onsdagen den 30:e november 2011

Rödvinskokta rådjurslägg med skockor


Rådjur - lägg från rådjur, putsa salta och peppra, bryn i lite smör, på med lök, lagerblad, krossade enbär och vitlök, slå på rödvin, på med lock och sjud ett par timmar. Reducera skyn till sås.

Skockor - kokas i saltat vatten.

tisdagen den 29:e november 2011

Löjrom på rågbröd, spagetti med Gotlandstryffel



Macka - löjrom, creme fraiche, svartpeppar och dill.

Pasta - koka bra spagetti och blanda i smält smör, lite olivolja, svartpeppar, hyvla över färsk tryffel.

måndagen den 28:e november 2011

Ljus fiskgryta


Fiskgryta med lite syra och sting - skönt att inte alltid trycka i en påse saffran och tomater.
Gryta - koka lite grönsaker (morot, fänkål, lök, broccoli hade jag) efter eget huvud i japansk fiskbuljong eller ännu hellre egenkokt, i med riven ingefära, ett par pressade lime, lite chili och en del vitlök, i med blandade fisk fileer, sjud ett par minuter, i med massor av dill.

söndagen den 27:e november 2011

Pumpasoppa med nötter


Soppa - butternutpumpa och lite morötter skalas och tärnas, koka mjuka, mixa och toppa med lite grädde, koka ihop. Torrosta cashewnötter.

fredagen den 25:e november 2011

Lasagne


Till den som kan tänka sig lite kolhydrater

Lasagne - koka en béchamelsås och en köttfärssås med lite vitt vin och timjan, varva med lasagne plattor och lite mozzarella, grädda i ugn.

torsdagen den 24:e november 2011

Renkalv med spetskål, Panerad sej rökt späck och kulade rotfrukter, rödvinsreduktion



Renkalv - salta och peppra ytter"filé" - stek i het panna, vila och skär upp. Strimla spetskål och koka i grädde. Ihopkokade sommartomater.

Fisk - sejfilé dubbelpaneras, stek i smör. Ta ut kulor med järn ur morot och persiljerot, koka i smör och vatten. Koka ihop rödvin, lite socker och charlottenlök. Rökt späck tärnas och smälts till de blir knapriga.

tisdagen den 22:e november 2011

Tjälknöl på rådjur, kantareller och potatisgratäng




Det blev tjälknöl av den enkla anledningen att jag glömt plocka fram köttet ur frysen i tid.

Rådjur - frysta stekar (bog och bakdel) läggs på plåt, salta och peppra, på med folie och kör i 80 grader till innertemp ca 62 grader. Koka ihop köttsafterna med lite rödvin.

Svamp - smörstekta kantareller

Gratäng - skiva potatis, lök och zucchini på mandolin tunt, varva med salt, peppar och vitlök, på med mycket grädde, riv över lite parmesan och grädda i ugn på 175 grader tills klart.

måndagen den 21:e november 2011

Mera korv


Salsiccian som gjorde tidigare i veckan uttagen ur frysen och stekt

Potatissallad med senapsdressing

lördagen den 19:e november 2011

Knaprig fläsksida med fänkålssallad, Ananas med salt och chili



Fläsk - sidfläsk med svål kryssas, saltas och peppras lägg på plåt med folie över, in i ugnen på 80 grader i 10 timmar, ta bort folien och höj till 175 grader övervärme tills svålen är riktigt knaprig. Skär upp och slå lite av köttsaften/skyn över.

Sallad - kör äpple, fänkål och bleksellri på mandolin (tunt), pressa en citron över och lite salt och peppar, lite olivolja.

Ananas - skala och tärna, servera med flingsalt och torkade chiliflingor

fredagen den 18:e november 2011

Fisksoppa Asian-style


Soppa - koka upp en buljong på japansk fiskbuljong (påse), thaichilipasta och kokosmjölk, släng i tunt skivade grönsaker (hyvlad morot, purjo och vårlök, röd paprika, vitlök och zucchini) koka upp, i med lite japanska nudlar och lax i kuber, koka upp och sjud ett par min.

torsdagen den 17:e november 2011

Flankstek med tryffelsmör, Sallad



Sista resterna av Gotlandstryffeln fick bli ett smör. Dags att beställa mera!

Flankstek - hittades lämpligt i frysen, tina salta och peppra, stek hastigt i mycket het panna. Slå på lite rödvin och reducera ner.

Smör - finhacka/riv Gotlandstryffel, blanda med rumsvarmt smör och pimpa upp allt med ett par droppar fin tryffelolja.
Sallad

onsdagen den 16:e november 2011

Pepparrotskött, Gino



Pepparrotskött - dela högrev i lagoma bitar efter tycke och smak, lägg i vatten och koka upp, skumma, i med lagerblad, svartpepparkorn, salt, lök, sjud i 2-3 timmar, i med lite grädde och red av. Ös på med nyriven pepparrot.

Gino - skiva vad som finns hemma, jag hade banan, mandarin och fikon, ös på med lingon och blåbär, kokosflingor och toppa med vit choklad, grädda i het övervärme i ugnen.

tisdagen den 15:e november 2011

Salsiccia



1,5 kg korv - 30 min, lätt som en plätt!

Korv - mal 1,5 kg fläskkarré på mellanskivan, mortla bladpersilja, svartpeppar, vitlök och fänkålsfrön och lägg i bunken med det malda köttet, på med torrt vitt vin och ett par nävar surdegsströbröd och lite potatismjöl, salt och lite socker, blanda väl (körde min i Kitchen Aiden med blandkroken i 5 min), trä på fjälster på korvhorn, fyll, knyt, fyll osv. Stek och servera med nygjord senap, Polsk gurka och ugnstorkade tomater.

F1-helg


Tystnaden på bloggen några dagar har sin förklaring i att den har tillbringats i Abu Dhabi för F1 - nya dagliga inlägg på väg. Lewis vann.

(bilden lånad från www.mclaren.com)

onsdagen den 9:e november 2011

Mangolddolmar med älg, Ostar och kvittenmarmelad



Dolmar - mangoldblad fylls med en färs av älgfärs, ägg, lite kokt ris, enbär, vitlök och lite creme fraiche, lägg dolmarna i en trång form och slå på lite rött vin, på med folie/lock och kör i ugn på 125 grader. Servera med gräddsås och rårörda lingon.

Ostar
Kvittenmarmelad - fick tag i färska kvitten på Brommaplan, dela och tärna, koka med hälften vitt socker och hälften ljust muscavodosocker och några droppar vatten, svalna.

tisdagen den 8:e november 2011

Gotlandstryffel med nybakad pasta





Har lyckats få tag i en gammal kompis, kompis på Gotland som är begåvad med tryffelspårande vovve - Bingo!
Pasta - hälften durumvete hälften vetemjöl, ett par ägg, lite olivolja och vatten, salt, få ihop till en jämn och fin deg, vila i kyl, kör i pasta maskin, koka i saltat vatten

Sås - skirat smör, lite olivolja, svartpeppar, hyvlad färsk Gotlandstryffel och lite parmesan.

söndagen den 6:e november 2011

Ugnsbakad lax med picklessås


Lax - laxsida utan skinn läggs på plåt, salt och peppar och lite olivolja, baka i ugnen på 100 grader.

Sås - gräddfil, creme fraiche, hackad kapris och saltgurka och lite persilja, salt och peppar - rör ihop.

lördagen den 5:e november 2011

Massa Carbs.... hmm


Brukar vara återhållsam med carbsen men idag blev det ett undantag efter begäran från familjen.

Pasta - koka pasta i saltat vatten

Sås - fräs purjolök, champinjoner och kallrökt lax i olivolja, slå på grädde och koka ihop, lägg i dill vid servering, parmesan rivs över.

fredagen den 4:e november 2011

Långbakad rostbiff, ratatouille, Äppelpaj



Rostbiff - från RJs på Orust, salta och peppra, lägg i gryta med lock och baka i ugnen på 75 grader till inner temp 56-58 grader.

Ratatouille - tärna blandade grönsaker grovt, zucchini, äggplanta, morot, purjolök, tomat och vitlök, fräs i lite olivolja och sjud ihop en halvtimme eller så

Äppelpaj - fina röda äpplen från Tjörn skivas och läggs i en form, blanda ihop rumsvarmt, socker, vanilj, hasselnötter och gojibär, lägg på som lock, grädda i 125 grader tills klart. Servera med vaniljmascarpone.

torsdagen den 3:e november 2011

Wienerschnitzel





Schnitzel - banka ut kalvinnanlår, dubbelpanera, stek i mycket smör och en del olja.

Potatis och/eller grönsallad.

Inte mycket att välja på i den lokala Ica butiken



En söndag när man landar sent på Tjörn får man ta vad som finns kvar i den lokala butiken: Ica Rorsman i Rönnäng. Oxfilé från RJs helt enkelt - kan inte minnas när jag lagade det senast.

Filé - salta och peppra, stek i het panna hastigt, dra åt sidan låt vila i pannan under lock i en kvart eller så.

Bea - rödvin/charlottenlök, dragon reduktion, vispas med ett par äggulor så det börjar stanna, vispa ner skirat smör, är allt ungefär lika varmt blir det bra...
Brysselkål - koka i saltat vatten och smör

Klyftpotatis till den som vill.

Tomatsallad

onsdagen den 2:e november 2011

Nykokt hummer, tryffelmajonnäs


På Tjörn.

Hummer - koka i en lag av saltat vatten, lite socker, lök, dill och ett par fänkålsstjälkar. Ca 8 min för 500 grammare.

Majonnäs smaksatt med tryffelolja och lite dill