söndagen den 31:e oktober 2010

Thai (?) fiskgryta


En sån där ta vad man har rätt. Idag fick det bli något som skulle likna thai.

Gryta - fräs de grönsaker som finns hemma i het panna med sesamolja, jag hade blomkål, zucchini, rättika, tomat och stjälselleri och lite chilli, lägg i lax i bitar, pressa över lime, fisksås och kokosmjölk. Koka i några minuter. Vill man ha lite mer sting kan man röra ner någon färdig chilipasta.

lördagen den 30:e oktober 2010

Skockor, Rimmad oxbringa med rotmos



Ungarnas favoritkäk.


Skockor - koka i 30-40 min, ät med smör,citron o salt

Bringa - färdigrimmad oxbringa får sjuda i 2 timmar med lite lagerblad och en morot. Skär i tunna skivor.

Mos - koka morot, potatis, kålrot och lite rotselleri mjukt, stompa med grädde och smör.

Sås - lite av kokbuljongen och gräde fick koka ihop

fredagen den 29:e oktober 2010

Älgfärsbiff på surdeg med gorgonzola


Fick 10 kg fint älgkött förra helgen av Martin. I dag rök första färsen.

Biff - blanda älgfärs med ägg, mezeyoghurt, vitlök, enbär, salt och peppar. Gör biffar/burgare, stek i smör och låt gå klart i ugnen.

Tillbehör - en skiva surdegsbröd, rödlök, romansallad, tomat, gurka ,stekta champinjoner, dijonsenap, toppa med en riktigt tjock skiva gorgonzola - HÄPP!

torsdagen den 28:e oktober 2010

Savoykåldolmar med skånska rotfrukter, Mintchokladpannacotta




Dolmar - skala av blad från savoykålen och lägg i kokande vatten, sjud ett par min. Gör en smet av nymald högrev, turkyoghurt, vitlök, salt och peppar. Lägg lite färs i blad och rulla ihop. Lägg i form med lite smör och rödvin i botten. Kör i ugnen på 200 grader.

Rotfrukter - tärna rotfrukter (rotselleri, morot, stjälkselleri och potatis) fräs i smör en stund, slå på grädde, salt och peppar och sjud tills det tjocknar.

Pannacotta - koka upp 5 dl grädde med lite socker och 70 % mörk choklad smaksatt med mint. Blötlägg 2 gelatinblad, krama ur och rör ner bladen. Häll upp i form och kyl. Servera med blåbär och lingon.

onsdagen den 27:e oktober 2010

Trumpetsvampsoppa, Vinkokta lammlägg med rosmarinrostade grönsaker, Vaniljglass med kondenserad mjölk och kanderade valnötter






C & S på middag - trevligt!

Soppa - blötlägg torkad svart trumpetsvamp, fräs urkramad svamp och charlottenlök i smör, slå på bussigt med cognac och koka ihop, späd med blötläggningsvattnet från svampen, lite bulnjong och grädde, sjud en stund. Mixa slät. Servera med lite riven Västerbottens ost och ett par stekta svampar.

Lägg - fina lammlägg från Ålstens kött fick sjuda i rött vin, lagerblad, salt och peppar, rosmarin och ett par lökar i 4 timmar. Koka ihop lite av den fina fonden till sås.

Grönskaker - kronärtsskocka, brysselkål, persiljerot, palsternacka, lök, morot, potatis och en majskolv fick rostas med en olja som mixats med vitlök och rosmarin.

Glass - grädde, råsocker och ett par äggulor och tre vaniljstänger sjuds till kräm. Kör i glasmaskin. Söt kondenserad mjölk får koka under vatten i sin konservburk i 2-3 timmar = kolasås. Inspirerad av Smaskens så blev det råsockerkanderade valnötter.

tisdagen den 26:e oktober 2010

Lax och gösqueneller med saffranssås




Fisk - mal hälften gös och hälften lax på finaste skivan, vispa upp ett par äggvitor halvhårt, vänd ner äggvitor, lite grädde, salt och peppar, forma till ägg och sjud i buljong på fiskfond, tång lite vitt vin salt.

Sås - smält charlottenlök och saffran och lite torkad chili i smör, slå på vitt vin och lite buljong, reducera, på med lite grädde och reducera på nytt.

(Det svarta på kanten är smulad torkad tång - lite larvigt kanske.....)

söndagen den 24:e oktober 2010

Kokt kalv i dillsås


En favorit hemma hos oss (som den trogna läsaren noterat....)

Kalv - skär kalvbog i lagoma kuber, sjud med lagerblad i saltat vatten i ca 2 timmar, släng i lök, morot och rotselleri, sjud i ytterligare en timme. Smaksätt med ättika och socker, slå i lite grädde och red eventuellt av. Ös i nyhackad dill.

lördagen den 23:e oktober 2010

Misopanerad torsk




Torsk - dela torskfileér i mindre bitar, blanda fisken med misopasta och sesamfrön, låt dra en stund, stek i smör.

Servera med svampsås och japanska inlagda grönsaker. Tjejerna tog lite udonnudlar till

fredagen den 22:e oktober 2010

Surdegsbrödspanerade kotletter, Trumpetsvampsås




Kotlettschnitzel - banka ut fläskkotletter (med ben) så att de blir schnitzeltunna, salta o peppra, dubbelpanera i mjöl, ägg och nymixat ströbröd av lite äldre surdegsbröd, stek i smör.

Sås - fräs purjolök och blötlagda torkade och urkramade svarta trumpetsvampar i smör, slå på lite av svampvattnet och grädde, koka ihop.

Servera med inlags gurka

onsdagen den 20:e oktober 2010

Enkel lammgryta


God, enkel och mustig gryta.

Lamm - lammbog skärs i kuber, rätt stora gilar jag, dela ett par tomater grovt, krossa 8 - 10 vitlöksklyftor - lägg ner rubbet i en gryta, slå på lite vitt vin, en burk eller två med bra burktomater, grovt hackad timjan, en näve torkad trumpet (eller annan) svamp, lite kalamata oliver och några lagerblad, salt och peppar och ev en buljongtärning, på med lock och sjud på svag värme i 3 tim.

Jag hade keso till, de andra tog ris.

tisdagen den 19:e oktober 2010

Äggröra med Gotlandstryffel och torkat renkött, Confiterad högrev med rostad mandelpotatis mm, Sollans päron o chokladgrädde




Långlagning

Äggröra - lägg ner ett ägg eller två (råa med skal...)i en burk med färsk tryffel, låt stå i ett dygn minst, gör äggröra med lite grädde och äggen, hyvla över tryffeln. Servera med torkat renkött.

Högrev - blev så otroligt ful på bild så det blir bara lite text. Salta och peppra köttet, lägg i gryta och täck med olja, ugnen på ca 60 grader och in med kastrullen, låt stå till innertemp ca 62 grader, tog ca 12 timmar. Magiskt mört.

Rostade rotfrukter

Päron - Sollans inlagda, idag med grädde med krossad mörk choklad.

måndagen den 18:e oktober 2010

Ostron, Sjötunga med Tjörnpulver



Efter ett högljutt och ganska sent barnkalas med 15 st 9 åriga damer blev det en sen kvälls-supé för de vuxna. Såsen gjordes klar under em och firren klarade sig själv i ugnen.

Ostron - fina ostron från Normandie inköpta hos Johan på Fiskeläget, Hötorgshallen

Sjötunga - lägg den flådda tungan på ett fat, salta och peppra, låt gå i ugn på 100 grader tills köttet precis släpper från benen.

Tjörnpulver - sommarens plockade och torkade Tjörntång kördes till pulver i mixer.

Sås - koka buljong på plattfiskskrov, lök och morot. Koka i 30 min, sila och reducera kraftigt, slå på grädde reducera igen, avsluta med att toppa med lite champagne. Slå över fisken

söndagen den 17:e oktober 2010

Stekt anklever med päronkompott, Biff & Bea








Fick klart för mig att vilthandlaren i Hötorgshallen alltid har fryst rå anklever på lager. Det blev en tjock skiva för mig innan maten - hustrun är både allergisk och har visst synpunkter på själva produktionen. Hon fick istället önska huvudrätt - B & B vare ordern.

Anka - salta och peppra lätt, stek hastigt i het panna med smör. Absolut inte genomstekt. Servera på surdegsbröd med päronkompott. Himmelskt!

Päron - tärna päron, sjud i 5 min i en skvätt vitt vin, socker och lite dragon.

Biff - salta peppra och stek i smör

Bea - kolla här

Tomatsallad (lök till mig, inte till flickorna...)

lördagen den 16:e oktober 2010

Basic - rimmat fläsklägg och potatismos


I dag blev det långlagat käk. Ungarna älskar den här enkla maten.

Lägg - rimmat fläsklägg får sjuda med ett par lagerblad i 3-4 timmar

Mos - (lite till mig och mycket till ungarna) koka potatisen mjuk, mosa med stomp med mycket smör och grädde.

Servera med svärmors inlagda rödbetor

fredagen den 15:e oktober 2010

Japanskt igen






Det blev något japanskinspirerat idag igen. Fick en grilltillsats till bordsbrännaren när jag var på Japanska Torget senast. På denna grill så stekte vi tunnskuren entrecote, lax, hällefilé och blandade grönsaker. I ugnen så fick vittling gå på hög värme efter att ha fått en skvätt soya över sig. Japanska odunnudlar som fått koka i buljong av tång till den som vill. Inlagda japanska grönsaker.

Doppsås - mirin, risvinäger, japansk soya och ett par droppar sesam olja.

torsdagen den 14:e oktober 2010

Fjärsning med rökt morotspuré, pasta med Gotlandstryffel






I dag blev trots allt lite pasta...... tillbehöret krävde det.

Fjärsing - stek fjärsingfileérna hastigt med lite salt.

Puré - koka morötter mjuka, mixa med stavmixer tillsammans med smör och grädde, toppa med lite rökessance.

Sås på vitt vin, fond på plattfiskskrov och grädde.

Pasta - hade någon lite kraftigare "rörspagetti" som fick koka nästan klart. Smält smör i lite vittvin och aningen olivolja och tryffelolja. Vänd ner pastan, hyvla färsk Gotlandstryffel över och lite riven Västerbottenost.

onsdagen den 13:e oktober 2010

Fiskgratäng


Skön 70 tals klassiker i lite mer LCHF variant.

Gratäng - olja botten på en plåt, lägg i byxade kolja fileer i mitten, salta och peppra, bryt blomkål och lägg i ytterkant, slanta lite morot, blötlägg lite torkad svamp, skiva vårlök och lägg på allt på firren. Sjud lite fiskbuljong, vitt vin och turkyoghurt och red eventuellt av lite. Häll på firren och hyvla lite Västerbotten över. Grädda i ugnen på 200 grader.

måndagen den 11:e oktober 2010

Något Japanskt - typ




Biff – strimla lövbiff av innanlår tunt, marinera i soya, vitlök, purjolök lite mirin – stek i het panna med lite sesamolja, strö över sesamfrön.

Tofusallad – koka gröna linser och tärnad morot, kyl. Dela fast tofu i kuber. Servera med en dressing på japansk soya, lite risvinäger och mirin. Persilja.

Äpplen - ta ur kärnhusen, mixa valnötter, hasselnötter, smör och lite honung, tryck i smöret i och på äpplena. Baka i ugnen på 175 grader Servera med glass eller något annat gott.

söndagen den 10:e oktober 2010

Kotlettrad (TurkTe)



Hustrun köpte något märkligt frukt och blom-te vid vårens Istanbulbesök. Det fick bli rubb till kvällens kotlettrad.

Kotlettbit - salta peppra en hel kotlettrad och toppa med konstigt te.... låt gå i ugnen på 80 grader till innertemp 65 grader.

Servera med nyplockad svamp i gräddsås

lördagen den 9:e oktober 2010

Ebbas frikadeller, hummus



Gästkock i köket: Hustrun!

Frikadeller - mal högrev på finaste skivan, blanda i hackad bacon, charlottenlök och vitlök, ägg. Forma till lite större bullar och sjud dem i 20 min tomatsås på mutti-tomater och lite pressad citron.

Hummus - lägg avrunna burkkikärtor, persilja, vitlök, salt, citronsaft och olivolja i en hög burk, mixa med stavmixern.

fredagen den 8:e oktober 2010

Carpaccio på torskrygg, Rimmad oxbringa, Rosmarinpäron





Torsk - blev lite torsk över från igår, skiva tunt och tryck ut ytterligare, salta, peppra, pressa lite citron över, olivolja

Oxbringa - sjud rimmad oxbringa i 3 timmar med lite morot, lök och lagerblad. Ta en del av buljongen och koka en sås tillsammans med grädde.

Potatispuré


Päron - svärmors ingefärs och rosmarin inkokta päron. Dela och skala päronen, koka en sockerlag med ingefära och rosmarin, sjud i 5 min, låt svalna.

torsdagen den 7:e oktober 2010

Torskrygg med vitvinssås och kantareller



Torsk - stycka ryggbiten i portionsbitar, salta peppra och baka i ugnen på 100 grader.

Sås - koka plattfiskskrov, vitt vin och lite grönsaker i 30 min, sila, slå på grädde och koka ihop.

Servera med stekta kantareller och ugnsbakad potatis för den som vill.

onsdagen den 6:e oktober 2010

Sallad på confiterad griskind, Fläskkotlett med svål och svamprisotto



Fina kotletter inköpa på RJs (Orust) och de sista confiterade kinderna fick bli basen för höstens sista middag på Tjörn.

Kinder - tidigare confiterade griskinder skars i tunna skivor och serverades med ljumna champinjoner, machesallad olja och citron

Kotlett - kotletter med rejält med svål saltas och peppras, stek i smör och låt vila i ugnen (överstek inte).

Risotto - smält lite charlottenlök i smör, lägg i riset och rör runt, på med lite vitt vin och låt koka in, späd med varm buljong tills klart, i med en bra klick smör och riven Västerbottensost, vila i fem min. Servera med stekt kantarell.

tisdagen den 5:e oktober 2010

En kul nominering


Helt överraskande blev man nominerad av Öhmans Mat & Vin till "Alternativa Matbloggpriset 2010" - vilken ära att få finnas på samma lista som många av mina favoritbloggkompisar. Kul initiativ!

Om man vill kan man rösta på sin favorit.

(bilden från Öhmans Mat & Vin)