torsdagen den 31:e mars 2011

Ada 19 år önskar Biff Rydberg


Ada fyller 19 år och får önska middagsmat..

Biff - tärna och råstek potatis, hacka gul lök, stek, tärna oxfilé halvstora bitar, salta och peppra, stek i het panna hastigt.

Servera med senapsgrädde (vispadgrädde, bruna senapsfrön och en klick dijonsenap) och en äggula.

onsdagen den 30:e mars 2011

Hjortronglaserade revben, kålsallad och proffsfoto


Blev intervjuad och plåtad för en kommande artikel, imponerade att se yrkesmän i farten - tack för bilden Gustav Kaiser. Maten preppades på morgonen för att vara klar när fotografen kom mellan alla mina möten..

Revben - salta peppra tjocka spjäll, lägg i ugnen på 80 grader i ca 8 tim, pensla på lite fin hjortronsylt och en aning honung på översidan, höj till 100 grader övervärme i ca 1,5 tim.

Sallad - hyvla på mandolin; vitkål, fänkål, purjolök, äpple och paprika, blanda med pressad citron, nyslagen majonnäs och turk yoghurt.

tisdagen den 29:e mars 2011

Biff med röd curry


Biff - salta och peppra stek medium och skär i tunna skivor
Grönsaker - woka krossat citrongräs, vitlök, blomkål, minimajs, champinjoner, morot, purolök och paprika i het panna med lite sesamolja, lägg i röd curry (köpe) och kokosmjölk, koka ihop hastigt.

måndagen den 28:e mars 2011

Skåprensning blev italiensk buffé


Precis hemkomna från Åre noterades att den hemmavarande 19-åringen hade ätit upp den 2 kg fläskstek som var tänkt söndagmiddag. En fläskfilé, ris, tomatburkar och lite frysta rester av bläckfiskpastan härom dagen blev basen för en buffé.

Fläsk - skiva och banka ut, panera i 50/50 dinkelmjöl och polenta, stek i olivolja.

Tomatsås Rakel special - koka upp två burkar Mutti tomater, pressa i citron, riv i vitlök, socker och salt, mixa slät.
Risotto - värm risottoris i olivolja, slå på vitt vin, koka ihop, lägg i soltorkade tomater och lite torkad griskind eller annan skinka, sjud och fyll på med buljong i ca 20 min, jag körde sedan ner en skivad mozzarella och en bit Tallegio.

Folk fick plocka sin egen mat från spisen.

söndagen den 27:e mars 2011

Långlagad rimmad fläsksida med bön och äppelsallad


Gris - rimmat sidfläsk i bit delas i portionsbitar, krydda med finhackad rosmarin, lägg på plåt och kör i ugn på 80 grader i 12 timmar.

Bönor - koka hastig i saltat vatten, blanda med skivat äpple, dressing på hallonbalsamico och olivolja

lördagen den 26:e mars 2011

Ebbas födelsedag = repris


Kära hustrun fyller år och får förstås önska mat, med en dåres envishet blir det som vanligt....

Pasta - bläckfiskpasta, sås på vitt vin, grädde, sikrom och dill. Riv Västerbotten ost över

fredagen den 25:e mars 2011

Stekt torsk med friterad rättika och morot, Mango-split



Lite glest med blogginlägg pga Åre tripp...

Torsk - kotletter saltas och peppras, stek i smör, låt vila i ugnen en stund. Repa rättika och morot med specialjärn, fritera i het olja. Servera med smörstekta ärtskidor.

Dessert - resterna av mango semifreddon, blandas med maränger (äggvita, floursocker vispas hårt, torka i ugn på 80 grader med öppen lucka. Koka en chokladsås på kakao, grädde och socker, vispa i lite smör och kyl) och bitar av mogen mango.

onsdagen den 23:e mars 2011

Bonnig omelett


Omelett- vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar, slå i smörad panna och kör kort på hög värme för att få en botten, lägg i skinkor, torkad korv tomat, mozzarella och toppa med västerbottenost. Kör in ugnen på övervärme tills den stannar.

Servera med sallad.

tisdagen den 22:e mars 2011

Lammlägg i vitt vin, någon slags mangosemi-freddo



En favoritstyckdetalj - återigen från Ålstens Kött

Lamm - skiva lite rotfrukter och purjolök, lägg i ett par krossade vitlöksklyftor, lagerblad och rosmarin - salta och peppra läggen och lägg på grönsakerna, på med vitt vin så att det täcker lite av grönsakerna, på med lock och in i ugnen på 100 grader i 3 -4 tim, ta upp köttet och slå på grädde, koka ihop.
Dessert - vispa de äggvitor som blev över från gårdagens råbiff med floursocker, mixa en mogen mango och vispa lite grädde, vänd ner äggvitor, grädde och mango, frys ett par timmar, riv lite lime innan servering.

söndagen den 20:e mars 2011

Råbiff



Hittade otroligt fint marmorerat innanlår på Coop forum Bromma.

Biff- mal innanlåret (jag vet, det skall skrapas egentligen..) på mellanskivan. Servera med finhackad charlottenlök, rödbeta, kapris och äggula. Jag la även till finhackad bladselleri vilket funkade fint. Toppade med ett par skott från några morötter som hade groddat sig i grönsakslådan.

Till förrätt lite tomatsallad med fetaost.

lördagen den 19:e mars 2011

Ugnsbakad lax med chilihollandaise



Inte så snyggt kanske men inte så många kolhydrater

Lax
- salta, peppra och kläm en lime över fisken, in i ugnen på 100 grader.

Sås - smält smör, ställ åt sidan att svalna något, vispa ihop ett par äggulor och citronsaft på svag värme (vill man fega tar man vattenbad) tills de blir krämiga, vispa försiktigt ner smöret - först droppvis och sedan i en fin stråle, hacka i chili, salta och peppra.

Sallad

torsdagen den 17:e mars 2011

Broccolisoppa allt-i-ett med rökt lax och ägg



En kastrull - en middag.
Soppa - släng i ett par halvstora broccolihuvuden i vatten, ett par charlottenlökar, kanske en buljongtärning, ett par ägg (potatisen var till dotter som inte ville ha soppa). Koka upp och ta ur äggen efter 10 min (potatisen efter 20), mixa soppan slät, slå på lite grädde och sjud ytterligare en stund. Servera med äggen och lite finstrimlad kallrökt lax.

onsdagen den 16:e mars 2011

Entrecote & Bea


Suttit på ett plan hela dagen och hungrig - Ebba hade handlat fin entrecote till man kom hem. Ungarna skrek efter bea och så fick det bli.

Entrecote - salta, peppra och stek i het panna

BEA - sök på bloggen, hur många som helst......

Servera med tomatsallad

tisdagen den 15:e mars 2011

Wokad biff


Enkelt och snabbt

Biff - lövbiff strimlas och wokas i het panna med blandade grönsaker (blomkål, broccoli, minimajs, morot, lök och vitlök) slå på lite japansk soya och mirin.

Sås - blanda chili, fisksås, lite soya, vårlök och sesamfrö

Servera med japansk kimchi (färdigköpt!!)

måndagen den 14:e mars 2011

Fläskkotlett på ungerskt vis, typ..


Kotlett - salta och peppra, stek i smör. Lägg i skivad gulk lök och champinjoner, pudra rejält med ungerskt paprikapulver (starka) och slå på grädde, koka ihop. Servera med ärtskott

lördagen den 12:e mars 2011

Stekt fjärsing med syrade grönsaker, Ananas i mascarpone



Efter ett par dagar i Spanien så kommer här till slut ett nytt inlägg.

Fisk – salta och peppra fjärsningfilé, stek i smör

Grönsaker – ta de grönsaker som finns hemma (blomkål, selleri, salladsskott, morot) och pressa citron över, salt och socker, låt dra 15 min

Dessert – tärna ananas och blanda med mascarpone, vanilj och floursocker, riv limeskal över

torsdagen den 10:e mars 2011

Pizza


Pizza - sätt en deg på vetemjöl, vatten, lite olivolja, salt, lite jäst - låt jäsa i ett par timmar, baka ut. Lägg på en fyllning av vad som finns hemma. Vi hade; skinkor, salami, zuccini, oliver, hackade soltorkade tomater, olika ostar, grädda i het ugn på het plåt.

tisdagen den 8:e mars 2011

Wienerschnitzel med ljummen sallad


Schnitzel - en bit kalinnanlår skivades tunt och dubbelpanerades, stek i smör och olja

Sallad - koka hastigt lite tärnade/skivade rotfrukter (morot, potatis, rotselleri), slå av vattnet och kyl i kallvatten en stund, blanda med gurka, fänkål, paprika, purjolök, kapris. Slå på en dressing av svensk senap, vitvinsvinäger och neutral olja, socker och salt.

måndagen den 7:e mars 2011

Middag nr 1 000 - torkad salsiccia och kalvfile




1 000 middagar!


Då var det dags för middag nr 1 000 och det blev det som kom på bordet i lördags - lite hemtorkad salsiccia och en bit filé vilket har varit en ovanlig styckdetalj den senaste tiden.

Korv - det blev lite korv över från senaste produktionen som fick ligga i lite grov salt något dygn och hängdes sedan på tork i nu ca 6 veckor - riktigt gott.

Kalv - salta och peppra bitarna, stek i het panna och låt gå klart i ugnen på 75 grader.

Sås - fräs svart trumpetsvamp, vitlök och vårlök i smör, slå på lite madeira, koka ihop, på med grädde och sjud i en kvart, salt och peppar.

Servera med frästa skivor av zucchini och några rostade klyftor potatis för den som vill

söndagen den 6:e mars 2011

Fiskgryta med torrstekt salt citron, majonnäs


Enklare blir det inte (middag nr 999)

Gryta - tärna grönsaker (morot, champinjoner, purjolök, fänkål, tomater, paprika, vitlök) grovt, fräs i lite olivolja, i med ett paket saffran eller två, vitt vin och grädde, sjud tills grönsakerna är nästan klara, i med lite olika fiskbitar (sej, lax, kolja), sjud ytterligare ca 5 min.

Citron - dela citron i klyftor, lägg dem i en torr panna och stek på högsta värme, släng i lite salt och socker i pannan i slutet.

Majonnäs med dill

lördagen den 5:e mars 2011

Kebab på helstekt biffrad




Biff - salta och peppra en biffrad, strunta i och bryn utan kör in den direkt i ugnen på 100 grader, ta ut när innertemp är ca 56 grader. Skiva i tunna skivor och lägg i ett pita bröd med grönsaker och "starka såsen" och vitlökssås.

Såser - Starka såsen - koka ihop en burk Mutti tomater med ett par piri piris och salt Vitlökssås - riv ett par vitlöksklyftor och rör ner i creme fraiche, salta.

torsdagen den 3:e mars 2011

Entrecote med St Agur-creme, ockra i tomatsås



(inlägg 997)

På Tjörn och fått tag i fin hängd entrecote från RJs på Orust. Ockran medtagen från Bromma och den optimistiskt öppnade tahi-supermarketen...
Kött - salta och peppra, stek i smör och låt vila i ugnen på 75 grader.

Ost creme - rör i hop St Agur och creme fraiche... mycket avancerat..

Rostad potatis med örter för den som ville.

Ockra - dela ockran längsmed, stek i neutral olja till den fått lite färg, slå på en burk bra tomater och sjud en stund, salt och peppar

onsdagen den 2:e mars 2011

Helstekta fläskracks med coleslaw och salviasmör



Racks - från Ålstens kött, salta och peppra, bryn hela biten i smör runt om, kör klar i ugnen på 100 grader till innertemp 65 grader

Coleslaw - strimla vitkål och riv morot, blanda i nyslagen majonnäs och creme fraiche, en pressad citron, salt och peppar.

Smör - rör ihop smör, citron och nyhackad salvia, kyl