måndagen den 28:e februari 2011

Misosoppa, Japansk ragu, tofu och inlagda grönsaker




Familjen ville ha spagetti och köttfärssås, eftersom jag inte äter pasta blev det en japansk variant på ragu till mig och 19 åriga sonen som hatar kombinationen spagetti/köttfärssås - (all annan pasta funkar dock.....). Alla inköp från Japanska Torget, Tegnergatan, Sthlm
Soppa - koka upp lite japansk fiskbuljong (ganska svag), lägg i lite tång och misopasta (jag tog den mörkare), rör om, servera med god tofu (fast)

Ragu - som sagt - köttfärssås som pimpades med lite risvinäger, mirin, chili och japansk soya, ät bed böngroddar, inlagda japanska grönsaker och tofu. Grönt te till.

söndagen den 27:e februari 2011

Friterat grisöra, Kalvstek med gräddsås och pressgurka







Näst äldsta sonen som går i 3:an på gymnasiet har som examensjobb valt att skriva om "nose to tail eating" vad gäller gris - hur kan man få bättre lönsamhet på gris genom att ta tillvara fler styckdelar. Idag stod grisöra på menyn.

Grisöra - tvätta och raka öronen, koka öronen, i rött vin, rotfrukter, lagerblad, timjan i 3 timmar, kyl, strimla öronen, gör en frityrsmet av vetemjöl, vatten, lite bakpulver, salt och peppar, fritera i het olja (kan sprätta så var beredd med lock), servera med lite pressad citron och japansk soya.

Kalvstek - lägg steken i ugnen på 80 grader, klar efter många timmar vid inner temp 62 grader. Servera med gräddsås och pressgurka (skiva och salta gurkan, pressa ut vätska och lägg i 1-2-3 lag - gör den på 24 % ättika)

lördagen den 26:e februari 2011

Inkokt lax, japansk sallad och saffransmajonnäs


Lax - stycka stjärtdelen som kotletter, koka en lag på vin, vatten, ättika, pepprkorn, lagerblad och persilja i ca 15 min, lägg i fisken och stäng av värmen, låt dra ca 30 min.

Sallad - gurka och toamter med dressing på risvinäger, japansksoya, mirin och vitlök och sesamfrö.

Majonnäs - som vanligt och ett halft paket saffran, låt dra en stund.

Stuvad spenat.

fredagen den 25:e februari 2011

Kattfisk på två sätt, Bärpannacotta




Lite olika preferenser kring bordet om fisken skulle stekas eller pocheras - blev bägge...

Kattfisk- 1) koka upp en lag på vitt vin, vatten, japansk fiskbuljong, lite dill, lägg i en kattfiskkotlett i sjudande vatten och stäng av, låt dra ca 20 min. Servera med mild vitvinssås och hackat ägg 2) Woka grönsaker, salta och peppra fisken, stek i smör.

Pannacotta - koka upp 5 dl grädde med lite blandade frysta bär (blåbär, hallon och torkade tranbär) socker och ett par droppåar röd karamellfärg. Rör ner två blötlagda gelatinblad, kyl.

torsdagen den 24:e februari 2011

Schnitzel på fläsk


Schnitzel - skivat bogfläsk bankas ut lätt, dubbelpanera och stek i smör/olja. Servera med sallad

onsdagen den 23:e februari 2011

Ärt och wasabicreme och löjrom, Helstekt kotlettrad med äppelchutney





Ärtcreme - koka gröna ärtor mjuka i lite grädde, salt och peppar, mixa purén slät och krydda med wasabi. Servera med löjrom, rostade brödsmulor, rivet citronskal och lite purjolök

Kotlett - snitta svålen i hel kotlettrad (från Nilsson i Hötorgshallen), gnid in med salt, peppar och ingefära, kör på 125 grader till ca 62 grader innertemp

Chutney - dela äpple i bitar, sjud i lite apelsinjuice, lök, chili och ingefära, låt svalna, vänd i persilja

måndagen den 21:e februari 2011

Sallad på kattfiskkind, Svart pasta Norrland-style




Sallad - kinder från kattfisk saltas, peppras och stekt försiktigt i brynt smör, servera med ruccola och en dressing på, citron, lime, olivolja, vitlök och lite schezuan-peppar, salt.




Pasta (till hustrun) - koka pastan, sås på vitt vin, grädde och lite fond, koka ihop, rör ner sikrom och ett par rejäla nävar riven Västerbottenost.

söndagen den 20:e februari 2011

Älgentrecote med bea, kumminrostad potatis


De sista bitarna av Martins älg ryker.

Entrecote - salta peppra och gnid in lite hackad timjan, stek i smör.

Potatis - dela i klyftor, ringla lite olivolja över, strö flingsalt och kummin över, kör i ugn på 200 grader

Sallad - finhacka tomat, gurka, charlottenlök, paprika och bladpersilja, dressing på olivolja och citron

Bearnaise

lördagen den 19:e februari 2011

Kycklingsoppa


Efter att ha varit skapligt dålig ett par dagar fick magen komma igång lite försiktigt - tänkte på farmors Hunesuppe som ALLTID serverades före VARJE måltid...

Soppa - koka blandade grönsaker (broccoli, blomkål, fänkål, lök, morot) i ganska svag japansk fiskbuljong (den som man använder till misosoppan), lägg i ett bröst av färdiggrillad kyckling (yepp halvfabrikat men orken räckte inte längre)

fredagen den 18:e februari 2011

Ett litet undantag - lasagne


Som sagt ett litet undantag från LCHF-tänket.....
Lasagne - koka en bechamelsås, varva färska pastaplattor med röd mini-mangold, mozzarella, gorgonzola och någon annan grönmögelost vars namn jag glömt och bechamel, grädda i 175 grader tills fin färg. Fet

torsdagen den 17:e februari 2011

Långlagad högrev med rotfruktsgratäng




Hittade superfin högrev i lösvikt från USA på ICA Brommaplan...

Högrev - salta och peppra, lägg på plåt och baka på 80 grader i många timmar..... i vart fall 6-8

Sås - koka ihop de safter köttet släpper ifrån sig med lite grädde

Gratäng - hyvla rotfrukter på tunt på mandolin (palsternacka, potatis, rotselleri, morot och blomkål), lägg i form, slå på bra med grädde, salt, peppar och färsk timjan, toppa med mozzarella, grädda i 175 grader tills klart.

Sallad

onsdagen den 16:e februari 2011

Charkuterier, Kolja med musselsås



Tillbaka efter att ha kurerat mig från sjuksängen...

Charkuterier - lite korvar mm inkl lufttorkad griskind

Kolja - salt och peppra filéer och lägg på smord plåt, baka i ugnen på 100 grader.

Sås - lägg musslor, persilja, dill, vitlök, grädde och vitt vin i kastrull, koka i ett par minuter, ta ur några musslor till garnityr, fortsätt koka såsen i ytterligare 10 min, rensa bort skalen och mixa såsen slät. Servera med ett par musslor, löjrom, örter och stora kapris.

söndagen den 13:e februari 2011

Smörrebröd


Två varianter på de rester som fanns i kylen.

Smörrebröd - 1. Oxkind - danskt rågbröd toppas med den confiterade oxkinden som repats med gafffel och blandats med creme fraiche, rå lök, rå fänkål, senap och lite olivolja 2. Kallrökt lax med pepparrots creme fraiche, sallad.

lördagen den 12:e februari 2011

Polentapanerad sej, kålrabbipuré och remouladsås


Sej- dela firren i portionsbitar, dubbelpanera men byt ut ströbrödet mot polentagryn (modell mindre), stek i neutral olja.

Puré - koka kålrabbi mjuk, mixa med grädde, salt och peppar

Remoulad - gör en majonnäs, rör ner lite curry, hackade cornichoner och hackad kapris.

fredagen den 11:e februari 2011

Lyckad panikgryta på lax


Knappt något hemma, ingen tid - vittja frys och grönsakslåda

Fiskgryta - ta fram frysta laxfilér från frysen, tina, fräs lite grönsaker (morot, kålrabbi, persiljerot, fänkål, ett par delade färska tomater, vitlök i olivolja, pudra över lite ungersk paprika och tomatpure, släng i en buljongtärning och pressa över en citron, slå på grädde, sjud i 10 min, lägg i fisken i kuber, sjud i ytterligare 5 min, vräk i dill.

torsdagen den 10:e februari 2011

48H confiterad oxkind, gräddkokta morötter, pressgurka



Oxkind - fina oxkinder från Ålstens torg, salta och peppra och gnid in med någon ört, jag tog torkad oregano, lägg i gryta och täck med neutral olja, in i ugnen på 60-70 grader i 48 timmar, skär upp.

Servera med grönsaker kokta i grädde, toppa upp med lite soya.

Pressgurka

onsdagen den 9:e februari 2011

Laxtartar, Lättrimmad torskhals med tre sorters morot, karamelliserad lök, Citrussallad





Fick av en slump se att ICA Brommaplan hade en stor torsk i kylen, förstås utan huvud men jag frågade i vart fall om de hade sparat det, men nej. Däremot hade någon förstånd att spara halsköttet (det bakom främre fenan - 40 kr/ kg för en av de bästa bitarna! Fiesta.

Lax- hacka 50/50 färsk och kallrökt lax, lite salt, socker och peppar, rivet citron skal, låt stå en timma. Servera med gräddfil, löjrom.

Torsk -putsa köttet från skinn och den inre grå hinnan, lägg i saltat vatten i ca 1 tim, baka i ugn på 100 grader, servera med olikfärgade kokta gotlandsmorötter och karamelliserad lök (stek mjukt i smör och sedan med lite socker till ljusbrun färg). Strö över lite rostade sesamfrön. Skirat smör.

Dessert - sallad på grapefrukt, blod och blond apelsin, granatäpple

tisdagen den 8:e februari 2011

Grisrack från Skebogris med kryddsmör



Racks - fina fläskracks med svål från Skebo/Ålstenskött, saltas och peppras, stek rosa, möra som filé!
Kryddsmör - blanda rumsvarmt smör med hackade inlagda soltorkade tomater, persilja, vitlök och skivad jalapeneos, salt och peppar

söndagen den 6:e februari 2011

Ugnsbakad limelax, vitvinssås, wokade grönsaker


Lilla R beställer mat.

Lax - skär filé i portionsbitar, salta och peppra, pressa lite lime över och riv också över limeskal, lägg på lite chili, låt dra en kvart, kör i ugnen på 125 grader.

Sås - koka ihop vitt vin och lite buljong, på med grädde, koka ihop, vänd i massor av dill

lördagen den 5:e februari 2011

Blandade korvar från T&J, rosa kål


Brottom hem från jobbet innebar en sväng förbi Hantverkargatan och pojkarna på T&J.
Kålen kokades på morgonen.

Korv - som sagt lite blandade sorter

Kål - strimla rödkål och vitkål, låt sjuda under 45 min i lite vitt vin, en skvätt vinäger, salt och peppar

fredagen den 4:e februari 2011

Creme Ninon, Fläskkotlett med svamp och lök



Vad gör man när man har en slatt champagne i kylen (vet inte hur det gick till....), jo lite soppa

Creme Ninon - koka gröna ärtor i grönsaksbuljong och grädde, mixa och sila, salta och peppra, häll upp på fatt och slå i champagne. Slängde i lite av den överbliva ostkakan från matlaget.

Kotlett - salta och peppra, stek i smör tillsammans med svart trumpetsvamp, slå på grädde i pannan och sjud ett par minuter. Servera med stekt lök.

torsdagen den 3:e februari 2011

Matlag - 3 sorters fett, Annsofies ostkaka, Kalvbräss i maderiasås, Rödvinsbräserat lammlägg med gräddkokt kål, Saftsoppa med chokladnötter B/W







Matlag med Mr Black, Mr Orange och Mr Tiger - själv stod jag för meny, shopping och förhoppningsvis glada tillrop (läs instruktioner...). Kul hade vi i vart fall och satsade mer på mat än foto. Damer på besök till middagen.

3 sorters fett - 1 - min lufttorkade griskind, 2- knaperstekt rökt späck med bulgarisk fårfeta, 3 - rostade märgben (225 grader i 30 min) med gremolata och kapris, alla på surdegsbröd

Annsofies ostkaka - snott under ett naprapatpass... riv Västerbottenost, blanda med en äggula eller två, en skvätt grädde, lite tryffelolja och hackad talleggio (de senare min tvist), lägg i form och grädda i ca 40 min på 150 grader, kyl och skär i kuber, servera med forellrom, gräddfil och hackad gurka

Kalvbräss - blanchera brässen i 1 min, ta upp och putsa ren från hinnor, dela i mindre bitar, panera i mjöl och stek rosa i smör, servera med torrostade valnötter och madeira sås på madeira, grädde och lite fond

Lammlägg - fräs läggen, lägg på plåt med lite morot och lök, slå på ett kraftigt bra vin (typ Amarone), kör i ett par tre timmar på 100 grader. Servera med vitkål som kokats med lite vitt vin, vinäger och grädde i 45 min.

Saftsoppa - koka soppa på jordgubbar och fruktsoda, sila, servera med bär och delade hasselnötter doppade i vit och mörk choklad.

onsdagen den 2:e februari 2011

Långbakad rimmad grissida med gräddiga flageolet bönor, pasta Bolognese



Fläsk - rimmat sidfläsk skärs i lagoma kuber, kör i ugnen på 90 grader i 8 timmar

Bönor - koka bönorna med lite salt, lök, vitlök, lagerblad, när 5 min återstår slå av vattnet och häll på grädde, sjud klart, kryddade med italiensk salladskrydda (???!)

Bolognese - mal högrev på mellan skivan, fräs köttet med lite charlottenlök i olivolja, i med en klick tomatpuré och möjligen en halv burk Mutti tomater, slå på bussigt med rödvin, sjud i 2-3 timmar, rör i riven vitlök, salt och peppar. Riv lite Västerbotten över. LCHF = lite pasta