måndagen den 30:e april 2012

Helgeflundra med färska ärtor, Gubbar med vaniljgrädde och haselnötspulver




Fisk - portionsbitar av helgeflundra rimmas i saltat vatten i ca 1 tim, baka i ugnen på 100 grader.

Ärtor - spritsa och ångkoka hastigt

Sås - koka ihop, vitt vin, fiskfond och grädde.

Dessert - jordgubbar, grädde smaksatt med vaniljsocker och finmixade hasselnötter

söndagen den 29:e april 2012

Sashimi på råräka, Limegravad lax, sauce vert



Sashimi - skala rå räka från Johan i Fiskeläget, Hötorgshallen, japansk soya med lite vallmo frö - HAV!

Lax - dela laxsida i portionsbitar (skinnet kvar), salta, peppra och pressa över lime, låt vila en halvtimme, stel på svag värme med skinnsidan ner i smör, lägg på lock så att även översidan stannar. OBS - skinnet skall ätas.

Sås - hälften gräddfil, hälften majonnäs, kör ner de örter som finns hemma och som är gröna.

Sparris

lördagen den 28:e april 2012

Gulasch

Gulasch - tärna högrev, fräs i olja och smör tillsammans med ungerskt paprika pulver och lite tomatpuré, ös i hackad lök och vitlök, ev lite finkrossade burktomater, en buljongtärning salt, peppar, mald kummin och mejram, sjud i 3-4 timmar.

fredagen den 27:e april 2012

Rimmad oxbringa, Gräddkokt färsk vitkål



Oxe - rimmad oxbringa sjuds långsamt i 4-5 timmar med lite lagerblad och kryddpeppar, skiva tunt

Kål - fin färsk, "luftig" vitkål skivas, fräs hastigt i lite smör, på med grädde och koka ihop, salt och peppar.

torsdagen den 26:e april 2012

Pasta left-overs



Lite rester av kött och så blev en pasta.

Sås - tärnade rester av en stek, lite bacon, zucchini, lök och vitlök fräses i olivolja, på med lite grädde, koka ihop, red av med en äggula eller två.

onsdagen den 25:e april 2012

Lammnjure





En av mina absoluta favoriter - bjöd hustrun på detta som första middag som en kärleksförklaring, just den gick väl hem sådär, men trots den lilla missbedömningen är det 10 årig bröllopsdag i år.

Njure - dela på mitten och putsa bort hinnor och eventuell brosk (det vita), salta och peppra, panera i lite vetemjöl, stek i panna med smör och finhackad charlottenlök, slå på grädde och en rejäl klick dijonsenap, koka ihop hastigt (njuren får INTE bli genomstekt), strö persilja över. 

tisdagen den 24:e april 2012

Öppen burgare med bön och sparrissallad, Marängsviss







Årets första bondbönor - favoritbönan!

Burgare - som vanligt på högrev, men malde också ner ett paket bacon, lite soltorkade tomater och ett par klyftor vitlök, i med ett ägg och lite surdegsströbröd, forma, stek och låt vila klart i 100 grader i ugnen.


Tillbehör - nyslagen mayo, min hemgjorda ketchup, nyrörd senap grönsaker. Bönsallad på kokta bondbönor (Italien), finhackad rå sparris (Italien), vårlök och finhackad tomat.

Dessert - hade lite vaniljglass kvar sedan förra satsen, maränger på vispad äggvita, ett par droppar ättika och lite florsocker, 100 grader i ca 1 tim, fick torka i rumstemp över natten. Chokladsås på kakao, socker,g rädde och en klick smör.

söndagen den 22:e april 2012

Flankstek, rostade potatisar och nygjord ketchup, Smulpaj på rabarber och jordgubbar



 
Stek- salta och peppra flankstek och stek hastigt i het panna.

Potatis - klyfta potatis, slå på lite olivolja, salt och peppar och krossad vitlök, bak i ugn på 200 grader.

Ketchup - resterna av tomatsoppan pimpades med rostad paprika, soltorkade tomater, chili, paprikapulver, vitlök som fick koka ihop, mixa och slå på flaska.

Paj - dra det yttre av rabarberstjälken, skiva, skiva i jordgubbar, blanda ; smör, socker, hackade valnötter och hasselnötter, vaniljsocker havregryn, strö över frukten och grädda i ugnen på 200 grader. Servera med nygjord gräddgalss.

lördagen den 21:e april 2012

Tomatsoppa med torkad gris, Mango och hallondessert






Soppa - dela mogna tomater i klyftor, fräs i lite olivolja, på med lite vatten, lök, och vitlök, sjud i 1 timme. Mixa slät och krydda.  Servera med torkad griskind - min hängdes i september förra året



Dessert - mango från Indien och fina hallon serveras med vaniljgrädde

fredagen den 20:e april 2012

Gös, brynt vitlöks och dill smör, sparris, pressgurka


Gös - byxa, salta och peppra, stek hastigt i smör.

Smör - bryn nötigt tillsammans med lite hackad vitlök, ös i hackad dill vid servering

Sparris - stek i 30 sekunder (om fin sparris - annars lite längre)

Gurka - minigurka hyvlas på mandolin, salta och pressa ur, lägg i 1-2-3 lag med den starka ättikan. Hacka i chili, låt dra.

torsdagen den 19:e april 2012

Schnitzel


Schnitzel - dubbelpanera kalvinnanlår, stek i olja/smör 50/50

Sallad och syrad gurka

onsdagen den 18:e april 2012

Fläskracks


Fläsk - fina racks från gris saltas och peppras, stek i smör hastigt på varje sida, skiva i lök och trattkantareller, italienska oliver, ös på med grädde och lite japansk soya, sjud ihop med köttet i pannan i ytterligare några minuter.

tisdagen den 17:e april 2012

Honungsglazade revben


Revben - tunna revben, saltas och peppras, pensla över lite flytande honung och lite krossad torkad chili, in i ugnen på morgonen på 75 grader, ta ut när man kommer hem från jobbet 8 timmar senare.

Sallad

söndagen den 15:e april 2012

Löjromssnittar, Paté, Långbakad grissida, coleslaw





Paté - ca 5 hg ungnötlever, mixas med lite grädde, ett ägg, portvin, vitlök och rejält med smält smör, salt och peppar, baka i vattenbad i baconkädd form i dryga timmen på 175 grader, ta ut pressa ner patén och kyl över natten, fortfarande under press. Sås på torkade tranbär som fick koka med lite vatten och socker, mixa slät.

Gris - stor fin grissida med svål från Ålstens kött delas i portionsbitar, salta och peppra, baka i ugnen på 80 grader i 10 timmar, sätt på hög övervärme i slutet för krispig svål.

Coleslaw - hyvla vitkål och ett äpple fint på mandolin, slå ihop en majonnäs och blanda i med lite gräddfil, pressa i lite citron, salt och peppar

lördagen den 14:e april 2012

Något Indiskt påhitt


Freestylade något indiskt...

Gryta - tärna fläskkarré, fräs tillsammans med lök i olja, pudra över five spicy-kryddbalndning, kardemummakärnor, chili, vitlök, lägg i hackade tomater och lite vatten, koka ihop, släng i lite gröna bönor.

Inte så snyggt men gott

fredagen den 13:e april 2012

Blodpudding


En av mina absoluta favoriter.

Blodpudding - en halv liter grisblod blandas med; 1 flarra Leffes Blonde, drygt 3 dl grovt rågmjöl, hackad rödlök, en näve hackat späck, i hackat syrligt Granny Smith äpple, ljus sirap, drygt 1 dl smält smör, salt, malen ingefära, mejram, lite kryddpeppar, mycket svart peppar och hackad chili. Häll i smord form, täck med lite folie och grädda i vatten bad 175 grader i ca 1 timme. Ta ut och tryck ur alla luftrum, låt svalna ett dygn i kylen.

Servera med rårörda lingon, bacon och lite ovispad grädde.

torsdagen den 12:e april 2012

Laxburgare, potatispuré, sallad, Jordgubb och melon soppa




Burgare - mal laxen på finaste skivan 2 ggr, blanda i lite vitt vin, 1 ägg, grädde, salt och peppar och lite ströbröd. Vila i 1 tim. Forma burgare och bryn, låt gå klart i ugn på 100 grader.

Potatispuré med lite tryffelolja

Vitvinssås

SalladFet

Dessert - koka färska jordgubbar i lite vatten, socker och lite pressad citron, mixa slät, kyl. Servera med melonbitar och lite lätt sötad mascarpone

onsdagen den 11:e april 2012

Dansarens (?) korv från T&J, sallad


Ont om tid = sväng förbi Hantverkargatan och pojkarna på T&J

Korv - Bengt Fritiofssons namngivna korv

Sallad - avokado, blekselleri, tomat, gurka, lök

tisdagen den 10:e april 2012

Grönsakssoppa med gorgonzolacreme


Soppa - lägg i blomkålsbuketter, salladslök i bitar, gröna bönor, ett par buljongtärningar, vatten, vin och grädde, sjud i 20 min. Servera med lite strimlad lufttorkad skinka och en creme på gorgonzola och creme fraiche.

söndagen den 8:e april 2012

Ostron, Vinkokt lammlägg



Ostron - fantastiska "Belon" ostron från Grebbestad, äts au naturel.

Lamm - lägg läggen... i en stor gryta, i med ett par lökar, lagerblad, salt och peppar, 1 flaska rödvin och lite vatten, sjud i 3-4 timmar. Servera med potatismos och morötter

lördagen den 7:e april 2012

Boeuf Bourguignon


Får bli mobilbilder några dagar som sagt

Boeuf Bourguignon - tärna bog (RJs på Orust), skala små lökar, tärna bacon, fräs i smör, salta och peppra, häll på rödvin så det täcker, ös i små hela champinjoner, på med lock och sjud i 3 timmer.

fredagen den 6:e april 2012

Problem

Kortläsaren är i stan och jag på landet över påsk - kan bli lite stiltje ett par dagar... //Ola

onsdagen den 4:e april 2012

Torskrygg, brynt smör, ägg och blomkål, Mjölkchokladpannacotta



Fisk - fick tag i stora torskfileér där man kunde skära ut fina rygg bitar, resterna frös jag in till senare tillfälle. Lägg på plåt, salta och baka i ugn på 100 grader till den skiktar sig.

Bryn smör gyllenbrunt och till nötig doft. Hacka hårdkokt ägg och koka blomkål hastigt.

Pannacotta - koka upp/smält 4 dl grädde och 150 g mjölkchoklad. Blötlägg 2 gelatin blad, lägg i grädden och låt svalna något, häll upp på glas och kyl.

måndagen den 2:e april 2012

Burgare


Burgare - mal högrev på mellanskivan, mal även ner 1 paket bacon, blanda i ett ägg och lite ströbröd, salt och peppar, forma till rejäla burgare och låt vila en stund, stek eller grilla.

Valfria tillbehör

söndagen den 1:e april 2012

Kycklingsallad


Sallad - sallad på resterna av kycklingmiddagen. Ruccola, tomat, fänkål, paprika, gurka, knaprig bacon, kyckling.

Dressing - olivolja, vitlök, äggula, creme fraiche, salt och peppar