torsdagen den 28:e juni 2012

Biff med svartvitt smör, rödbetor, Ingefärspäron





Biff - salta peppra, stek i het panna, vila en stund

Smör - rör i hop rumsvarmt smör med smulad svart trumpetsvamp, smulad torkad Tjörntång, svartpeppar och flingsalt.

Rödbetor och feta

Päron - skala skapligt fast päron, koka i sockerlag med skivad ingefära och gul karamellfärg.

tisdagen den 26:e juni 2012

Omelett med ägg från Mällby




De bästa ekologiska äggen finns på min sommarö - Tjörn. Mällby Lantgård - värd en de tour.

Omelett - Mällbyägg, lite vatten, salt och dragon vispas ihop, smält lite smör/olja i pannan och låt omeletten stelna något, fyll med lite tärnad ost, tomat och lök. Vik ihop.

måndagen den 25:e juni 2012

Panerad torsk, vaxbönor och tomatsallad




Fisk - dela filé i mindre bitar, vänd i ägg och vetemjöl, stek i smör.

Bönor - koka upp vatten i kastrull. lägg bönorna i en sil och ånga i knappa 5 min, vänd ner lite smör och salt.

Sallad - tomater och rödlök

lördagen den 23:e juni 2012

Pasta



Pasta - tog lite vad som fanns hemma (bacon, småtomater, flanksteksrester, grädde och vitt vin) och kokade ihop till en pastasås.

torsdagen den 21:e juni 2012

Lax Japan style, Gudruns blomkål



Lax - dela laxfilé i kuber, fräs hastigt i sesamolja, slå på japansk soya, risvinäger, lite socker och vatten, sjud en stund, i med sesamfrön.

Blomkål - riv blomkål på rivjärn till smulor, stek i olivolja, vitlök och persilja.

onsdagen den 20:e juni 2012

Stekt lax med hollandaise



Lax - stek med skinnsidan ner till det finns en liten "kärna" kvar i laxen, fuska med att lägga på ett lock i slutet.

Sås - vispa ihop ett par äggulor och citronsaft över svag värme tills de tjocknar (samma som BEA), vispa i skirat smör försiktigt.

Ångad sparris och färskpotatis.


tisdagen den 19:e juni 2012

Greksallad



Sallad - skalad gurka, tomater, oliver, rödlök och feta

lördagen den 16:e juni 2012

7 rätters








Samlar ett par gånger om året lite olika matgäng för matlagning med killarna och senare matätning med hustrur. Kul och utmanande - den här gången fick vi till det riktigt bra med en marginal på 5 min innan damerna kom. Undertecknad sätter meny, handlar och fixar mice en placen. Sedan delas eller tas arbetsuppgifter av var och en som ansvarar för sin rätt. Det blev bilder på några av rätterna men inte alla. Tony T ekiperade kvällens kockar.

Kvällens meny:

Hemgjort smör, oxmärg/citronzest/persilja tillsammans med långjästa små bröd

Sparrissoppa

Råräka ostron och Tjörntång, serverades med en buljong på räkskalen och ostronsaft

Sallad på granskott, honung och rökt späck

Nygjord salciccia, kål och äppelsallad och senapsgrädde

Äppelrökt flankstek med mango, chili och bönsallad

Jordgubbsglass med rabarbersky  

torsdagen den 14:e juni 2012

Kalvlägg i vin




Svårt svag för märg.

Lägg - kalvlägg med ben sjuds med torrt vitt vin, vatten och lite morot, lök och vitlök i 2-3 timmar, slå på lite grädde och sjud i ytterligare en halvtimme.

onsdagen den 13:e juni 2012

Kolja med mango och bönsallad



Inte mycket för frukt i maten men denna kombo blev riktigt lyckad - kommer att användas flitigt i sommar till grillad mat - testa!

Kolja - byxa fileer, salta och peppra, vik ihop och stek i smör.

Sallad - koka (ca 5 min) och skala bondbönor, blanda med mogen (gul om möjligt - min från Pakistan) mango och finhackad chili.

tisdagen den 12:e juni 2012

Majonnäs med burgare



Jepp - just i den ordningen, gjorde en mycket skum men kul upptäckt i brist på olja till dagens majonnäs. Den enda olja som fanns hemma var en frityrolja (majs tror jag) som använts 1 gång till pommes frites  -den fick gå i - succé!

Burgare - som vanligt på högrev som maldes på mellanskivan, lite ströbröd av vetesurfralla, ett ägg och lite creme fraiche, salt och peppar, stek i smör.

Majonnäs - äggula, dijonsenap, lite chili och vitvinsvinäger mixas ihop, häll sakta i frityroljan...

söndagen den 10:e juni 2012

Svensk carbonara



Har så smått lämnat LCHF tänket efter en längre period - den funkade inte plus att mitt träningsprogram kräver lite mer kolhydrater. Vad kan då passa bättre än min carbonara på färskpotatis.

Carbonara - tvätta och koka färskpotatis. Stek tärnad bacon, slå på lite grädde och red av med ett par äggulor, svartpeppar. Blanda med potatis och riv över lite Västerbottenost.  

fredagen den 8:e juni 2012

Kaviarströmming


Ordningen återställd - 290 kr fattigare men många bilder lyckligare efter att ha lyckats återskapa minneskortet. Nu kan man börja blogga igen.

Strömming - salta och peppra strömmingsfileér, lägg en sträng Ejderns rökta kaviar på en filé och lägg ihop med filé nr 2, panera i fint rågmjöl, stek i smör tillsammans med lite vårlök.

Sås - gräddfil, olivolja, riven vitlök, salt och peppar.

onsdagen den 6:e juni 2012

75-års kalas



Fixar maten till farsans 75 år mottagning - mycket kött att skiva - tunt....

Biffrad - salta och peppra 7 kg biffrad, baka i ugn på 75 grader till innertemp 60 grader, kyl och spar köttsaften, skiva köttet i tunna skivor, innan servering gör en lag av sherryvinäger, olivolja, vitlök, salt peppar och köttsaft, ringla över ett par timmar innan servering.

Potatissallad - kokt och delad färskpotatis blandas med ångad sparris, rädisor, vårlök och vit paprika, senapsdressing.

måndagen den 4:e juni 2012

Irriterad ....




Alla bilder i kameran borta.....inklusive 10-15 obloggade middagar. Bara att börja om, detta är vad som fanns kvar.

Sparris - svensk sparris ångas i ngr minuter, servera med nyslagen majonnäs

lördagen den 2:e juni 2012

Revbensspjäll med rödbetor




Revben - salta peppra och ringla över flytande honung och någon chipotlesås, grilla över kol

Betor - koka och servera med salt och citron