i viken), sjögräs, tång och musslor (från samma vik), vitt vin, koka ihop i med lite grädde, koka ihop, servera med musslorna.

Miniburgare - mal högrev från RJs (Orust), blanda i lite salt och peppar, stek och håll varmt.Nybakat bröd.

Gul ketchup - dela gula bifftomater från Lars-Erik på Mölnebo (Rönnäng), häll i rödvinsvinäger, selleri, lök, chili, salt och peppar, socker - koka ihop, mixa och koka ihop till lagom konsistens.

Majonnäs - som vanligt med ägg från Mällby gård.

Sallad från svärföräldrarna.

Rödbetor med blomster - koka röd och polka betor (PA & Sollans - Rönnäng), bondbönor från egna odlingen och blommor från Mölnebo.

Makrill med potatissallad - rök småspirr med lite enris från tomten.

Potatissallad på Tjörnpotatis

Creme Caramel på Mällby gårdsägg

Jordgubbar och fudge - Rakels misslyckade chokladkola blev utmärkt fudge som fick samsas med Tjörn-jordgubbar, grädde och kaksmulor från Lottas Bak&Form (Aröd)

tisdagen den 7:e augusti 2012

Ostron, Kotlett med Tjörnsmör, Glass och Mällbymaräng (middag nr 1377)










Ostron - franska, äts au naturell

Kotlett - glad gris från RJs (Orust), salta och peppra, stek till medium

Smör - mixa torkad Tjörntång till pulver, rör ner i rumsvarmt smör tillsammans med lite flingssalt, kyl ngt

Dessert - vaniljglass (köpt....), Tjörngubbar och fina maränger från Mällby lantgård

måndagen den 6:e augusti 2012

Pizza



Laborerat lite med att sätta olika degar i sommar.

Deg - sätt en lös fördeg av vatten, vetemjöl och ngt gram jäst, låt stå över natten, blanda i fördegen med vatten, mjöl och aningens salt, jäs i ett par timmar, tryck ut på bakplåtspapper.

Lägg på fyllning - vad som finns hemma - vi hade tomater, mozzarella, lufttorkad skinka och lite oliver, toppa med Västerbottenost

Pizza - värm upp ugnen med plåtarna i, lägg på pizzorna (lyft med pappret) på den heta plåten, grädda till klart.   

lördagen den 4:e augusti 2012

Fisksoppa



Soppa - koka en fond på plattfisk-skrov, lök, vin och vatten, lägg i strimlad fänkål, morot, potatis, lite chili, pressad lime, riven ingefära och dill, koka och lägg i lite olika sorters fisk sista 5 min.

torsdagen den 2:e augusti 2012

Helstekt kotlettrad




Kotlett - hel kotlettrad, saltas och peppras, ringla över lite honung, in i ugnen på 80 grader till innertemp 65 grader.

Sallad

onsdagen den 1:e augusti 2012

Sjö- och rödtunga






Firrar - fick lite småtungor av svärmor, filea rödtunga och sjötunga (lite pilligt men det går), rulla ihop och lägg i form, hacka mangold och slå på lite vitt vin och grädde, strö över Västerbotten ost, kör i ugnen på 200 grader.

Sallad - från PA och Sollan