måndagen den 31:e januari 2011

Falsk tryffeläggröra


Äggröra - smula och blötlägg torkad svart trumpetsvamp, vispa ihop ett par ägg och grädde, slå i den urkramade svapmen och lite bra tryffelolja, grädda i panna, rör om med gaffel, servera när den är krämig.

Bacon

lördagen den 29:e januari 2011

Entrecote med bea och tomatsallad


Helt klart fel säsong för tomatsallad men med mycket lök och peppar funkar det.

Entrecote - salta och peppra, stek hastigt i het panna

Bea - reducera vitt vin, rödvinsvinäger, dragon, hackad charlottenlök och peppar till knappt ngt är kvar, vispa ihop ett par äggulor över svag värme (droppa i en skvätt grädde så är det lättare att slippa äggröra...), vispa ner vinreduktionen, vispa sedan ner skirat smör.

fredagen den 28:e januari 2011

Salsiccia med gräddkokt brysselkål, Äppelkaka




Korv - mal hälften färsk karré och hälften rimmad grissida, toppa med lite malt späck, blanda i mortlade fänkålsfrön, oregano, vitlök, salt och peppar, ganska mycket vitt vin och lite potatismjöl, stoppa i fjälster. Stek i smör. (Överblivna korvar saltades och torkas)

Kål - koka i smör och grädde

Kaka - gör en deg på smör, mjöl, socker och ett par droppar vatten, tryck ut i form och förgrädda i 5 min på 200 grader, fyll med skivat äpple, smör, sirap, nötter, kanel, kardemumma, grädda på 225 grader. servera med yoghurt och vanilj

torsdagen den 27:e januari 2011

Tema brunt - kött och salamigryta


Nu börjar man längta efter lite fräscha vår primörer och lite ljus som går att fota i istället för dessa bruna grytor.... Rätt gott dock!
Gryta - fräs högrev och salami (vet inte var min kom ifrån men ganska smal och kompakt) i lite ungerskt paprika pulver, slå på en flarra rödvin och sjud i ett par timmar, stjälp i grönsaker typ morot, svamp och selleri, sjud ytterligare 45 min.

onsdagen den 26:e januari 2011

Rimmad torskkind med syrad fänkål/selleri, gäddfiskbullar, vitvinssås och belugalinser, kanderade nötter och turkyoghurt






Tunga - rimma torsktunga i ca 1 timme i ganska hårt saltat vatten, panera i lite vetemjöl och stek i smör


Fänkål - skiva fänkål och selleri tunt på manolin, pressa över lime och citron, salt och lite socker, låt dra minst 30 min


Fiskbullar - mal gädda tre gånger på finaste skivan, blanda i grädde, vitt vin, ströbröd, dill, lite vitlök, salt och peppar, vänd slutligen ner hårdvispad äggvita, låt vila i kylen någon timme, forma bullar och sjud i vitt vin och buljong.


Vitvinsås

Dessert - hacka valnötter, hasselnötter och katrinplommon, lägg i panna med socker och ngr droppar vatten, låt det karamelliseras, rör sist ner en klick smör. Servera med turkisk yoghurt

tisdagen den 25:e januari 2011

Kebab på flankstek, Saftsoppa på jordgubb





Kebab - fyll ett pitabröd med sallad, tomat, rödlök och stekt flankstek som saltats och pepprats, stek rosa.

Starka och vita såsen - starka: harissapasta och turkyoghurt/cremefraice, vita - turkyoghurt, vitlök, salt och peppar

Mindre ekologisk saftsoppa - Marockanska (hmmm, men goda) jordgubbar kokas med lite apelsinjuice och sockerdricka, sila, kyl och servera med jordgubbar och lite grädde.

söndagen den 23:e januari 2011

Basic - Fläsklägg med rotmos



Fläsk - rimmade fläsklägg, fick sjuda i 3 timmar med lite lagerblad, pepparkorn, morot och lök. Ta upp och skär loss köttet. Spar fonden!

Rotmos - koka de rotfrukter som finns hemma, jag hade morot, potatis, kålrot och rotselleri tills de blir mjuka, blanda i lite av fonden, smör och grädde, mosa med stomp. Vänd i lite persilja, peppar och lite salt. (vi som hållerigen på carbsen tar mer kött än mos...)

Servera med lite av fonden och senap

lördagen den 22:e januari 2011

Indiska lammfärsspett, linsgryta, fruktsallad med kokos



Hustrun var i Indien för ett par år sedan, idag tog jag fram diverse okända och kända kryddor från den trippen och mortlade rubbet till en mix som fick smaksätta spetten

Spett - mal lammframdel på finaste skivan i kvarnen, blanda ner indiskkryddmix (jag hade bla kardemumma, lite chili och ja, vete f-n vad de andra kryddorna var - det luktade i vart fall indiskt när allt var mortlat...), lite ströbröd och creme fraice, forma runt spett och låt vila över natten, stek i smör.
Linser - koka puylinser nästan klart, slå på en lite Muttitomater, lök och skivade jalapeneos, låt koka klart

Fruktsallad med finhackad kokos

fredagen den 21:e januari 2011

Rostade märgben med inlagda jalapeneos, Kokt kalv i dillsås. Lilla Rs dessert




Hade förmånen att få stå ett par timmar med lilla R 9 år och laga middag. Hon komponerade helt själv desserten.
Ben - rosta märgben av kalv i ca 20 min på hög värme, servera med hackad persilja, citron, salt och inlagda hackade jalapeneos i 1-2-3 lag

Kalv - kalvbog kapas i lagoma kuber, koka under 2 timmar med lite lagerblad, salt och peppar, lägg i morot och lök, sjud ytterligare 1 tim, slå i ättika och socker efter smak, i med grädde och red av. Ös i hackad dill. Vissa har potatis till...

Lilla Rs dessert -("jag gick och funderade på att lime och mascarpone skulle passa ihop" - vilken tjej!). Bottna en glas med lite hemkokt hallonsylt, toppa med mascarpone/rivet limeskal/floursocker.

torsdagen den 20:e januari 2011

Kolja med strimlade rotfrukter och rödvinssås



Kolja - dela i portionsbitar, salt och peppra, stek i olja och smör.

Grönsaker - tändsticksskär rotfrukter av olika slag, sugersnaps, paprika, selleri, fänkål, stek i het panna.

Servera med stekt bacon i småbitar

Sås - smält lite socker till en ljus karamell, slå på rödvin och reducera, salt och peppar.

onsdagen den 19:e januari 2011

Lammracks


Bråttom-mat

Lamm - salta och peppra, stek i het panna

Gräddstuvade rotfrukter - hade lite kokta rotfrukter i kylen, stek i smör, slå på lite grädde, sjud ihop

Servera med sallad och lite bredbar getost

tisdagen den 18:e januari 2011

Kaningryta





Förrätt - tunt skivad lufttorkad griskind, tomatsallad

Gryta - stycka kaninen i stekar, sadel och framben, spara skrovet och putsa bort eventuella småbitar, fräs köttet och skrovet i smör tillsammans med lök, morot, trumpetsvamp, dragon och dijonsenap, slå på vitt vin och grädde, sjud i ca 30 min. Ta ur skrovet. Servera med bönor.

Levern och njurar steks upp vid sidan av och njuts naturelle.

måndagen den 17:e januari 2011

Renskav, rårörda lingon och stampad kålsalld


Ren - strimla skav av renbog, fräs med purjolök, slå på grädde och låt sjuda ihop.

Kål - strimla vitkål fint, slå på lite salt, peppar och äppelcidervinäger, krossa kålen med en potatisstomp så att kålen blir lite mjuk, rör ner lite creme fraiche.

söndagen den 16:e januari 2011

Älgfärsbiffar, endiver, rödbeta och gurka, getfärskost


Överbliven smet från kåldolmarna blev biffar, endiver fanns också kvar

Biffar - som sagt, smeten från kåldolmarna kryddades med lite chipotle och stektes.

Servera med endiver, svärmors rödbetor, syrad gurka och bredbar getost (färdigköpt)

fredagen den 14:e januari 2011

Endive och äggsallad med sikromssås, Vildsvinskotlett med gräddkokta grönsaker



Sallad - lägg upp endiver, bladselleri och kokt ägg, sås av sikromssås av creme fraiche, svartpeppar och sikrom

Vildsvin - salta och peppra kotletter, stek till rosa innuti

Grönsaker - fräs hastigt, vitkål, savoykål, broccoli och selleri i smör, slå på lite vitt vin och grädde, koka ihop

torsdagen den 13:e januari 2011

Sikromstoast med getost, Kåldolmar på älg, Pannacotta med vit choklad och hjortron




Toast - sikrom och bredbar getost

Dolmar - skala av blad från savoykål och lägg i kokande vatten ett par minuter, ta upp, gör en smet av älgfärs, gräddfil, vitlök, enbär lite brödsmulor, fyll bladet och rulla ihop, lägg dolmarna i en form och klicka över smör, baka under folie på 200 grader i ngn timme. Servera med gräddsås och lingon.

Pannacotta - 2,5 dl grädde sjuds med vit choklad efter smak, blötlägg ett gelatinblad som rörs ner i grädden, häll upp och kyl, toppa med mylta på hjortron

tisdagen den 11:e januari 2011

Musselsoppa, Torsk med hackat ägg, brynt smör och forellrom, torrstekt majrova



Soppa - lägg musslorna i kastrull, slå på lite vitt vin, strimlad purjolök, en klick creme fraiche, en påse saffran, salt och lite cayennpeppar, dill och persilja, koka upp och sjud i 5 min, ta ur musslorna ur sina skal och lägg tillbaka i soppan, spara ett par till garnering, mixa soppan slät.

Torsk - dela filé i mindre bitar, lägg på bakplåtspapper, salta och peppra och baka i ugn på 100 grader.

Smör - bryn smöret till det börjar lukta nötter, ställ åt sidan.

Majrova - skala, tärna och rosta i torr panna

måndagen den 10:e januari 2011

Rostade kalvlägg på ben, grönsaker, sallad






I stället för den vanliga osso bucon..

Kalvlägg - putsa fritt från hinnor, bind upp, lägg på en plåt med salt peppar, vitlök och smulat lagerblad, rosta på 80 grader i ca 5-6 timmar, slå på lite rödvin sista timmen till skysås. Kom ihåg att pilla ut och äta den fantastiska märgen.

Sallad - finhackad tomat, gurka ochg bladpersilja, citron och olivolja

Grönsaker - stekt broccoli och skogschampinjon.

söndagen den 9:e januari 2011

Gulash



Gulash - tärna högrev, potatis och persiljerot, hacka lök och vitlök, fräs allt i smör, pudra över rejält med ungerskt paprikapulver (inget Santa Maria eller annat fakepulver), krossa kummin och lägg i, på med lite vit vin, en halv burk krossad tomat, lite vatten, ett par lagerblad, sjud i ett par timmar.

lördagen den 8:e januari 2011

Korvfestival med Västerbotten blomkål



Korvar - köpe chorizo, min älgkorv och julkorv och falukorv från Skebo

Blomkål - små portionskål förvälls ett par minter, gratinera i ugnen med Västerbottenost

fredagen den 7:e januari 2011

Karré, sallad och kall sås


Karré- salta och peppra, stek på medelvärme

Sås - rör i lite Heinz chilisås i gräddfil, salt och lite cayennepeppar

Sallad

torsdagen den 6:e januari 2011

Vaktelägg och lufttorkad griskind, lövbiff, stektlök och svamp, pepparrot och äggula



Sallad - stek vaktelägg sunny-side, skär tunna skivor av lufttorkad griskind

Biff - salta och peppra köttet, vänd i het panna, servera med stekt rödlök, champinjoner, riven pepparrot och rå äggula

Silverkocken enl lilla R


Årets julklapp (står nu parkerad på fläkten)

onsdagen den 5:e januari 2011

Sallad på kalvbräss, lammfilé, morot och ärtpuré rödvinssås



En av mina favoriter på kalven...

Sallad - blanchera brässen och putsa bort talg och de grövsta hinnorna, salta och peppra, vänd i lite mjöl och stek hastigt i smör, skall vara rosa. Blanda med torrostade valnötter, stekt rökt späck och gröna blad.

Lamm - gnid in köttet i timjan, vitlök, salt, peppar och lite olivolja - låt ligga ngn timme, stek i het panna, tar bara några sekunder.

Sås - smält charlottenlök i smör, strö över lite råsocker och hackad rosmarin, smält, slå på rödvin, reducera på svag värme till lagom konsistens, red eventuellt av.

Pureer - koka och mixa... med smör och grädde

tisdagen den 4:e januari 2011

Ebbas pasta, Rödtunga a la 80-tal, Creme Brulee med lime, passionsfrukt och fikon




Inte en nyårshelg utan krav på att bläckfiskpastan skall serveras

Pasta - bläckfiskpasta med en sås av vitt vin, grädde och löjrom

Rödtunga - salta och peppra, dela varje filé på längen, rulla ihop, baka i ugn på 100 grader.

Sås - koka fond på skrov och grönsaker i ca 30 min, sila och reducera kraftigt till bara ngn dl är kvar, slå på lite vitt vin och koka ihop, på med grädde och sjud ytterligare.

Serverades på ett "härligt" 80-tals tacky sett med kulade morötter och sparris - allt mycket symetriskt upplagt...... hmmm
Creme Brulee - sjud grädde med rivet limeskal och passerade passsionsfrukter, dvs bara juicen, vispa ihop lika många äggulor som dl grädde med socker, blanda, baka i vattenbad på ca 150 grader i ca 35 min. Servera med fikon och bär efter att ha bränt av ytan med råsocker.