tisdagen den 31:e juli 2012

Kokt krabba, blomkål




Krabba - lägg i krabban i kokande saltat vatten med dill och lök, koka i ca 15 min, kyl.


Blomkål - dela och koka blomkålen i ca 5 min, lägg upp på fat och häll rejält med olja och vinäger över, ät ljummen

måndagen den 30:e juli 2012

Rökt makrill, terubbad biff, potatissalld






Makrill - ta ur sprirr, salta och peppra rejält, rök med alspån i ca 15 min

Biff - salta och peppra, rubba med svart fruktte, grilla

Potatissallad

Åter efter inspirationsresa



Varit dåligt med bloggande på en vecka men detta pga av laga förfall - härlig inspirationsresa till Rom med många bra intryck.

tisdagen den 24:e juli 2012

Torskrygg med pastissås



En liten hommage till min favorittävling-  TdF.

Fisk - dela torskryggen i portionsbitar, rimma i saltat  vatten 1 tim, baka i ugn på 80 grader tills fisken precis delar på sig vid lätt tryck.

Sås - koka en fond på skrov av plattfisk (fiskhandlaren slänger med dem om du frågar), vitt vin, lök och fänkål, ta upp skrov mm och koka ihop ytterligare så att fonden blir koncentrerad, i med pastis, koka upp, i med grädde och gröna ärtor, sjud en stund, mixa och sila. . 

Favoritpastisen är för övrigt HB

måndagen den 23:e juli 2012

Lax, nyplockad sallad, jordgubbskräm





Lax - 90-talsretro, kotletter steks i pannan med smör

Sallad från svärföräldrarna

Ebbas nykokta jordgubbskräm

Grillad entrecote, BEA och rostad potatis



Entrecote - från RJs på Orust, salta peppra grilla

BEA - samma sätt som vanligt .... (kolla sök funktionen)


Rostad färskpotatis

lördagen den 21:e juli 2012

Tomatsås på Mölnebotomat






Lyckan att bo nära en duktig odlare. 

Sås - dela den biffigaste tomaten  du kan hitta, fräs i lite olivolja, pressa i en citron och lite vilkök, slta och peppar, koka ihop, mixa.

torsdagen den 19:e juli 2012

Kolja med Sollans mangold och tomater



Fisk - byxa kolja filé, salta peppra och vik ihop, baka i ugnen på 100 grader

Mangold - strimla svärmors mangold och fräs i smör, på med grädde, koka ihop, salta och peppra

Tomater - torka tillsammans med firren

tisdagen den 17:e juli 2012

Långlagade tjocka spjäll, kräftor




Revben - salta och peppra tjocka ben, pensla rejält med flytande honung, kör i ugnen på 90 grader i 6 - 8 timmar.

Kräftor - kokat i saltat vatten med lite dill, socker och lök.

Mällbyhöna med curry, risotto



Höna - ekologisk värphöna från Mällby gård kokas i 3 timmar tillsammans med morot och lök,  koka ihop buljongen med curry och lite grädde, red av.

Risotto

söndagen den 15:e juli 2012

Halstrad hällefilé, örtsås och sommarens rosé




Varit borta ett par dagar - bloggar ikapp..

Fisk - dela helgeflundra i portionsbitar, salta och peppra, lägg i halster och kör över kolgrillen.

Sås - blanda de örter som finns hemma med creme fraiche och lite majonnäs

Sommarens favoritvin på Tjörn blev Madame.

torsdagen den 12:e juli 2012

Fläskkotletter från RJs, rödbetor och Tjörngurka







Försöker köra så lokalt det går när jag är på landet, idag kött från Orust och gurka från svärföräldrarnas växthus och tomater från Mölnebo - kalas!

Kotletter - med svål, stek i panna till medium, inte mer.

Rödbetor och feta

Tomat och gurksallad

tisdagen den 10:e juli 2012

Burgare, Rabarberkräm




Burgare - malen högrev från RJs (Orust), blandas med lite ströbröd, gräddfil salt och peppar, grilla

Kräm - dra av det yttersta från rabarberstjälken, kapa i bitar, sjud i lite vatten och socker, red av

fredagen den 6:e juli 2012

Midsommar med inkokt makrill, ugnsbakad vildfångad havsöring








Midsommar lunch som sig bör.

Bäst på bordet; den inkokta makrillen och svärmor som lyckats komma över en vildfångad havsöring från Kattegatt.

torsdagen den 5:e juli 2012

Grillad karrè och Lars-Eriks ört och blomsallad




Karré - salta peppra, grilla

Sallad - blandade örter/sallad/blommor från Mölnebo gård på Tjörn

onsdagen den 4:e juli 2012

Grillad makrill






En av sommarens favoriter när vi bor på Tjörn.

Makrill - salta och peppra spirrfileer, grilla med skinnsidan ner på het kolgrill

Servera med färskpotatis och nyslagen dillmajonnäs.

måndagen den 2:e juli 2012

Grillade revben, coleslaw, sallad med granatäpple





Revben - av gris penslas med en glaze av sesamolja, honung, soya och sesamfrön, grilla

Kålsallad - strimla färsk vitkål och lite äpple, stöt med potatisstöt med lite citron, salt och peppar, rör ihop en majonnäs och blanda i lite gräddfil, låt dra en stund.

Sallad med ruccola, endiver och granatäpple.

söndagen den 1:e juli 2012

Pasta """"carbonara"""""



Pasta - koka..

Sås - tärna och fräs bacon och charlottenlök, slå på lite hönsbuljong, vitt vin, koka ihop, i med lite grädde och koka ihop, red av med ett par äggulor.

Inkokt lax, gurksallad





Fisk - kapa upp lax i portionsbitar, koka upp en lag av vatten, vitt vin, ättika, salt, pepparkorn, lök och dill, stäng av värmen och lägg i firren, låt dra ca 30 min, ta upp och kyl.

Sås - gräddfil, creme fraiche, dill och vitlök rörs ihop, salt o peppar

Sallad på minigurkor