tisdagen den 27:e december 2011

Nu drar vi



Sticker iväg i 2 veckor och vilar upp mig och hämtar ny inspiration inför 2012 - tack för i år, ses i mitten på januari igen!

(väldigt lånad bild i avvaktan på egen)

Thaisoppa


Soppa - koka upp kokosmjölk och lite japansk buljong, i med thai-chilipasta och lite torkad svamp sjud i 10 min.

Kokt torsk med senapssås och hackat ägg


Fisk - dela torsk fileerna och lägg i saltat vatten en halvtimme, ta upp, pochera fisken i saltat vatten med lite vitt vin.

Servera med sås på grädde och grov senap.

Hacka över ägg och toppa med gröna ärtor.

Julbord


Julbord utan extra krusiduller

fredagen den 23:e december 2011

Fredag lunch innan Jul


Nyinflugen Tjörn-hummer

torsdagen den 22:e december 2011

Kalvstek med gräddsås och pressgurka


Stek - bind upp, salta och peppra, bryn i smör med lite grönsaker och låt gå till ca 60 grader innertemp i ugnen på 100 grader.

Sås - Slå i lite grädde i köttskyn och koka ihop.

Pressgurka

tisdagen den 20:e december 2011

Spenatsoppa, lamm med selleripuré och brysselblad




Soppa - koka färsk spenat med grädde och möjligen någon god fond. Mixa slät. Toppa med färskosta av get. En skivka torkat kött.

Lamm - krydda lammracks med salt och peppar, vitlök, timjan och lite olivolja, stek i het panna, låt gå klart i ugn på 100 grader.

Mos - koka roseller mjuk, vispa med grädde och smör.

Rödvinsreduktion och bönor.

Brysselkålsblad - kokas i 15 sekunder i saltat vatten

måndagen den 19:e december 2011

Fläsklägg med rotmos


Lägg - rimmad fläsklägg kokas med lite lagerblad och pepparkorn i ett par timmar, putsa bort svål och tranchera

Rotmos - koka kålrot och lite morötter och potatis mjuka, stompa med generöst med grädde och smör.

Servera med lite av kokbuljongen som sky.

söndagen den 18:e december 2011

Kalvkotlett med skocka och polenta, Mascarponeglass



Kalvkotlett - salta och peppra, stek i het panna

Skocka - skala och putsa botten kronärtsskocka - koka i saltat vatten. Toppa med vitlökssmör

Polenta - koka polentagryn i buljong och vitt vin på svag värme i ca 30 min, riv parmesan över.

Glass - ett paket mascarpone, lite grädde, blåbär och hallon och floursocker rörs ihop, kör i glassmaskin - riktigt "rik" och god glass på enkelt sätt.

lördagen den 17:e december 2011

Äggröra med torkad rostbiff


Mycket hektisk jobbvecka = dåligt bloggande. Skärpning kommer.

Äggröra - rör ihop ett par ägg och lite grädde, låt koagulera till krämig konsistens i panna med smör på medelvärme. Skiva över torkad rostbiff.


onsdagen den 14:e december 2011

Bresaula med fikon, stekt gös med valthornssnäcka och smörkokt blomkål




Torkat kött med fikon

Fisk - byxa fisken och stek i smör, koka snäckorna i vin och vatten i 7-8 min, hacka och lägg på firren, slå skirat smör över, dill

Blomkål - skär ut små buketter och koka ett par min i smält smör

Lufttorkad rostbiff



Försök att göra något som liknar bresaula - gott blev det i vart fall

Rostbiff - torrsalta med grovsalt, lite socker, krossade lagerblad och svartpeppar, gnid in och lägg allt i en plastpåse, vänd påsen under 5-6 dagar, bind ihop och häng svalt i 6 - 8 veckor. Skall nog ta den lite tidigare nästa gång och möjligen något mindre salt - allt på fri hand.

söndagen den 11:e december 2011

Entrecote med senapsgrädde


Entrecote - marinera skivad entrecote i rödvin, julmust, sesamolja, soya i ett par timmar, stek i het panna

Grädde - vispa grädde och rör ner dijonsenap och senapsfrön

lördagen den 10:e december 2011

Choucroute



Choucroute - baka en fläsksida med svål i 8 timmar i ugnen på 80 grader (sätt in på morgonen och ta ut när du kommer hem från jobbet) dela i mindre bitar, bottna en stor gryta med hälften surkål och hälften strimlad spetskål, lägg i fläsket och lite sköna olika korvar (mina köpta hos T&J), slå på lite vitt vin/vinäger och timjan, på med lock och sjud i en timme.

fredagen den 9:e december 2011

Kalvbräss, Lammlägg



Bräss - putsa och dela i mindre bitar, panera i mjöl, stek rosa i smör, servera med surdgesbrödskrutonger

Lägg - sjud lammlägg i rödvin och lite rotfrukter i en timme eller två

Potatismos med tryffel

torsdagen den 8:e december 2011

"Jag vill ha högrevshjärta"



var begäran från den 11 åriga dottern - då känner man sig nöjd.

Högrev - som sagt det utskurna högrevshjärtat inköptes som vanligt på Ålstens Kött - salta och peppra och kör i ugnen på 80 grader till innertemp 58 grader, skär upp.

Potatis - mixa bladpersilja, vitlök, olivolja, peppar, timjan, citron, salt och peppar, blanda med klyftad potatis och baka i ugn på 175 grader.

Som alltid - BEA

onsdagen den 7:e december 2011

Lax med tomatsås


Lax - dela en laxsida i portionsbitar, stek med skinnsidan ner i smör, på med lock och låt fisken bli genomvarm.

Sås - koka ihop en burk med bra tomater, grädde och pressad citron, lite olivolja salt och peppar - mixa slät.

Stek lite blandade grönsaker till

måndagen den 5:e december 2011

Fläskfilé med tryffel BEA


Gris - putsa och skär i skivor som bankas tunna, stek hastigt i smör.

Bea - som toppas med tryffelspån
Tomatsallad

söndagen den 4:e december 2011

Gryta på Bosarpskyckling och tryffel


Tryffelfesten fortsätter - idag med fin kyckling

Gryta - koka upp vitt vin, grädde och lägg i lite grönsaker och svart trumpetsvamp och ett par droppar bra tryffelolja, sjud en kvart, lägg i den styckade och flådda kycklingen, sjud i ytterligare 30 min eller tills fågeln är klar, brösten behöver inte så lång tid, hyvla över tryffel.

lördagen den 3:e december 2011

Tomatsallad, Älgfärsbiffar, jordärtsskockor och tryffel



Tryffelorgierna fortsätter.

Tomatsallad

Biffar - älgfärs, ägg, ströbröd, grädde, krossade enbär, salt och peppar blandas till biffar, bryn i smör, slå på rött vin, grädde och svart trumpetsvamp, sjud i en 45 min.

Mos - koka skockorna och någon potatis mjuka, stompa med grädde och smör, hyvla över tryffel.

torsdagen den 1:e december 2011

Tryffel-festival









Tack var min nyfunna vän Linn på Gotland så kunde vi kalasa loss på 2 hg tryffel. Det gjordes tillsammans med matgäng jag emellanåt samlar för att laga en nykomponerad meny med upplagd mice en place. Herrarna Svarten, Tiger och Hagis dök upp vid 15 tiden och hustrurna droppade in vid 19 tiden för att äta vad vi lagat under eftermiddagen. Kvällen gick som sagt i tryffelns tecken;

Färsk pasta med tryffel - deg av vetemjöl och durumvete 50/50, ägg, vatten, salt och (peppar ?? Ulf?) och lite olivolja knådas till smidig deg, vila någon timme innan den körs i pasta maskin till tagliatelle, koka i saltat vatten och blanda med smält smör, parmesan och massa nyhyvlad tryffel.

Risotto med tryffel - låt tryfflarna ligga i riset i tät burk över natten, ta ur tryfflarna och gör en vanlig enkel risotto med vittvin, buljong, ös i parmesan i slutet och toppa med riven tryffel.

Lamm och tryffelpate med kvittenmarmelad - mixa ungnötlever, ett par ägg, grädde vitlök, salt och peppar och en hel del smält smör, blanda i lika mycket lammfärs och en hel del hackad tryffel, toppa med lite fin tryffelolja, slå i form klädd med bacon, klä in i folie och baka i ugn i vattenbad i drygt en timme, svalna och skär upp. Marmelad - tärna kvitten, koka i socker och muscavodosocker tills mjukt, stompa med potatis stomp, låt svalna.

Oxkind i rödvin med potatis och tryffelpuré - putsa kinderna och sjud i ett par timmar i rödvin tillsammans med lite lagerblad, peppar och lök. Koka en puré på potatis, grädde och smör, vräk i tryffel. Reducera skyn till sås. (Bild saknas)

Waguy-biff med tryffelsmör, majrova och sommartomat - stek biffen hastigt i het panna, låt vila. Rör ihop rumsvarmt smör med hackad tryffel och lite vitlök. Svärmors ihopkokade sommartomater från Tjörn. Stekta förvällda tärningar av majrova.

Ingefärspäron - skala små päron, koka i en lag av vitt vin, vatten, socker, riven ingefära och röd karamellfärg till mjuka, låt svalna. Servera med ett choklad garnityr av smält och ringlad mörk choklad.Vaniljmascarpone.