söndagen den 31:e juli 2011

Rökt makrill


Makrill - filea och salta och peppra makrillen, rök i 15 min med alspån.

Majonnäs och potatis

fredagen den 29:e juli 2011

Sallad på marulkskind, Wallenbergare med gräddsås





Kul vin från svärföräldrarna som var riktigt bra trots 24 år på nacken.

Sallad - stycka ut maruklskinden, salta och peppra, rök i ABU-rök i ca 10 min, låt svalna i röken. Servera med blad och grönsaker som finns hemma.

Wallenbergare - finmald kalvfärs blandas med grädde, ägg, salt och peppar. Rulla i mixaat ströbröd av överblivet surdegsbröd.

Sås - koka ihop, grädde, vitt vin och en buljongtärning.

Röda vinbär och bondbönor istället för ärtor och lingon.

torsdagen den 28:e juli 2011

Kräftmacka


Blev ett par kräftor över sen sist.
Macka - skala kräftstjärtar och bygg en macka av stjärtar, kokt ägg, majonnäs, spenatskott och dill

tisdagen den 26:e juli 2011

Saltlånga



Fick en nydragen långa.

Långa - fileéa långan och torrsalta i 5 timmar med grovsalt (min låg nog lite för länge....), skölj av och sjud i ca 10 min.

Sås - bechamel med en skvätt vin i. Senapsfrön och hackat ägg

Potatis

måndagen den 25:e juli 2011

Mitt rökta fläsk med blommor och blader, bakad lättrimmad torskrygg med pastissås och bondbönor



Pia, Gurkan och Viktor på middag och jag fortsätter på Tour de France temat - idag drack man inte bara pastisen utan byggde även en sås på den. Blommor och blader som vanligt ifrån fantastiska Mölnebo odlingar och fläsket från RJs kött.

Fläsk - rimmat sidfläsk enrisröks (varmrökt) i ca 15 min, låt svalna i röken, servera med goda blommor och blad (isört, persilja, spenatskott, tomater och div blommor)

Fisk - dela torkryggen i portionsbitar och rimma i saltat vatten i ca 1 timma, baka i ugnen på 100 grader.

Sås - smält hackad lök i smör, slå på lite vitt vin, grädde och en buljongtärning och lägg i frysta gröna ärtor och en bit fänkål, koka i 15 min, mixa och sila slät. Slå i pastis efter tycke och smak.

Bondbönor kokas.

Tack Pia för fantastiskt bra vin!

lördagen den 23:e juli 2011

Lättrimmad marulkskind med falsk hummersås, Havskräftor





Får löpande fina leveranser från den lokala fiskhandlaren i Skärhamn av stora fina torsk och marulkshuvuden.

Marulk - skär ut kinderna och nackköttet, lägg i saltat vatten i ca 1 tim, stek hastigt i smör.

Sås - med allergiker blev det en fuskvariant på hummersås. Fräs lite färsk lök, tomatpure i smör, slå på lite vitt vin en bit buljongtärning, koka upp, slå på grädde och reducera.

Kräftor - nyfiskade från Johan i Stansvik kokas i en lag av vatten, dill, salt och en lök. Lägg i kräftorna när vattnet kokat upp, koka upp på nytt och ta av värmen, låt svalna i lagen.

Majonnäs

fredagen den 22:e juli 2011

Souvlaki mm




Inspirerad av Smaskens så blev det grillspett a la grek

Spett - tog en urbenad kotlettrad och skar i större kuber, lägg i marinad av vitt vin, citron, massor av vitlök, salt och peppar, låt dra många timmar, trä på spett och grilla.
Tzatziki - turkyougurt blandas med riven, saltat och urkramad gurka, vitlök och peppar.

Finhackad tomat och gurksallad.

onsdagen den 20:e juli 2011

Pizza


Deg - jäst, vetemjöl, vatten, salt och olivolja. Knåda smidig och jäs ett par timmar. Lägg på bakplåtspapper och kavla ut, jäs på nytt.

Fyllning - getost, mozzarella, lufttorkad skinka, tomatsås, färsk lök, champinjoner, paprika

Lägg på fyllning och lyft över pappret på het plåt. Grädda i het ugn

Makrill


Makrill - salta och peppra fileérna, gärna små, grill över het kol.

Servera med majonnäs och kokt potatis.

måndagen den 18:e juli 2011

Svärmor 70



Svärmor Sollan fyller 70 och vi bjuder på fiskgryta och tårta
Gryta - koka ihop; ett par burkar tomater, vårlök, morot, kålrot, vitlök, saffran, dill, buljong, vitt vin, fänkål, tomatpuré och lite grädde - sjud i en 30 min, släng i blandade firrar i tärningar, lägg i musslor och i slutet lite sockerärtor.

Servera med dill och vitlöksmajonnäs.

Tårta

söndagen den 17:e juli 2011

Hamburgare



Favorit i repris

Burgare - mal högrev på grova skivan, blanda med lite ströbröd, gräddfil, ägg salt och peppar - grilla.

fredagen den 15:e juli 2011

Grillad karré med het salsa, bönor



Enkel grill

Karré - salta och peppra, grilla

Salsa - koka tärnad mango, apelsin, ett par jordgubbar, tomat, majs, chili och/eller piri piri, lök och lite apelsin juice i 5 min, låt svalna.

Svarta bönor och tomatsallad

torsdagen den 14:e juli 2011

Tour de France-havskatt


En av sommarens höjdpunkter är att kolla på Touren på Eurosport där ledarfärgen går i gult. Inspirerad av TdF blev det en halstrad havskatt med gula tillbehör.

Fisk - dela filé i portionsbitar, salta och peppra, på med lite olivolja, dill och citron - lägg i ett halster och kör över het träkolsgrill.

Sås - smält finhackad färsk lök och saffran i smör, på med lite vitt vin och lite grönsaksbuljong, koka ihop, slå i grädde och reducera ytterligare. Salt o peppar.

Bönor - gröna mungbönkärnor - som är gula - kokas i ca 15 min i saltat vatten.

Vive le Tour!

onsdagen den 13:e juli 2011

Kotlett med örtsmör och potatissallad



Mera kött från RJs på Orust

Kotlett - fin kotlett med svål saltas o peppras och steks till medium

Smör - rör ihop nyhackad salvia, citron, lite vitlök salt och peppar med rumsvarmt smör

Sallad - sallad på färskpotatis och de grönsaker som finns hemma

tisdagen den 12:e juli 2011

T-bone och nydragna morötter




Var uppe i Varekil och shoppade lite bra kött på RJs.
T-ben - en trebiffsbit - salta och peppra, grilla hela stycket på indirekt värme till medium rare.
Sallad
Bea

Nydragna morötter - koka i 30 sekunder i saltat vatten

söndagen den 10:e juli 2011

Te och varma mackor, rödbetor och sallad


Inte så hungriga idag

Varma mackor och nykokta små rödbetor med Saint Agur ost

lördagen den 9:e juli 2011

Gräddkokt mangold, långgrillade tjocka revben




Ännu mer fina grönsaker från Mölnebo odlingar.

Mangold - olika färger av mangold strimlas och fräses i smör tillsammans med lite vårlök, salta och peppra, på med lite grädde och koka ihop.

Revben - förkoka tjocka spjäll i 5 min, lägg på kolgrill på indirekt värme i ca 1,5 tim.

Sallad

fredagen den 8:e juli 2011

Ölinlagd makrill, Slätvar med vitvinssås, räkor



Makrill- koka en lag av Maredsous 6, rödvinsvinäger, ett limeblad, prjolök, salt och peppar. Svalna något och lägg i spirrfiléer, låt dra över natten. Servera på surdegsbröd med smörstekt fänkål.

Slätvar - droppa lite vin på en plåt, salta firren (vet inte om det har ngn betydelse egentligen...), in i 100 grader i ugnen tills köttet släpper från ryggbenet. Servera med vitvinssås och nypillade räkor och nyhackad gräslök från landet.

onsdagen den 6:e juli 2011

Nyrökt makrill på biffig gul tomat, Helgrillad kolja med spenatskott och blomster, Smultron och grädde






Återigen handlat på Mölnebo odlingar (spenatskott, mangold, blandade tomater, isört, gurka och blandade ätbara blommor - tagetes, ruccolablomma, gurkört och korianderblomma)

Makrill - spirrfileer saltas lätt och röks med björkspån i ca 10 min. Servera på skivad gul bifftomat och nyplockad ruccola. Olja och ngr droppar citron.
Kolja - Mortla en olja med korianderblomma, vitlök, citron, salt och peppar. Snitta fisken med ett par snitt och gnid in firren. Grilla hel över träkol.

Servera med blancherade spenatskott (30 sek), vitvinssås och blommor.
Smultron och grädde

tisdagen den 5:e juli 2011

Äggröra, lax och löjrom


Snabbmat

Lax - kallrökt och väldigt köpt

Äggröra - pinfärska Tjörnägg, lite grädde och gräslök vispas ihop, låt stanna i en relativt varm panna, rör ibland. Servera med löjrom.

måndagen den 4:e juli 2011

X-tra inlägg efter klagomål


Efter klagomål på att man missat att blogga en dag kommer här ett bonusinlägg till Helena.

Krabba - koka upp vatten, salt, ett par rejäla knippor vanlig dill och lite socker. Salthalten efter tycke och smak - jag brukar tänka salt Västerhav. Lägg i den levande krabban och koka 5 -15 min beroende på storlek. Låt svalna i spadet. Min var liten och fick 5 min.

Chicken curry med mungbönor



Grillade en kyckling som gneds in med gårdagens tomatsås på soltorkade tomater och grillades i ugnen på 125 grader. Resterna blev en kycklinggryta.
Gryta - fräs vårlök, tomater, vitlök, curry, piri piri i olja, lägg i kyckling bitar och det fett/sås som blev över från grillningen dagen innan, rör i kokta och skalade munbönor

lördagen den 2:e juli 2011

Sill och potäter, Världens bästa tomater, Karré med tomatsås




Har förmånen att på sommaren bo nära en odlare med fantastiska grönsaker och örter. Tomaterna slår allt som finns att köpa i butik. Är ni nära Tjörn så är ett besök på Mölnebo Odlingar att rekommendera.

Sill och potatis

Karré - salta peppra och grilla

Sås - hacka färsk lök och smält i smör, lägg i inlagda soltorkade tomater, slå på grädde och sjud en kvart, salta och peppra, mixa. (Riktigt bra blev den)

Sallad

fredagen den 1:e juli 2011

Örtig kotlettrad, Jordgubbar



Hittade hos den lokala handlaren i byn sk fläskytterfilé för nästan inga pengar. Fläskytterlié - vem tror de att de lurar - kotlett är kotlett.

Kotlett - den hela benfria kotlettraden saltas och peppras, rulla den i herbed de provance (från den gamla bortglömda tygpåsen...) och ställ in i ugnen på 100 grader, ta ut vid 62 grader innertemp.

Servera med vitvinssås och sallad

Jordgubbar med grädde