fredag 30 juli 2010

Enrisrökt lammbog, nypallade rödbetor, Sommarbär




Ytterligare ett bra inköp från RJs, den här gången blev det en bogbladsstek av Tjörn-lamm. Rödbetorna pallades hemma hos svärföräldrarna.


Lamm - stick bogbladssteken (med ben) med en vass kniv, gnid in steken med salt, peppar, vitlök, timjan och olivolja. Klicka över lite smör. Baka i ugnen på 100 grader i ca 5 timmar. Tänd grillen och fixa lite lagom med glöd, lägg på enriskvistar och lägg på köttet på gallret, på med locket och låt stå i ca 45 min.

Rödbetor - koka i saltat vatten

Sommarbär

torsdag 29 juli 2010

Sommarens T-bone, Ebbas kaksmulor med jordgubbar








En gång varje sommar inhandlas en rejäl bit T-benstek som grillas på indirekt svag värme under en längre tid. Köttet kom den här gången från RJs Närproducerat på Orust.
Kött - salta och peppra köttet, se till att få riktigt fin glöd som läggs i ena hörnet av grillen. Lägg köttet i den andra änden och grilla under lock till innertemp ca 56 grader.

Bea - koka ihop rödvinsvinäger, vitt vin, finhackad charlottenlök, krossad svartpeppar och massor av dragon. Jag brukar inte reducera till de vanliga teskedarna utan brukar behålla lite mer vätska. Vispa ihop 2-3 äggulor på svag värme tills de blir krämiga (ingen äggröra!), vispa sedan sakta ner smält smör som inte skall vara allt för hett.

Dessert - jordgubbar, grädde och hustruns krossade schackrutor.

måndag 26 juli 2010

Äggröra och rökt ål


Enkelt, gott och nyttigt.

Äggröra - blanda ägg och lite grädde, smält lite smör på medelhögvärme, lägg i äggsmeten och rör emellanåt med en gaffel. Ta av precis innan allt stannat. Servera med rundrökt ål och gräslök.

lördag 24 juli 2010

Tångrubbad karré med syrade grönsaker





Ytterligare en dag med utomhusmatlagning - Pastis fram!


Karré- smula torkad tång och gnid in i köttet, salt och peppar, grilla.

Syrade grönsaker - blanda citron, lite socker och salt, vänd ner de grönsaker som finns hemma, vi tog bl a blomkål och rädisor.

torsdag 22 juli 2010

2 x Pizza



Ensam hemma med barnen - "Pappa vi vill ha pizza" - okidoki

Deg på mjöl, jäst, salt, vatten och lite olja - arbeta ihop och låt kalljäsa i kylskåp.

Fyll med det man tycker är gott - toppa med mazzor av mozzarella. Grädda i het ugn.

onsdag 21 juli 2010

Ångad torskrygg, vitvinssås, bondbönor mm, Tjörntång



Torsk - försök att få tag i riktigt kraftig (hög) torskrygg, dela i bussiga portionsbitar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, sätt ugnen på 175 grader och sätt in en vid kastrull med vatten på ugnen, salta torsken och sätt in fisken när ånga uppstått och baka tills klar, dvs när fisken skiktar sig vid lätt tryck.

Sås - smält lite charlottenlök i smör, slå på vin, koka ihop, slå på grädde och sjud ihop till lagom konsistens.

Servera med stekt blomkål och chaminjoner och kokta bondbönor. Smula över egenplockad och torkad tång från favoritviken.

måndag 19 juli 2010

Kokt krabba med aioli, Vinkokta nektariner med passionfruktsmascarpone



Ytterligare en sommar och västkustfavorit.

Krabba - koka upp rejält med saltat vatten med dill (som alltid - kraftigt kallsups-salt), lägg i de levande och pigga krabborna. Koka i 10 -15 min beroende på storlek. Ta upp de färdigkokta och inte ligga pigga krabborna och kyl spadet, lägg tillbaka krabborna och låt ligga svalt under natten.

Nektariner - skiva/dela nektariner, slå på rödvin och ganska mycket floursocker, sjud i 5-10 min, kyl. Servera med mascarpone där man rört i en passionsfrukt.

lördag 17 juli 2010

Lax & Lubb-burgare



Det blir mycket fisk nu på sommaren - idag blev det lilla R och S favorit - Laxburgare toppad med lite Lubb.

Burgare - mixa lax och lubbfilé i matberedare med lite 1 ägg och grädde till ganska lös smet, stek i panna och låt gå klar i ugnen på 100 grader.

Servera med tzatziki, potatis och sallad.

fredag 16 juli 2010

Grillad fylld fläskfilé, kantarellsås, rostad lök



Fläskfilé - putsa fileén, lägg ett snitt längsmed hela fileén men skär inte igenom, fyll med soltorkadetomater, hackad lök och vitlök, linda bacon runt och bind i hop med garn - grilla på indirekt värme. Rosta löken på grillen samtidigt.

Sås - fräs kantareller och charlottenlök i smör, slå på vitt vin, koka ihop, slå på grädde och lite japansk soya, sjud ihop ytterligare.

torsdag 15 juli 2010

Kolja Tour de France, Fruktsallad



Inspirerad av den pågående Touren blev det en gul rätt med inslag av Pastis - franskare än så blir det inte.

Kolja
- salta och peppra kolja filé, vik ihop och baka i ugn på 100 grader. Servera med kärnor av gröna mungbönor (de är gula...). Koka upp kärnorna i saltat vatten, slå av vattnet.

Sås
- smält finhackad charlottenlök och fänkål i smör, slå på vitt vin (franskt förstås..), Pastis och koka ihop, slå på grädde och koka ihop ytterligare, vänd ner lite dill (förstärker lakritssmaken ytterligare).

Fruktsallad

tisdag 13 juli 2010

Svärmor fyller år - tomatsoppa, inlagdlax med dragonsås, stekt torsk och marulkskind, djungelgurka och rökta tomater, citronsyrad kål/fänkål, Granitée







Svärmor S fyller år och på önskelistan står fisk. Min fiskhandlare i Skärhamn hade kommit ihåg att jag tidigare i veckan frågat efter marulk och torkshuvud - nu fick jag ett fint marulkshuvud och två torskhuvud som jag kunde ta ut kind/hals och tunga ur - delikatesser (och helt gratis!!).

Tomaterna till soppa och sallad hade jag och sonen hämtat hos Mölnebo Hälsokost.

Champange och små smördegsbröd fyllda med Saint Agur- ost. Köpoedeg rullades ut, skär små fyrkanter, lägg på en klick ost vit ihop och limma med ägg, grädda i 225 grader.

Soppa - skålla tomater hastigt i hett vatten, kyl och skala, sjud tomaterna och lite tomatpure i lite vatten och vitt vin i 45 min, salta, peppra och lite socker, mixa slät.

Lax - dela laxfilé i portionsbitar, salta och peppra, baka i ugn på 150 grader i 3-5 min så att fisken "stannar" (ej genomkokt). Koka en lag på tjeckisktöl, socker, ättika och dill. Låt svalna något och slå sedan över fisken, ställ i kylen 8 timmar. Servera med sås på repad och hackad dragon och creme fraiche. Det gröna bladet är någon form av spenat vars namn jag glömt - också från Mölnebo Hälsokosts växthus.

Torsk/Marulk - stycka ut kinder, tungor och halskött ur huvudena. Lägg i saltlag för rimmning i 4 timmar. Ta upp och panera i lite vetemjöl och stek hastigt i smör.

Tomater - dela småtomater och torka ett par timmar i 100 grader med öppen lucka. Lägg i ABU-rök och rök i ca 20 minuter. Servera med djungelgurka.
Vodka och jordgubbsgranitée - koka jordgubbar, med floursocker och ngn matsked vatten under lock på svag värme i 20 min - passera i sil. Rör i lite pressad citron och vodka, lägg i bunke och frys, ta ut då och då och rör om med gaffel.

söndag 11 juli 2010

Tonfiskcarpaccio med dill majonnäs, Grillad fläskkotlett Sallad





Inte så avancerat idag..

Carpaccio - skiva tonfisken tunt, servera med dillmajonnäs

Fläskkotlett - salta peppra, grilla

Sallad

fredag 9 juli 2010

Skaldjur och sushi, blomsallad





Lilla Rs väninna Fr I hälsar på oss på Tjörn och får önska födelsedagsmat - sushi. Då inte alla är helt förtjusta i rå fisk blir det ett par varianter. I går kom även fiskar Johan förbi med sprättande havskräftor som kokades.

Kräftor - koka kräftorna i saltvatten (som västerhavet typ), dill och en gul lök. Lägg i kräftorna i häftigt kokande vatten och ta bort från värmen så snart det kokar upp, koktid således 0 minuter, ställ på kall plats övernatten.

Sushi - tvätta japanskt ris NOGA. Koka på svagvärme i 15 min, ställ åt sidan i 20 min, rör försiktigt ner (med pinnar) vinägerblandning (2 dl risvinäger 1 del socker, lite salt). Jag la på följande råa fiskar; tonfisk, lax, makrill. Sedan också gravad och rökt lax, lufttorkad skinka, kokt räka, rökt renstek. Gjorde även ett par rullar med avokado.

Sallad från Mölnebos växthus med diverse ätliga blommor

torsdag 8 juli 2010

Charkuterier, Te och salviarubbad karré, salsa, Champinjoner ala Greuqe, Belugalinssallad, Marängswiss med jordgubbar










Charkuterier (korvar, parmaskinka med nektarin och reducerad balsamvinäger) Mozzarella

Karré - rubba köttet med svart te och finhackad salvia, salt och peppar - grilla.

Belugalinssallad - koka linserna i 30 min, låt svalna, blanda med tomat och rädisa. Olivolja, vitlök och vinäger.

Salsa - tomatsås från gårdagens lunch toppad med hackad tomat.
Marängswiss - vispa äggvita, lite socker och ett par droppar ättika hårt, grädda på 75 grader och öppen lucka i + 12 timmar. Blanda med jordgubbar, grädde och nyrörd chokladsås (kakao, floursocker och grädde)

onsdag 7 juli 2010

Helsvensk sommarcarbonara


Fortsätter att utveckla konceptet med sommar carbonara. I dag bytte jag ut bacon mot lax och parmesan mot Västerbotten.


Carbonara - koka potatisen, fräs lite bitar av kallrökt lax, slå på grädde och vin och red av med äggulor. Riv över Västerbottenost.

tisdag 6 juli 2010

Långbakad fransyska med svensk sallad, Smultron och grädde





Vackert och årets varmaste dag - pallar inte fixa middag på kvällen så det görs till frukost i stället.

Stek - Fransyska saltas och peppras, lägg på en plåt med lite lök och morot, in i ugnen på 75 grader i 12 timmar. Kanon!

Sallad med dressing på svensk senap, socker vitvinsvinäger och neutral olja.

Nyplockade smultron med vispgrädde.

söndag 4 juli 2010

Bruchetta med salami och Västerbotten, Helgrillad entrecote med blomkål och Saint Agur puré




Bruchetta - strimla en god salami, riv lite västerbotten och tärna grovt ett par tomater. Mosa med händerna till lagom konsistens för en brucetta. Lägg på gott surdegsbröd (från Lottas Surdegsbageri helst..) och kör på övervärme i ugnen en stund.

Entrecote - gnid in med salt, peppar och örter. Lägg på indirekt värme på grillen och på med locket. Ta ut vid innertemp 58 grader. Tog ca 1 timme för mig.

Puré - koka blomkål mjuk, mosa med Saint Agur ost. Peppar