tisdagen den 30:e augusti 2011

Thai-Lax med Japanska udonnudlar



Asiatisk cross over....


Nudlar - koka udonnudlar, i japansk fiskbuljong (pulver...) och lite smulad torkad tång (gärna från Tjörn).

Lax - dela i kuber och lägg på plåt, pressa över lite lime, salt och peppar, baka i ugnen på 100 grader. Lägg i skålen med nudlarna.

Sås - sås att krydda med; fisksås, limesaft, chili, vitlök, ingefära och nyhackad koriander. Några körde soya med lite risvinäger och en aning socker.

söndagen den 28:e augusti 2011

Isterband med gräddstuvad potatis, vaxbönor


Isterband - köp o stek
Potatis - skala, dela och koka potatisen. Koka en bechamel och lägg i potatisen med hackad persilja.
Bönor - stek hastigt i smör

Sallad med grisbog, Kalvstek med pressgurka, gräddsås, ungsbakade äpplen med vaniljsås





El classico.
Sallad - med min 1 år gamla hängda grisbog, nu tunt skivad med div grönsaker

Stek - salta och peppra steken, bind upp, bryn och låt gå i ugnen på 125 grader till innertemp 58 grader.

Gurka - rispa en hel gurka med gaffel, skiva tunt på mandolin, salta, låt dra och pressa sedan ut vätskan. Gör en 1-2-3 lag på 24 % ättikssprit, låt dra ett par timmar, hacka i persilja.

Potatismos
Äpplen - kärna ur och klyfta äpplen, ös på lite blandade nötter och kokos, ett par klickar smör och farinsocker, baka i ugnen på 175 grader.
Vaniljsås - värm och vispa 2 äggulor på låg värme så att de börjar stanna (är man mesig tar man vattenbad), vispa i vanilj och grädde, sjud tills de tjocknar, kyl.

torsdagen den 25:e augusti 2011

Helstekt högrevshjärta med pommes frites och BEA, vit chokladmousse med mango och passionsfrukt








Ålstenskött igen - idag högrevshjärta, dvs den centrala fina delen i högreven.

Kött - bind upp, salta och peppra och bryn i gryta, in med grytan i ugnen på 100 grader, plocka ut på 55 grader, låt vila en stund, skiva upp.

BEA - samma recept som alltid....

Potatis - dela potatisen i önskad tjocklek, förkoka i varm olja i 5-7 min, ta upp, kör en sista gång innan servering i het olja till fin färg.
Dessert - vispa 2 äggvitor och lite floursoker och 3 del grädde i separata kärl. Smält 100 g vit choklad i vattenbad. Vänd i chokladen i äggen och grädden i äggen/chokladen, kyl. Tppa med puré från Pakistan mango och passionsfrukt.

onsdagen den 24:e augusti 2011

Fylld lammbringa med blomkålspure



Lamm - två bitar fin urbenad lammbringa från Ålstens kött las omlott och på dessa breddes ut ett lager med en blandning av högrev blandad med persilja, vitlök, salt, peppar, tryffelolja, 1 ägg och lite creme fraiche. Rulla ihop och bind upp. Bryn i smör och lägg i gryta, fyll på med rödvin så att det når upp på knappt halva rullen, i med ett par lagerblad och lite lök, kör i ugnen på 150 grader ett par timmar.

Blomkål - koka och mosa med smör och grädde.

Sås - ta ut den fina vinbuljongen från lammet och reducera ner.

Dessert - någon fruktsallad igen med lite vaniljkräm och gammalt tårtpynt.... typ

tisdagen den 23:e augusti 2011

T&J korv med stekt ris


Korv - blandade korvar från T&J - funkar alltid

Ris - lite överblivet ris stektes upp med zucchini och vitlök

Pickles

Medelhavsbiffar med kantarellsås, Tomatsallad





Biffar - mal högrev, blanda i lite turkisk yoghurt, ägg, ströbröd (surdeg), vitlök, timjan, smulad fetaost. Rulla och stek som vilka köttbullar som helst.
Sås - fräs kantarellerna i smör med lite charlottenlök, slå på grädde och en buljongtärning, koka ihop.
Sallad - minimozzarella, tomat o rädisor

söndagen den 21:e augusti 2011

Indiska revben


Ett försök att få fram lite indiska smaker. Funkade rätt bra.

Revben - tunna revben penslas generöst med turkisk yoghurt, harissa och kryddblandning (Five Spice - ingefära, koriander, anis, nejlika, kardemumma och sechuanpeppar), kör i ugnen på 100 grader ett par timmar, sista kvarten drar man på full fart på grillelementet för att få till färgen.

Grönsaker - bondbönor och tärnade tomater får fräsa i olja med paprikapulver (Ungersk) och ett par krossade kardemummakärnor och salt.

lördagen den 20:e augusti 2011

Oxgryta med märg


Årets första höstgryta...

Gryta - skär ut kuber ur bra högrev, bryn i smör tillsammans med lök, slå på en flaska rödvin, lägg i lite torkad trumpetsvamp och ett par lagerblad, salt peppar och ett par tre märgben, sjud i 3 timmar, lägg i lite morötter och koka ytterligare en halvtimme.

fredagen den 19:e augusti 2011

Grillad entrecote (mm) bönor, Fruktsallad med vaniljmascarpone




Första middagen i stan efter en längre period på Tjörn. Var tvungen att skarva köttet med lite fläskfilé pga hemkommande större barn.

Entrecote - salta o peppra, grilla

Bönor - blandade bönsorter steks hastigt i het panna, i slutet slängde jag i lite tärnad tomat och vitlök.

Sallad - blandade frukter (inkl Pakistanmango -mmmm)

Mascarpone utrörd med vanilj och lite floursocker

onsdagen den 17:e augusti 2011

Ceviche, Slätvar, Sollans paj




Ceviche - hacka lök, chili, koriander, blandade fisksorter, räkor, havskräftstjärtar och ett par ostron, pressa över lime och låt dra en timme.

Slätvar - ta ur och baka i ugnen på 100 grader till köttet precis släpper.

Vitvinssås

Fådd persikopaj

tisdagen den 16:e augusti 2011

Västkustpasta


En variant på hustruns favorit.

Bläckfiskpasta - kokas...

Sås - koka i hop, charlottenlök, vitt vin, grädde och en halv grönsaksbuljongtärning, precis innan servering rör man ner ansenliga mängder löjrom och dill, toppa med nyskalade räkor och dill.

Champis eller bra vin till.

Grillad havskatt med valfri sås - thai-japansk-italiens rostade grönsaker



Grillad fisk med tre sorters sås efter behag.

Havskatt - dela filé i portionsbitar, salta och peppra och grilla i halster.

Grönsaker - grilla vad som finns hemma (broccoli, majs, paprika, lök, citron)

Såser - 1) limesaft, chili, fishsauce, vitlök, koriander, ngr droppar sesamolja 2) lime, vitlök, japansk soya, gräslök 3) citron, vitlök, olivolja, persilja


söndagen den 14:e augusti 2011

Laxburgare


Funkar även för Uffe "Lubben" Hagis - den store fiskhataren.

Fisk - mal lika delar kolja och lax på fina skivan, blanda i ett ägg och lite ströbröd och pressad citron, vila en stund och stek sedan i smör, låt gå klart i ugn på 80 grader.

Servera med klyftpotatis och nyslagen majonnäs. Sallad

Bruchetta, Risotto, Fruktsallad




Bruchetta - Lottas surdegsbröd och Rakels tomatsås, toppa med Västerbottenost och örter

Risotto - smält riset och charlottenlök i smör/olja i någon minut, lägg i saffran och slå på bra med vitt vin, koka ihop, späd med buljong, när 10 min är kvar öser man i vad man tycker är gott (torkad skinka, soltorkad tomat, kantareller, vitlök, oliver) och en liten skvätt grädde, i slutet lägger man i ett par nävar Västerbotten ost, vila någon minut.

Fruktsallad

Damlag kring spisen








Sommarens matlag med Sollan och Lena Y - jag sätter menyn och preppar och så lagar vi ihop. I år fick jag till närproducerat (Tjörn/Orust) på allt utom grädden, knäckebrödet och äpplet.

Rotfruktssallad med rökt grissida - rök en bit rimmat sidfläsk (Orust gris) med enris (från tomten) i ca 45 min, låt svalna. Koka rödbetor och morötter (Sollans) mjuka. Blanda fläsk, skivat äpple och rotfrukterna. Dressing på dijonsenap och creme fraiche.

Marulkskinder med tryffelmajonnäs
- stycka ut kinderna (Lasses fisk Skärhamn) och rimma i saltvatten i ca 1 tim. Stek i smör. Servera på fincrisp med lite majonnäs smaksatt med tryffelolja.

Lamm - putsa lammläggen (Orust lamm), sjud i rödvin, lite vatten, lök, lagerblad, salt och peppar i ca 3 tim. Servera med bönsallad på blandade bönor (Sollans och Lenas) som hastigt stekts i smör.

Pannacotta - koka upp 5 dl grädde med en rejäl näve nyplockade björnbär (Rönnäng, Tjörn) och lite socker. Blötlägg 2 gelatinblad. Rör i de urkramade gelatinbladen i grädden, kyl. Servera med kaksmulor (Lottas Bak & Form, Tjörn) och lite björnbär.

Ostar - getostar från Ale

Panerad kolja med remouladsås



Fisk - byxa fisken och dubbelpanera i mjöl-ägg-ströbröd, stek i smör och olja.

Sås - slå en majonnäs, blanda i kapris, hackad saltgurka och soltorkade tomater, krydda med curry.

Flankstek, råstekt potatis, Bea


Shoppingtur till RJs på Orust igen.

Flankstek - salta och peppra, grilla medium rare på het grill.

Potatis - skiva tunt och stek i olja med lite vitlök och salt.

Bea - som vanligt


Makrill och morötter




Nydragna morötter från svärföräldrarnas trädgårdsland.

Makrill - salta och peppra fileer - lägg i halster och grilla över het glöd.

Morötter - tvätta och koka aldente, riv över Västerbottens ost

fredagen den 12:e augusti 2011

Örtiga kotletter med Svartens grillsås



Kotletter - låt kotletterna dra någon timme i citronsaft, massor av hackade färska örter (timjan, oregano och persilja tog jag), vitlök och lite olivolja - grilla
Svartens sås - finhacka tomater, lök, gurka, paprika och vitlök, blanda med creme fraiche, salt och vitpeppar

Helgrillad kummel, tartarsås och sallad



Skulle haft firren i halster i stället för direkt på grillen.
Kummel - salta och peppra i buken och lägg på grillen ett par minuter. Som sagt - med halster att föredra.

Sås - slå en majonnäs och blanda i hackad kapris, mjölksyrad gurka och persilja., Pressa i lite citron, salt och peppar.

Sallad

Kräftor, Fiskgryta




Kräftor - kok upp saltat vatten (modell kallsup som vanligt), dill och lite lök, lägg i de levande kräftorna och låt vattnet koka upp, ta av och låt svalna i spadet. Servera med majonnäs.
Gryta - koka delad potatis, fänkål, blomkål, dill, riven ingefära och chili i buljong i ca 30 min, lägg i blandade sorters fisk och ge det ett uppkok. Servera med bröd.