lördag 25 februari 2012

Sport och blogglov


Ses om en vecka - vi drar till Ramis

(mycket lånad bild)

fredag 24 februari 2012

Oxsvanssoppa


Soppa - ner med svansbitarna i en kastrull, på med vatten och koka upp, skumma, i med salt, pper och lagerblad, koka i 2 timmar, skär ner rotfrukter (potatis, morot, rotseller och några delade brysselkål), sjud i ytterligare 1 tim.

torsdag 23 februari 2012

Älghögrev, Palsternacks och morotsgratäng


Älg - bind upp högreven, bryn i smör och låt gå i ugnen på 80 grader till innertemp 60 grader

Gratäng - hyvla palsternacka och morot på mandolin, koka upp grädde och tomatpure, salt och peppar, lägg rotfrukterna i en form och slå på grädden, kör i ugn på 200 grader, sista 15 min rivs lite parmesan över.

onsdag 22 februari 2012

Rårödbetssallad med getfeta, Torsk med brynt smör, pepparrot mm, Nötkaka med lemoncurd




Sallad - skala och riv rödbeta, blanda i lite olivolja och citron, salt och peppar, låt dra en kvart, servera med getfeta och hackad purjolök.

Fisk - små torskfiléer viks ihop till paket, salta och baka i ugn på 80 grader. Servera med brynt smör, räkor, pepparrot, forellrom och belugabönor, koka räkskalen i lite vitt vin och reducera ner till nästan inget, slå över fisken vid servering.

Dessert - mixa hasselnötter, socker och smör till en massa, forma till en kaka i plåtring, toppa med lemon curd, grädde och rivet citronskal.

tisdag 21 februari 2012

Dottern sätter menyn




Lilla R 11 år bestämmer menyn från start till mål.
Risotto - smält smör och låt risottoriset gå med i ett par min, på med ett par dl vitt vin och saffran, koka ihop, sjud långsamt i öppen panne och spä vart efter med buljong, när allt är nästan klart så i med en klick smör och en näve parmesan, vila i 5 min. Hackad rosesallad fick sätta lite färg.
Entrecote - BEA - ungsbakade morötter (det vanliga konceptet)
Citron - dela citronen och kör i citruspress för att få bort allt kött och få ut saften - sila, vispa ihop 4-6 äggulor och rejält med socker, i med citronsaften och sjud till kräm på svag värme - är man feg tar man vattenbad.. - vänd ner vispgrädde, fyll citronerna och frys ett par timmar.

söndag 19 februari 2012

Lammkotlett med ratatouille


Lamm - kotletter saltas och peppras, stek i smör

Ratatouille - fräs de grönsaker som finns hemma i lite smör, lägg i grovt hackade tomater, lite tomatpuré och pressad citron och sjud en stund.



lördag 18 februari 2012

Knaprig Grissida, Sötpotatis


Gris - grissida med svål snittas, salta peppra och riv över rejält med ingefära, sätt in i ugnen innan du drar till jobbet på 75 grader, låt stå inne 6-8 timmar, höj värmen till max och övervärme tills svålen blir riktigt knaprig. Klart.

Sötpotatis - koka och gör mos

Polsk mjölksyrad gurka.

fredag 17 februari 2012

Ungsbakad lättrimmad lax


Lax - skär ut portionsbitar ur en laxsida, skinnet bort, lägg i saltat vatten i 1 timme, lägg på bleck och baka i ugnen på 200 grader i slutet på potatisarna nedan.

Potatis - tvätta och klyfta potatis, på med olivolja och salt, baka i ugnen på 200 grader i 1 timme, lägg på delade tomater, vitlök, delade citroner och persilja, baka av ytterligare 30 - 40 min.

Sås - koka ihop vitt vin, grädde och lite grönsaksbuljong.

torsdag 16 februari 2012

Fläskkotlett, gremolata och sallad


Kotlett - salta, peppra och stek rosa.

Fusk Gremolata - hacka bladpersilja och riv lite vitlök, salt, peppar och pressa över en citron

Sallad på tomat och mozzarella.

onsdag 15 februari 2012

Dillkött


Dillkött - skär kalvbog i lagoma bitar/kuber, lägg i gryta och slå på vatten så att det täcker, koka upp och skumma, lägg i lagerblad och vitpepparkorn, salt, sjud i 3 timmar, lägg i morot och palsternacka, sjud i ytterligare 45 min, slå på ättika och socker till önskad smak, red av något, lägg i nyhackad dill. Njut!

tisdag 14 februari 2012

Lammpaté, Fiskbullar



Paté - lammlever (ca 5 hg) körs rå i mixern, smält charlottenlök och vitlök i mycket smör (minst 1 hg), i med lite grädde i smöret och red av något med maizena, i med ett ägg, salt och peppar i levern och mixa ner smöret. Slå i baconklädd form och baka i vattenbad 125 grader i ca 1,5 timme, låt svalna. Servera med kvittenmarmelad och lite sallad.

Fiskbullar - gäddfilé och en liten bit lax mals på finaste skivan minst två gånger, blanda i lite vitt vin och hackad dill, salt och peppar, vispa ett par äggvitor och vänd i försiktigt, låt vila i kylen någon timme eller så. Forma till bullar/ägg och sjud försiktigt i vatten, salt och lite vitt vin.


Vitvinssås

Ratatoullie av finhackade grönsaker som fanns hemma

söndag 12 februari 2012

Fattigmans Rydberg


En variant på biff Rydberg utan filé på sonens begäran.

Lövbiff - av innanlår på oxe, saltas och peppras stek i het panna i ett par sekunder på varje sida.

Råstekt tärnad potatis

Helstekt charlottenlök (från min Thailandsimport)

Äggula med lite tryffelolja

Pepparrot

Senapsgrädde - visps grädde och rör i Coleman senap och lite svarta senapsfrön

lördag 11 februari 2012

Vittling på grönsaker


Grönsaker - hacka de grönsaker som finns hemma (broccoli, morot, lök, brysselkål, blekselleri, chili) och ringla lite olivolja och citron över, in i ugnen på 225 grader i 15 min så att de mjuknar

Fisk - ta ur vittlingen och lägg på grönsakerna och in igen i ugnen i 30 min.

Servera med vitlökssås av gräddfil och riven vitlök, salt och peppar.

fredag 10 februari 2012

Osso buco


Jag vet, den återkommer då och då men det är ju så gott och enkelt. Är man nu uppe på över 1250 middagar måste man tillåta sig lite upprepning. Håll till godo.

Osso B - hacka blekselleri, morot och lök, smält i smör, dra på värmen och lägg i kalvlägg, fräs en stund, slå på bra burktomater, lite vitt vin och kanske citron, salt och peppar och ett lagerblad, sjud i 2-3 timmar. Kom ihåg att njuta av märgen!

torsdag 9 februari 2012

Liten kroppkaka med torkad griskind, Vildsvinskotlett med brysselkål och rödvinssås, Vaniljglass och chokladsås




Liten kroppkaka - koka potatis, pressa och låt svalna, blanda med vetemjöl och ett ägg eller två, salt och peppar till en bra konsistens. Finhacka torkad griskind, blekselleri och charlottenlök, stek i lite smör och krydda med kryddpeppar. Gör bollar (små till förrätt) och lägg i fyllningen i mitten, täta. Sjud i saltat vatten tills de stiger + några min till. Servera med lingon och skirat smör.

Gris - skär ut kotletterna så de blir benfria, salta och peppra och skvätt över lite balsamicovinäger, stek i panna till rosa.

Sås - fräs charlottenlök och lite socker i smör, slå på rödvin, koka i hop, i med lite balsamicovinäger och grädde, reducera på nytt.

Glass - vispa i hop 4 äggulor och någon dl socker, värm 3 dl grädde och vaniljstång, skrapa ur och vispa ner i äggsmeten, vispa 2 del grädde och vänd ner försiktigt, kör i glassmaskin.

Chokladsås - smält 70 % choklad i vattenbad, rör i grädde till lagom konsistens.


onsdag 8 februari 2012

Musselsoppa, Fish'n'chips



Dottern väljer middag

Soppa -släng de friska musslorna i en kastrull, finhacka blekselleri, morot och lök, lägg i kastrullen, på med en halv flaska vitt vin och grädde, koka i 5 min, ta ur musslorna ur skalen, mixa helt slät, servera med selleriblad.

Fisk - frityrsmet (lös) av vetemjöl, bakpulver, salt, peppar och öl, dela fisken (kolja) i mindre bitar och lägg i frityr smeten, fritera i olja.

"Pommes" - dela en fast potatis i stavar, förkoka i varm olja i ca 5 min, ta upp och låt rinna av, hetta upp oljan och fritera på nytt till krispig yta och rätt färg.

Nyslagen majonnäs

tisdag 7 februari 2012

Bresaula, Kebab, Rosmarinpäron




Köpebresaula
Kebab - baka ett platt bröd på jäst, vatten, vetemjöl, lite olivolja och vatten. Stek flakstek hastigt och skär itunna skivor. Fyllbrödet med grönsaker och kött. Sås med creme fraiche, chipotlepasta och lite Heinz ketchup.
Inlagda päron från Tjörn i lag av socker och rosmarin.

måndag 6 februari 2012

Kalvfrikadeller i tomatsås


Kalv - mal kalvbog på fina skivan, blanda med ägg, ströbröd, salt, peppar och vitlök, rulla till köttbullar. Koka i en sås av krossade tomater, vitt vin, citron salt och peppar. Lägg i kapris i slutet.

lördag 4 februari 2012

Oxkind i svagdricka med blomkålsgryn


Kind - putsa oxkinden och lägg i gryta, slå på svagdricka (hittade en stor flaska i kylen som någon köpt till jul - odrickbar), lagerblad, salt och peppar och ett par lökar, in i ugnen på 80 grader i 8 timmar.

Blomkål - riv blomkålen på rivjärn/matberedare, fräs "grynen" i smör tillsammans med ungerskt paprikapulver.

fredag 3 februari 2012

Sallad på vaktelägg och torkad rådjursbog, lamlägg med sötpotatis med sötpotatis



Sallad - koka vaktelägg i 5 min, skala och dela, skär tunna skivaor av rådjursbog som torkat i 6-8 veckor, blanda med små blad. Dressing på äggula, citron, vitlök och olja.

Lamm - koka lammlägg i rödvin och ett par delade lökar och lagerblad i 5 timmar.

Sås - ta ut en del av vinbuljongen och reducera, i med lite grädde och koka ihop.

Pure - på sötpotatis.

torsdag 2 februari 2012

2 sorters lax Ceviche, Kaningryta med vitt vin och senap




Ceviche - tärna lax fint, marinera hälften i lime och chili och den andra hälften i 1-2-3 lag. Låt dra någon timme, blanda med finhackad gurka, fänkål, dill. Gör två puckar. Rosta brödsmulor av surdegsbröd och strö över.

Kaningryta - stycka kaninen, ta bort istret och smält i en gryta, fräs stekarna i fettet tillsammans med gul lök och morot och lever och njure, lägg i rejält med dijon senap och vitlök, fräs ytterligare något, slå på vitt vin och grädde, koka på låg värme i 30 min, lägg i resten av kaninbitarna och koka ytterligare 30 min.

onsdag 1 februari 2012

Burgare i rågkuse


Halvnyttig burgare

Burgare - mal högrev och blanda med ägg, creme fraiche och lite ströbröd, forma till burgare och stek.

Servera i Fazers rågkuse med färskost av get, chipotle och chilisås, grönsaker