fredag 30 september 2011

Lamm med gräddstuvad spenat, pressmorot


Lamm - helrad med lammracks putsasa, salta och peppra, gnid in hackad timjan, stek i het panna, låt gå klar i ugn. Skiva upp.

Spenat - tvätta färsk spenat noga, smält tillsammans med lite charlottenlök i smör, slå på grädde och sjud till lagom tjockhet, salta och peppra.

Morot - precis som pressgurka fast idag med morot, hyvla morot tunt, salta och låt dra, pressa ur vätskan och lägg i 1-2-3 lag.

Chili - den enkla vägen


Chili - tog den köttfärssås som var över från tidigare i veckan och körde i en burk Heinz vita bönor, hackad chili och vårlök.

onsdag 28 september 2011

Japanska revben, Stekt torsk, vitvinsås och grönsaker



Revben - salta och peppra benen, gnid in misopasta och lite japansk soya, baka i ugn på 100 grader i 5 timmar, dra på övervärme i slutet.

Fisk - byxa, salta och peppra, stek i smör.

Stek blandade grönsaker.

Sås - koka en fond på skrov av plattfisk och lite lök. Reducera, slå i lite vittvin och grädde, koka yta.

tisdag 27 september 2011

Pasta LCHF - dvs ingen pasta


Kom på ett nytt sätt att äta tillsammans med familjen trots att de äter pasta, något jag försöker att avstå ifrån.

Icke-pasta - ta en större zucchini och strimla den på mandolin 2*2*2 mm - fräs hastigt i lite olivolja.

Ragu - nymald högrev får fräsa med lite olivolja, lök och vitlök, i med lite tomatpuré och några burkar Muttitomater, sjud i 30 min.

söndag 25 september 2011

Laxtartar, Rådjursfilé, rösti och skogssvamp



Lax - finhacka färsk lax som blev över från igår, chili, skalad gurka, salta och peppra, pressa en lime över och låt stå en halvtimme, lägg upp.

Rådjur - putsa från hinnor, salta och peppra, stek i het panna med smör, låt vila i folie till önskad inner temp.

Rösti - riv potatis, blanda i en näve parmesan, forma till plättar och stek i smör/olja.

Nyplockade svampar - kantarell, trattisar, trumpet och Karl-Johan

lördag 24 september 2011

Schnitzelfestival, Mellanösterndessert




Lax - skiva färsk lax tunt, salta och peppra och droppa lite citron över, lägg påp tallrik och kör in i het ugn ett par sekunder. Servera med vitvinsså och forellrom.

Wienerschnitzel - banka ut kalvinnanlår, dubbelpanera och stek i olja och smör. Potatissallad och bondbönor.

Dessert - fick tag i färska dadlar från killen på Blackebergs torg. Helt oätliga färska - vad göra, jo koka en halvtimme i sockerlag av vatten, farinsocker och ljus sirap. Fikon och pakistansk mango.

fredag 23 september 2011

Kalvfrikassé


Gryta - tärna och putsa kalvbog, fräs lite lök och vitlök i smör, släng i köttet, på med lite vitt vin och vatten, koka upp och skumma, i med morötter, persilja, ett par lagerblad, salt och peppar, pressa ett par citroner i grytan, sjud i två timmar. Slå på grädde och sjud i ytterligare en halvtimme.

torsdag 22 september 2011

Karré med tomat och fänkålsallad


Karre - låt köttet ligga och dra en stund i japansk soya, torka av, peppra och stek i smör (medium)

Sallad - skiva tomat, gurka och fänkål tunt, blanda med dressing efter behag

onsdag 21 september 2011

Biff Stroganoff


Gryta - strimla lövbiff och fräs i smör med lite lök, och vitlök, lägg i två rejäla klickar tomatpuré och dijonsenap, slå på en skvätt vitt vin, koka ihop, i med ett par burkar bra tomater och lite creme fraiche, sjud en halvtimme.

tisdag 20 september 2011

Wagyu biff med morot och gurksallad, Yoghurt med bär och honung





Biff - riktigt fin wagyu biff från Chile (Metro Brommaplan) saltas och peppras lätt och steks rare i smör, skiva och servera med hyvlad morot som fått koka lätt i saltat vatten al dente och gurksallad på smågurkor, dressing på citron och olivolja. Ärtskott och rödvinsreduktion.

Dessert - turkisk ekologisk yoghurt, hallon, hackade nötter och flytande honung.

söndag 18 september 2011

Kalvbräss, Oxkind med rödvinsreduktion och sötpotatis



Bräss - lått brässen ligga i kallt vatten och putsa sedan fri från hinnor, dela i mindre bitar, salta och peppra och panera med lite vetemjöl, stek i smör till rosa, servera med lufttorkad skinka, persilja, ärtskott och balsamvinäger som fått koka ihop till en reduktion.

Kind - koka kinderna i enbart rödvin och lite rotfrukter och lagerblad i 3 timmar. Ta upp köttet och varmhåll, koka ihop vinet till önskad smakstyrka. Servera med ett mos på sötpotatis.

fredag 16 september 2011

Svampsoppa, Flankstek med grön risotto, Honungsstekt chili ananas, gräddglass




Soppa - nyplockade blandsvampar (kantarell, trumpetsvamp, trattkantarell, björksopp, KarlJohan och Citrongul slemskivlin) får fräsa i smör med lite lök, slå på lite portvin och mycket grädde, koka i 10 min mixa slät. Servera med smörstekta surdegs krutonger och lite parmesan.

Stek - putsa salt och peppra flanksteken, stek hastigt i riktigt het panna, villa ett par minuter och tranchera tunna skivor.

Risotto - som vanligt och vänd i en grön pesto på slutet bestående av persilja, ruccola, fänkål, valnötter, vitlök och parmesan i slutet.

Dessert - skala och skiva ananas, stek i smör, honung och chili - servera med nygjord gräddvaniljglass.

torsdag 15 september 2011

Gräddkokt kyckling med trumpetsvamp


Kyckling - stycka en bra majskyckling, koka upp vitt vin, grädde, en buljongtärning, morot och svart trumpet svamp, lägg i kycklingen och sjud i 20- 30 min, red ev av ngt.

Grönsaker - fräs skivad paprika i lite olika färger och vaxbönor hastigt i het panna.

onsdag 14 september 2011

Wallenbergare


Wallenbergare - mal kalvköttet på finaste skivan, blanda med grädde och ett ägg, salt och peppar, forma till rejäla runda biffar, rulla i ströbröd och stek i smör, låt gå klar i ugn.

Sås - koka upp grädde och släng i en buljongtärning, koka ihop

Rårörda lingon

Gröna ärtor

måndag 12 september 2011

Rödbetor, Vitlöksbakad lax med bönsallad







Rödbetor - koka, skala och hyvla lite parmesan över




Lax - hittade någon form av rostad vitlök i Thaibutiken som ströddes över laxen tillsammans med lite rivet citronskal som fick baka i ugnen på 100 grader. (snygg bild....)




Sallad - blötlagda Flageoletbönor kokas med beluga linser, blanda i hackad tomat och gurka, dressing på citron, vitlök och olivolja

söndag 11 september 2011

Polenta bruchetta, Rådjursfilé med rödbetschips, inlagd minigurka




Polenta- gårdagens polenta skars i rektanglar, toppa med ett par tunna tomatskivor och mozzarella, grädda i ugn på övervärme. Peppar

Rådjur - salta och peppra filéen - stek hastigt i het panna, vila i folie. Tranchera.

Sås - koka fond på rostade rådjursben, grönsaker och enbär, reducera till en kompakt och smakrik fond, slå på grädde och koka ihop.

Chips - skiva rödbeor på mandolin, dubbel fritera

Gurka - minigurka skivas på längden, salta och pressa ur vätskan, lägg i 1-2-3 lag (24 % ättika -socker- vatten) ett par timmar.

Gröna bönor

lördag 10 september 2011

Kalvkotlett med valnötspesto, polenta, Creme Caramel





Kalv - salt och peppra kotletter, stek till rosa innuti

Pesto - mixa ruccola, bladpersilja, valnötter, vitlök, olivolja, lite citron salt och peppar

Polenta - koka majs/polenta-grynen långsamt i buljong i 30 - 40 min - spä med buljong vart efter, lägg i form och riv rejält med parmesan över, kör in i het ugn på övervärme ett par minuter, skär upp och servera

Sallad


Creme Caramel - 2 ägg och 2 äggulor vispas upp med ca 1 dl socker, sjud 4 dl grädde med en vaniljstång, skrapa ur vaniljen och slå grädden över äggen, slå lite karamell (koka vatten och socker gyllenbrunt) i formar, slå i grädden och grädda på 150 grader i ca 30 min, kyl, vänd upp puddingen.

torsdag 8 september 2011

Fish n chips Belgium style, Chokladmousse och hallon




"Pommes" - tvätta och dela i 1*1*längden stavar, förkoka i varm olja i 5-7 min, ta upp, innan servering så slutfriteras potatisen i riktigt het olja, låt rinna av.

Fisk - jag tog torsk filé som delades i bitar och saltas, blanda en frityrsmet av vetemjöl, bakpulver, och Maredsous 6 till lagom lös smet, lägg i firren så den täcks och fritera i het olja.

Majonnäs - nyslagen förstås

Mushy bondbönor - spritsa och koka bönorna i 5 min, ta bort skalet och mosa med lite smör och ett par droppar grädde, salt och peppar

Mousse - vispa ett par äggvitor med lite strösocker så att de blir blanka, smält 100 g 70 % choklad (lagom till 3-4 pers) och vispa 3 dl grädde löst. Smälta chokladen åker ner i äggvitorna och sedan vänds grädden ner, ner i form och kyl. Toppa med hallon.

onsdag 7 september 2011

Wokat


Tog vad som fanns hemma

Gryta - woka skivad fläskfile, vårlök, paprika, blomkål och gårdagens potatissallad i het olja och lite vitlök, släng i lite förkokta japanska nudlar och bra japansk soya i slutet.

måndag 5 september 2011

Fläskkarré med potatissallad


Om man är försiktig med carbsen får man dra ner på potatisen...

Karré- salta,peppra stek till rosa innuti - inte mer!

Sallad - kokt svalnad potatris delas i bitar, blanda med vit paprika, lök och kapris. Dressing på Dijonsenap, rödvinsvinäger och olivolja.

söndag 4 september 2011

Sallad på äppelkokt rimmat fläsk, Ossobuco kombo







Sallad - koka en rimmad fläsksida i äppeljuice och lite äppelcider vinäger och hallonvinäger, lite lagerblad i 3 timmar, ta upp och lägg under press så att köttet håller ihop. Skär i kuber och blanda med ruccola, tomat och äpple. Servera med senapsdressing.


Ossobuco - sjud skivade kalvlägg och fläsklägg i vitt vin och ett par burkar krossade tomater, vitlök och lite citron i minst 2 timmar. Servera med gremolata. Kom ihåg att äta ur märgen i benen.

lördag 3 september 2011

Rådjurssadel, sötpotatis, päron o lingonchutney, Karl-Johansvamp, Mjölkchokladpannacotta




Fick tag i ett nyskjutet rådjur genom jagande kompis. Efter någon timmes styckning blev det sadel till svärföräldrarnas 50-åriga bröllopsdag.

Rådjur - skär ut ryggbitarna ur sadeln (vägrar att kalla den "ytterfilé"...), salta och peppra, bryn i het panna och låt vila till rosarött i ugnen på 80 grader.
Chutney - koka en karamell av socker och vatten, lägg i delade gråpäron och en näve lingon, rör om och låt svalna.

Svamp - smörstekt Karl-Johan i skivor

Sås - koka en fond på benen från sadeln som först fått rostas i ugnen

Mos - koka sötpotatis mjuk, blanda med grädde och smör.

Mjölkchokladpannacotta med blåbär

Lövbiff


Lilla R vill ha lövbiff med pepparrot - så fick det bli.

Kött - salta och peppra, vän hastigt i het panna

Råstekt potatis

Pepparrot

Äggula

torsdag 1 september 2011

Stekt inlagd strömming


En av favoriträtterna.

Strömming - salta och peppra strömmingsfileerna, lägg ihop fileerna två och två med lite dill emellan, panera i ströbröd och stek i smör, låt svalna något. Lägg sedan i 1-2-3 lag på 24 % ättika tillsammans med skivad rödlök. Låt dra minst ett par timmar.