torsdagen den 27:e maj 2010

Nu drar vi till Istanbul för att kolla Hamilton och grabbarna i F1-cirkusen


Ses på tisdag igen - således ingen matblogg t o m tis - lova att komma tillbaka då.

Panerad sej med remoulade, färskpotatis, Vattenmelon







Sej - byxa, salta och peppra fisken, vänd i vetemjöl och stek i olja och neutral olja.

Remoulade - gör en majonäs, rör i gul curry och hackad pickles

onsdagen den 26:e maj 2010

Långbakad rimmad grissida på dinkel och bondböngröt, Vitvinsbräserade lammlägg, Creme Caramel med reducerad Pepsi






I dag fick maten klara sig själv, min enda insats var att ha lite idéer och dra in och ut ur ugnen.

Fläsk - rimmat sidfläsk fick gå i 6 timmar på 100 grader i ugnen, dra på lite extra övervärme i slutet för knaprighet.

Gröt - kokade en gröt på dinkelflingor, russin. Mixa med kokta bondbönor.

Lammlägg - packa lammläggen i en gryta, slå på vitt vin så att det täcker hälften, lägg i klyftad citron och lök. Låt gå i ugn 6 timmar på 100 grader. Serverade med lite neutral risotto.

Creme Caramel - 3 ägg, 3 äggulor vispas ihop med 1 dl socker, värm 6 dl grädde och slå över. Klä formar med karamell, baka av i ugnen på 150 grader i ca 30 min. Reducera Pepsi cola till tjock sirap.

tisdagen den 25:e maj 2010

Fetaspäckad burgare på toast med vit sparris och mayo



Burgare - nymald bog blandas med ngt ägg, lite gräddfil, ströbröd, chili och getfeta. Låt smeten vila en stund och forma sedan till biffar som grillas.

Servera på rostad toast med rå lök, sparris och nygjord majonnäs.

Sallad med buffelmozarella och tomat.

söndagen den 23:e maj 2010

Nygjord korv på två sätt, syrad färsk vitkål, sparris, Blandad frukt






Kamrat Tony T var intresserad av att lära sig att göra korv - sagt och gjort. Vi lagade korv och bjöd familjerna senare på kvällen.

Korv - 1. Salsiccia - gör en smet av :hälften rimmat sidfläsk och hälften färk karré körs på grova skivan, blanda i ett ägg, mortlade fänkålsfrön, färsk oregano (det var det som hade vuxit upp i landet), vitlök och mycket vitt vin. Svartpeppar. Fyll fjälster.
2. Kryddig korv - Gör en smet av nötbog malen på mellan skivan, lite rött vin, chipotle, tomatpuré, hackad chili, ungerskt paprikapulver, grovt mortlad svartpeppar, salt. Fyll fjälster.

Stek korvarna på mellanvärme. Det blir bättre om de får ligga över natten men det hann vi som sagt inte med.

Vitkål - strimla den färska vitkålen, lägg i en bunke och kläm över en citron, fyll på med lite äppelcidervinäger, salt och peppar och ev lite socker, lägg under press ett par timmar.
Frukt - ananas dels naturell, dels rimmad i salt och chili, biggaråer och vattenmelon.

lördagen den 22:e maj 2010

Kalvlever med gräddsås


Lever - skär levern i skivor, salta och peppra och vänd i lite vetemjöl. Stek i smör tillsammans med lite salladslök. Klicka i lite dijonsenap och slå på grädde. Låt sjuda ihop. Strö över bladpersilja.

torsdagen den 20:e maj 2010

Misopanerad kolja, stekta primörer och kaviarsås, Sallad




Kolja - gnid in koljafilee´rna med misopasta och lite peppar, stek i het panna med smör och lite olja.

Stekta grönsaker - jag tog lite salladslök, hyvlad zucchini, champinjoner och paprika som fick steka i lite smör och ett par droppar sesamolja.

Sås - koka upp lite vatten, grädde och buljongtärning (!), rör i vanlig Kalles kaviar.

Färskpotatis (idag 80 kr / kg, i går 100 kr/kg)

Sallad på mini Gotalndsgurka och cocktailtomater

onsdagen den 19:e maj 2010

Sill och färskpotatis, Sparris med chevre och sopressa, Rimmad oxbringa med primörer




En bra dag på många sätt. Årets första frilandspotatis inköpten hos torghandlaren på Brommaplan - 100 kr/ kg men på väg ner. Hittade en fantastisk rimmad oxbringa som fixats av Bromma Chark.

Sill och färskpotatis, hackat ägg, gräddfil och lite hackad salladslök.

Sparris - koka sparrisen i saltat vatten ett par minuter. Servera med ljummen chevre och strimlad sopressa.

Oxbringa - sjud bringan med lagerblad och vitpepparkorn i ca 3 timmar. Ta upp och lägg under press med den svalnar. Skiva tunt och servera med lätt kokta primörer.

tisdagen den 18:e maj 2010

Hemma från landet - äggröra och bacon, sallad


Hemma lite senare från landet. Det får bli en enkel middag på imorterade ekologiska ägg från Tjörn med härligt gul gula.

Äggröra - rör ihop ägg och lite grädde, salt och peppar. Smält lite smör i pannan på halvhög värme, slå i äggblandningen och dra en gaffel igenom då då och då. Låt inte gå för länge utan röran skall vara krämig.

Sallad - fintärnad tomat, gurka och avokado. Skivad rödlök. Olivolja och rödvinsvinäger.

söndagen den 16:e maj 2010

Rökt torskhuvud med Belon ostron, makrillkaviar och creme Ninon, Smörrebröd, Kolja med pillade räkor och mayo






På Tjörn. Var hos Lasses fisk i Skärhamn för att köpa riktigt fin västkustfisk. Fick där tag i ett stort fint torskhuvud på säkert 2 kg som tillsammans med två makrillromsäckar fick utgöra grunden för kvällens förrätt. Det blev nog en av mina bästa förrätter på länge. Kändes för övrigt grymt skönt att kunna ta hand om en delikatess som annars hade gått i soporna.


Torsk - rimma huvudet i ganska hårt saltat vatten i någon timme. Stycka ut kinder, tunga och hals ur huvudet. Salta och peppra lite. Rök i ABU-rök i knappt 10 min. Låt vila i röken ytterligare 10 min.
Makrillkaviar - makrillromsäckar snittas och skrapas ur. Salta rommen och slå på lite vatten. Låt stå i kylen ett par timmar. Spola hastigt i iskallt vatten i ett par sekunder så att överskott salt försvinner. Sila.
Creme Ninon - koka lite gröna ärtor i saltat vatten i ngr minuter. Slå av vattnet och häll på lite grädde, mixa slät.

Ostron - öppna

Smörrebröd - rågbröd, mayo, en skiva rostbiff och rostad charlottenlök. Löken skivades och torkads i ugnen på 100 grader. Öl och snaps.

Kolja - salta och peppra fileerna, lägg på plåt och baka i ugn på 100 grader. Servera med berg av nypillade räkor, mayo, svarta bönor och kokta morötter.

lördagen den 15:e maj 2010

Grillade kalvkotletter, rödbets och gurksallad med ingefärsdressing, grillade grönsaker, citronsmör, Grillad ananas och melon







Passade på att grilla en av de få soliga dagarna så här långt i Bromma. Även desserten blev grillad.

Kalv - salta och peppra, grilla på het grill, låt vila ett par minuter.

Sallad - koka rödbetorna och skiva, blanda med gurka. Dressing på neutral olja, lite citron och vitvinsvinäger och rejält med riven ingefära.

Grillade grönsaker - sparris, champinjoner, små kronärtskockor (fick förkoka i 10 min) och citron.

Citronsmör - rör ihop rumsvarmt smör med citronskal och lite citronsaft

torsdagen den 13:e maj 2010

Falukorv (köpt...) med mina vitabönor i tomatsås, stekt zucchini


Jaja - Falukorv är halvfabrikat men det kan vara gott ibland. Idag med vita bönor i tomatsås - dock inte Heinz.

Vita bönor - blötlägg bönorna i minst 12 timar. Jag hade stora och små bönor. Koka i osaltat vatten i ca 30 min med lite lagerblad. Slå på krossade Muttitomater, vitt vin, ganska mycket olivolja, riven vitlök. Koka ytterligare 30 min.

onsdagen den 12:e maj 2010

Min Blodpudding med påskkänsla, Rabarberkräm




Blodpudding är verkligen en höjdare om man får den som man vill. Den här gången ersattes ölen med påskmust och vanlig sirap med lönnsirap. Allt blev kanon men lite mer salt hade inte skadat..

Blodpudding - sila 0,5 liter grisblod, vispa i 3,5 dl påskmust, 3,5 dl grovt rågmjöl, 1 hackad rödlök, lite hackat äpple och späck, 1/2 dl smält smör, 1/2 dl lönnsirap, malen ingefära, vitpeppar, kryddpeppar, nejlika, salt. Stek en bit och testa kryddningen. Smöra en brödform, häll i smeten och lägg på ett smörpapper så att det inte bränns, grädda på 225 grader i ca 1 timme. Ta ut och tryck ur alla luftbubblor (ta i så att den blir kompakt), lägg på en tyngd och kyl.

Stek i lite smör tillsammans med äpple, rödlök och bacon.
Rabarberkräm sedan helgen.

tisdagen den 11:e maj 2010

Kalvfärsbiffar, tomatsås, bakad potatis och paprikasmör, Annikas Rabarber Creme Bruleé






Biffar - mal kalvbog på finaste skivan, blanda i ägg, grädde och lite nygjort ströbröd (mixa ett par dagar gammalt bröd). Låt smeten vila ngn timme och rulla sedan biffarna i ytterligare ströbröd innan de steks i smör och får gå klart i ugnen på 100 grader.

Tomatsås - hälften färska / hälften burktomater får sjuda med vitt vin, citron, olivolja, salt och peppar. Tillsätt vitlök i slutet.

Potatis - hittade stora potatisar som fick gå i ugnen på 200 grader i 1 1/2 tim.

Smör - rör ihop, hackad vårlök och ungerskt paprikapulver med rumsvarmt smör.

Creme Bruléé a la Annika - koka en rabarberkräm (8 stjälkar, ca 4 dl vatten och 1-2 dl socker). Vispa i hop ägg och socker, sjud grädde och vaniljstång (2 äggulor, 2 ägg, 4 dl grädde). Häll grädden över äggen och baka i i vattenbad på 150 grader i ca 35 min. Kyl. Bränn av med råsocker innan servering.

måndagen den 10:e maj 2010

Lönnsirapsstekt bröd med chevre och gremolata, Träkolsgrillad fläskstek, Grapefrukt och avokadosallad, stekta skärbönor och potatis






Idag blev det långgrillning.

Förrätt- stek surdegsbröd i smör och lönnsirap, låt svalna. Lägg på en rejäl bit chevre och kör i het ugn. Strö över hackadpersilja, rivet citronskal och lite riven vitlök.

Stek
- hade en 1,5 kg stek av karré som grillades i 3 timmar på indirekt värme. Kryddade bara med salt, peppar och lite herbes de Provance.
Bönor - stek skärbönor, förkokt färskpotatis, vårlök och lite vitlök. Riv parmesan över.

Sallad - skär blodgrape och avokado i kuber. Salta - Ingen dressing.

söndagen den 9:e maj 2010

Sparrisfestival med Hollandaise, Spätta i vitvinssås och forellrom,





Vit sparris - bryt av nedre delen av sparrisen och skala sparrisen. Koka i saltat vatten till aldente.

Hollandaise - smält smör, vispa ihop äggulor, citronsaft, salt och vitpeppar, värm på svag värme till äggen går ihop (ingen äggröra..), droppa ner smöret i äggen under hård vispning. Fyll på med smör till lagom konsistens och smak.

Fisk - salta och peppra spättafileér, rulla ihop och lägg i form. Koka ihop fiskfond, vitt vin och grädde, red eventuellt av. Hacka en vårlök och strö över fisken, slå såsen över fisken och kör i ugnen på 200 grader. Lägg på forellrom innan servering.

lördagen den 8:e maj 2010

Biff Stroganoff



Hittade lite lövbiff i frysen som fick bli grunden för en köttgryta.

Stroganoff - fräs finhackad morot, strimlad purjolök och pannbiff i smör, lägg i en rejäl klick tomatpuré och dijonsenap, slå på en burk Mutti-tomater och en rejäl skvätt grädde. Koka ihop.

fredagen den 7:e maj 2010

Jordärtskockssoppa med lammkorv


Vi fortsätter på veckan tema "Enkelt men ok"

Soppa
- skala och koka skockorna mjuka i ca 20 min, släng i lite buljong och grädde, mixa soppan slät. Serverades med lite lammkorv som blev över efter söndagens grillning.