lördagen den 31:e mars 2012

Kolja, bönor och vitvinssås


Fisk - dela koljafilé i portionsbitar, salta och peppra och baka i ugn på 100 grader till klara - peta och kläm för att se om de är färdiga. Toppa med knaperstekt bacon.

Bönor - koka hastigt i saltat vatten - max 30 sek

Sås - koka ihop vitt vin, grädde och lite fiskfond

fredagen den 30:e mars 2012

Citronkyckling


Kyckling - fransk majskyckling fylls med citronklyftor, vitlök, salt och peppar och en smör klick, stoppa in tunna skivor av citron under skinnet, salta och ppepra, pensla med smält smör, trä upp på rotisserispett och grilla på 175 grader, ös med smör emellanåt.


torsdagen den 29:e mars 2012

Spenatsoppa


Soppa - tvätta och rensa (noga - ingen sand kvar) en större mängd färsk spenat, lägg i en kastrull, på med vatten och rätt mycket grädde, någon buljongtärning, koka i 10 min, mixa slät. Servera med hårdkokt ägg.

onsdagen den 28:e mars 2012

Chipotlekryddad T-bone, BEA, klyftpotatis




T-benstek - gnid in köttet med salt och lite chipotlepasta, grilla

BEA - (det vita är ett par droppar grädde som gör att det är lättare att sjuda ihop äggen - jag kör över gaslågan direkt i stället för vattenbad)

Potatis - klyfta, salta och lite olivolja

tisdagen den 27:e mars 2012

Högrevshjärta och sallad



Högrev - hjärtat av högreven (Ålstens kött) saltas, peppras och bryns i smör, låt gå klar på 100 grader i ugn till innertemp 58 grader. Låt vila en stund.

Sallad

lördagen den 24:e mars 2012

Spanska ostron, Kummel, råräka och gräddkokt spenat




Som alltid trevlig shoppingrunda hos Johan i Fiskeläget i Hötorgshallen.

Ostron - någon specialvariant från Katalonien - bäst i test!

Fisk - kummelfilé skärs ibitar med skinnet kvar, stek i smör med skinnsidan ner, lägg på ett lock efter ett tag så att även översidan får lite värme. Toppa med råräka.

Spenat - tvätta och ta bort roten av färsk spenat, fräs en stund i smör, på med grädde och nyriven muskot, salt och peppar, koka ihop.

fredagen den 23:e mars 2012

Fisksoppa


Soppa - koka upp lite fiskbuljong, lägg i vad som finns hemma i grönsaksväg (rödlök, broccoli, blekselleri) och lite tärnad lax, i med en burk kokosmjölk och ett par skedar tom yam pasta - sjud i 10 min.

torsdagen den 22:e mars 2012

Lite blandat


Blandade korvar och skinkor, parmesan och hallonvinäger, sallad med ljumna valnötter och gröna bönor, kokt blomkål med vinegrett

tisdagen den 20:e mars 2012

Limelax, sallad


Lax - pressa ett par lime över laxsida, salta och peppra, baka i ugn på 100 grader.

Sallad

söndagen den 18:e mars 2012

Stekt kolja, wokade grönsaker med chipotlesås


Kolja - byxa, salta o peppra, stek i smör

Grönsaker - ta vad som finns hemma och woka i het panna med lite sesamolja

Sås - gräddfil och chipotlepasta

lördagen den 17:e mars 2012

Friterad kalvbräss, Biff och pommes frites , Ginovariant på mörk choklad




Bräss - putsa brässen fri från hinnor (så mycket man orkar), salta och peppra, skär i mindre bitar och lägg i en frityrsmet av vetemjöl, öl och bakpulver. Fritera i het olja. Servera med finhackad persilja, kapris och citronzest.

Biff - krydda och stek efter behag.

Pommes - skär fast potatis i 1*1 cm stavar, förfritera i varm olja i ca 5 min, ta upp och låt rinna av, fritera en sista gång i het olja till fin färg. Enligt Heston skall potatisen förkokas i vatten först men det här funkar bra också.

Dessert - skiva jordgubbar och banan, kläm över en passionsfrukt och strö över finhackad mörk choklad, kör på het övervärme en stund.

fredagen den 16:e mars 2012

Enbärsgravad sik, Renkalvsadel med gräddkokta rotfrukter, B&J och ngr jordgubbar






Fisk - filea siken och lägg den i en balndning av 1/3 salt ochg 2/3 socker och ett par krossade enbär, lägg i press i ett dygn eller två.

Ren - renkalvsadel steks hel till innertemp 62 grader, skär ut den sk ytterfileen.

Rotfrukter - tärna morot, potatis, rotselleri, blekselleri och lite lök, stek i smör , slå på grädde och och sjud i en kvart. Hacka i timjan.

Dessert - lite Ben & Jerry glass, grädde och jordgubbar

torsdagen den 15:e mars 2012

Shortribs på välhängd kossa, salsa


Mer från Sandströms, denna gång en ny styckdetalj för mig. Korta revben från synnerligen bra hängd kossa. Köttet rödsvart..

Ribs - salta, peppra och rubba in lite frukt te, grilla på träkolsgrill på indirekt värme.

Salsa - tärna morötter och apelsin, koka med Mutti tomater och chili i 10 min, i med majs och tärnad paprika. Kyl salt och peppar.

onsdagen den 14:e mars 2012

Mellangris och greksallad



Kom över fin rack-rad av mellangris hos Sandströms - fantastisk

Kotlettrad - kryssnitta svålen och baka i ugnen på 100 grader till innertemp 65 - dra på full övervärme för krispig svål.

Greksallad

söndagen den 11:e mars 2012

Kalvkotlett och kryddsmör, Sallad


Kotlett - salta och peppra, stek i smör

Smör - chili, persilja, riven vitlök och citronskal blandas med mjukt smör, kyl.

Sallad

lördagen den 10:e mars 2012

Skinkor och sånt, Friterad torsktunga med sjögrässallad



Kallskuret - lite egna torkade produkter (griskind och sida, rådjursbog) och lite köpt

Torsktunga - putsa tungorna från hinnor, salta och peppra, lägg i en frityrsmet av vetemjöl, bakpulver, vatten och öl - fritera.

Servera med sjögrässallad (köpte min på Metro Brommaplan), löjrom och gräddfil.

fredagen den 9:e mars 2012

Gemixed wursten (T&J) med fänkål och äppelsallad


Korv - helfabrikat från T&J - funkar alltid och räknas som hemmagjorda i min bok

Sallad - hyvla på mandolin; fänkål, äpple och rödlök, i med lite sugar snaps, citronsaft, socker och salt och ngr droppa olivolja (skall vara en dragning åt syra, inte sött), toppa med rosésallad

Dijonsenap

torsdagen den 8:e mars 2012

Pasta Noir, Blåbär



Pasta hör till undantagen men det är tjejernas favorit.

Pasta - bläckfisk pasta kokas

Sås - koka ihop vitt vin, grädde och lite buljong, i med löjrom innan servering och toppa med dill.

Blåbär och mjölk

onsdagen den 7:e mars 2012

Fylld lammbringa, Bär och lemoncurd






Lamm - fin bringa från T&J fylls och binds upp, fräs i smör, slå på lite vitt vin, salt och peppar, ett par tomater, vitlök och sjud under lock i ugnen på 100 grader i 3-4 timmar. Fyllning - lammfärs, vitlök, persilja, soltorkade tomater, fetaost, chili, kapris, citronskal, salt och peppar - kör rubbet i mixer.

Desssert - årets första Europeiska jordgubbar (Spanien - sådär...) tillsammans med lite hemkörd lemon curd, grädde och kaksmulor i botten, hyvla choklad över.

måndagen den 5:e mars 2012

Enkla fiskgrytan


Gryta - koka ihop ett par burkar tomater, vitt vin, saffran, japansk fiskbuljong, citron och lite tomatpuré, släng i morötter och några potatisskivor och koka i 15 min, toppa med fisk av olika slag och sparris och sugarsnaps (trots att det inte är säsong...), sjud i 10 min.

söndagen den 4:e mars 2012

Sesampanerad kotlett


Kotlett - dubbelpanera fläskkotlett men byt ut ströbrödet mot sesamfrön, stek i smör.

Paprika - strimla paprika av lite olika färger, woka i het panna med sesamolja.