fredagen den 30:e april 2010

Trentinopanerad kolja, äpple och fänkålssallad


Glömde blogga igår så här kommer onsdagens middag en dag för sent. En av favoritfiskarna stod på menyn.

Kolja - byxa koljafileér och dela i portionsbitar. Salta och peppra och riv Trentinoost över, lägg på en plåt med ett par smörklickar, baka i ugnen på 125 grader.

Sallad - hyvla fänkål och äpple tunt på mandolin, blanda en dressing på risvinäger, ett par droppar sesamolja, en halv citron och olivolja. Blanda. Dressingen rundade bra av lakritstonerna i fänkålen - funkade riktigt bra.

Italiensk färskpotatis.

onsdagen den 28:e april 2010

Hamburgare


Tycker ibland att burgarna faller isär lite för lätt - har nog löst problemet genom att byta ut ströbröd mot mannagryn.

Burgare- nymalen högrev blandas med 1 ägg, lite mannagryn, Mezeyoghurt, salt peppar och ett par stänk worcestershiresås. Stek på spisen och låt gå klart i ugnen.

Tillbehör med b l a nygjord majonnäs. Använde Colemans senapspulver istället för vanli senap.

tisdagen den 27:e april 2010

Karré med Ebbas chilisås


En sån där dag det skall gå lite fort.....

Karre - stek

Sås - blanda Turkisk mezeyoghurt, med Heinz chilisås och ett par skvättar Tabasco

Servera med sallad.

Å så iväg........

måndagen den 26:e april 2010

Soyamarinerad entrecote med krispig kålrabbi, Grillade revben av lamm och gris, ångkokt sparris, grillade paprikor






Entrecote - fin hängmörad entrecote fick ligga i kinesisk mörk soya en timme, grilla sedan hastigt på träkål, skär i tunna skivor och servera med strimlad kålrabbi som fått ligga i isvatten. Droppa lite sesamolja över kålen.

Grillade revbenssidor som fick en glaze av den överblivna ajvarsåsen från i veckan spetsad med lite extra chili.

Ångkokt grön sparris från Italien.

Tomat och buffelmozzarella.

Grillade smala gröna paprikor (Turkiet tror jag) och vårlökar.

söndagen den 25:e april 2010

Kalvkotlett med syrad färsk vitkål, potatissallad med bondbönor, Ostar, Rabarber och jordgubbs cheescake (typ)







Har aldrig varit så road/duktig på det där med att baka men i går försökte jag komponera ihop något som kan liknas vid en hybrid mellan paj och cheescake - ganska lyckat tror jag. Grönsakshandlaren hade favoritbönan inne - ett par hekto bondbönor inköptes. Han hade även fantastiskt spröd färsk kål som skulle kunna ha ätits som den var som sallad men jag valde att syra den inspirerad av min gode vän Tony T.

Sallad - koka färskpotatis (Italiensk) och bondbönor. Skala bönorna, blanda grönsakerna med smör och hackad bladpersilja medan de fortfarande är ljumna så att smöret smälter.

Syrad vitkål - hyvla kålen fint på mandolin, slå över generöst med äppelcidervinäger, lägg på en tygnd och låt så i kylen minst 8 timmar.

Paj - gör ett paj skal av vetemjöl och smör och aningens vatten, låt vila ngn timme i kylen. Kavla ut i och klä en form med avtagbara kanter. Marinera jordgubbar i vitt vin och socker ett par timmar. Hacka rabarberna ganska fint och lägg i skalet. Gör en fyllning på ett paket Philadelphiaost, lite creme fraiche 2-3 ägg och socker, vispa ihop och slå i skalet. Grädda på 200 grader i 30 min. Låt svalna. Serverade pajen med en jordgubbsöl.
Ostar

lördagen den 24:e april 2010

Skogschampinjonsoppa, Grillad karré, sås på rostad paprika och chilli, brytbönor och citron, Helt ok jordgubbar






Det börjar så smått bli säsong för vårprimörerna. Min grönsakshandlare vid Brommaplan (väl värt en detour!) har börjat få in primörer från Spanien/Italien/Tyskland. Var och köpte loss en stor kartong med gott och blandat - 250 pix! Samma/sämre grönsaker på ICA vägg i vägg hade lätt gott löst på minst en 500-ing. Så åk dit (han närmast Tunnelbanan).

Soppa - fräs skogschampinjoner och vårlök i smör så att de får lite färg, slå på vitt vin och grädde, sjud i ca 15 min, mixa slät och spä med vatten till önskad tjocklek. Servera med en grön olja på mixad bladspenat, olivolja och vitlök.

Karré- salta peppra och grilla på träkål.

Sås - (typ Ajvar) dela röd paprika och en eller två chillifrukter, sätt in i ugnen på het övervärme tills de är svarta, ta ut och lägg under plastfilm 5 min, skala bort det svarta, mixa med lite olivolja, vitlök och salt. (Aldrig gjort förut, försökte härma en sås från B.A.R i veckan - min blev bättre!)

Brytbönor och citron
stektes i smör med lite salt.

Ok jordgubbar från Italien doppades i floursocker till dessert.

fredagen den 23:e april 2010

T&J korvar med gröna saker inför SM final nr 5


Uppladdning inför matchen - korvpanna (Salciccia med vin och ost, Smoked Beef och Dagens blandning) med stekta bönor, zucchini och vårlök.

Belgiskt veteöl

torsdagen den 22:e april 2010

Gryta på majskyckling, trumpetsvamp och bönor mm



Gryta - stycka majskycklingen, tärna morot, rotselleri, vårlök och ett par potatisar, hacka vitlök, fräs allt i smör. Blötlägg svart trumpetsvamp. Slå på svampen och lite av svampvattnet, vitt vin och grädde. Koka i ca 30-45 min, lägg i haricots verts och rejält med hackad bladpersilja och sjud ytterligare 5 min. Låt grytan vila en stund innan servering.

onsdagen den 21:e april 2010

Pasta med rökt lax till lilla R, rester till mig


Försöker fortfarande att hålla mig borta från de snabba carbsen, idag blev det dock bråttom för lilla frökens träning så hon fick en favoritpasta, själv tog jag ut en fiskgryta ur frysen.

Pastasås - fräs tärnad kallrökt lax i lite olivolja, slå på vitt vin, en halv buljongtärning, grädde, koka ihop. Servera med spagetti och parmesan.

tisdagen den 20:e april 2010

Toast på lammhjärta, Rödvinsbräserad oxkind, "matig" puré på jordärtsskocka





Var nere hos Latinpojkarna i Hötorgshallen igen (handlade sida vid sida med Matälskaren - gav mig dock inte till känna). Testade lammhjärta för första gången - vilken hit! (Min bild men bild-idé lånad från Fergus H) Oxkind fanns också - går inte att misslyckas med.

Lammhjärta - marinera hela hjärtan i rödvin, olivolja, vitlök, salt och peppar i minst 1 dygn, skiva hjärtat i ca 5 mm tjocka skivor, stek i het panna med smör, lägg ner riven vitlök, lite ungersk paprikapulver, hackad tomat och persilja, salt och peppar, låt puttra i ca 5 min. Servera på nybakt bröd som fått gå i panna eller brödrost en stund. Jag lät mitt bröd jäsa i 1 dygn i kylen och sedan 6 timmar i rumstemp. (vatten, vetemjöl, olivolja salt och lite jäst)

Oxkind - putsa kinden, salta och peppra, bryn i smör, tjoff! - på med flarra rödvin och ett par lagerblad, på med lock och ner med temperaturen, sjud långsamt i 3 - 4 timmar, reducera såsen och späd eventuellt med lite grädde.

Puré - koka skockorna mjuka, blanda sedan 2/4 skockor, 1/4 smör och 1/4 grädde. Salt och peppar.

Sallad Gotländsk minigurka

måndagen den 19:e april 2010

Torskqueneller saffranssås, Knäckig paj med rabarber, björnbär och hallnon



Fiskbullar - mal torskfileer på finaste skivan och blanda med lite vispade äggvitor, grädde och salt och peppar till en ganska lös smet. Forma till små bullar och sjud i vin och buljong. (mindre lyckad uppläggning....... men goda smaker trots allt)

Sås - fräs charlottenlök och saffran, slå på lite vitt vin och grädde och koka ihop.

Servera med sparris (Spansk helt ok)

Paj - skala och skär rabarber i korta bitar, blanda i lite björnbär och hallon. Gör ett pajskal av mjöl, socker och smör som jag körde i mixer. Smula/tryck ut degen över bären, strö över lite råsocker och kör i ugnen på 250 grader. Servera med vaniljgrädde.

söndagen den 18:e april 2010

Ankbröst med mycket lyckad sås på påskmust


Måste lite försiktigt säga att den här såsen blev en riktig höjdare till ankan - påskmustens sötma och lilla beskhet funkade utmärkt ihop med sechuanpepparen.

Anka - salta och peppra de rumsvarma brösten, stek i het panna på bägge sidor och låt vila i ugnen på 125 grader, ta ut efter önskad stekgrad, jag gillar dem rosa (....)

Påskmustsås - tärna äpple och vårlök, fräs hastigt i lite sesamolja, slå på lite ostronsås, lite smulad sechuanpeppar och så påskmust, låt koka ihop.

lördagen den 17:e april 2010

Ugnsgrillad vittling


Super enkel och smakrik firre.

Vittling - ta hela vittlingen och ta ur inälvor, snitta fisken på bägge sidor, slå över olivolja, pressad citron, vitlök, hackad rödlök, salt, peppar och hackad dill, vänd runt och massera in oljan. Kör under grill elementet på hög värme i ugnen till köttet är vitt och klart.

torsdagen den 15:e april 2010

Rotfruktsgratäng med getfeta mm, Gurksallad



Panik i kylskåpet - ingen plan, så jag tog lite rotfrukter och malen högrev och svingade.

Rotfruktsgratäng - hyvla de rotfrukter (morot, sötpotatis och jordärtsskockor) som finns hemma tunt på mandolin, varva i en ugnsform med nymald högrev och bladspenat, salta peppra och slå på grädde och ett par smörklickar, toppa med getfeta (?) och kör minst en timme i ugnen på 200 grader, gärna lite längre.

Gurksallad med dresing på japansk soya, risvinäger och riven vitlök. Toppa med sesamfrön.

onsdagen den 14:e april 2010

Ugnsbakad fläsksida med blomkål och vinägrett



Fläsk - lägg snittad sidfläsk med svål i en gryta, lägg i lite smör och äppelcidervinäger, salt och peppar, på med lock och in i ugnen på 125 grader i 5 timmar, höj temperaturen och sätt på grillen så att svålen blir knaprig, späd såsen med lite grädde.

Blomkål - koka blomkålen, låt svalna något och häll över generöst med vinägrett och hackad bladpersilja.

tisdagen den 13:e april 2010

Kalv i tomatsås


En av de där dagarna när familjen tyvärr inte kan äta ihop - jag gjorde en gryta som var och en fick hämta ur när det passade.

Kalv - kalvbog skars i relativt små kuber, fräs köttet i smör/olivolja med lite lök, vitlök, tomatpuré och hackad basilika, slå på vitt vin, en pressad citron och ett par burkar med bra tomater, på med lock och sjud i minst 2 timmar. Salt och peppar.

måndagen den 12:e april 2010

Sashimi på tonfisk, Färsfylld kaninrullad med två sorters gnocchikulor, Björnbärspannacotta








Sashimi - fin tonfisk skivas tunt och äts med japansk soya

Kaninrullader - sparade slaksidorna av den kanin som vi åt för några veckor sedan. Sidorna bankades ännu något tunnare och fylldes med en färssmet av nymald högrev, lite enbär, ett par droppar gin, finhackad timjan och vitlök och lite grädde), bind ihop och bryn i smör, slå på vitt vin (jag hade ett skvätt champange kvar från kvällen innan som fick åka med) och grädde och sjud på spisen i ngn timme och låt sedan vila i ugnen på 125 grader ytterligare en timme. Servera gräddsåsen tillsammans med potatisgnoccikulorna.

Gnocchikulor - gjorde en lös potatis deg på kokt ljummen potatis som pressades, blanda med ett ägg och vetemjöl och lite salt. Låt degen vila lite och rulla sedan "korvar" som kapas i små bitar och rullas till kulor. Jag kryddade hälften med ungerskt paprikapulver respektive timjan som blandades in i degen. Koka i saltat vatten, klart när de flyter upp.

Björnbärspannacotta - smaksätt varma grädden/socker/gelatin med frusna (inte direkt som nyplockade på Tjörn men de fick duga) björnbär som mosas, sila innan det hälls på glas för att stelna.

söndagen den 11:e april 2010

Spenatsoppa, Rågpanerad torsk med örtsås och tomatsallad



Soppa - koka färsk spenat med vatten, en skvätt portvin, salt och peppar i ca 15 min, slå på lite grädde och mixa slät. Jag slängde i ett par äggbitar vid servering.

Torsk - salta och peppra byxad filé och vänd i grovt rågmjöl. Stek i smör.

Sås - ta de örter som finns hemma (timjan, dill, persilja och basilika) och blanda med creme fraiche och lite gräddfil.

lördagen den 10:e april 2010

Tabberaspizza



Pizza - Plockade fram vad som fanns i kylen (olika ostar, spenat, lök, tomatsås, korvar och skinkor, rökt renhjärta, soltorkade och färska tomater) och lät alla göra sin egna pizza. Satte en deg på lite jäst, vatten, vetemjöl, olivolja och salt som fick gå med degblandaren på låg hastighet i 5 min och sedan jäsa i 1 timme.

fredagen den 9:e april 2010

Silverkocken 2 år

Idag för 2 år och 713 recept/middagar sen startade bloggen. Tror jag kör en stund till, hur länge får vi se.

Lövbiff med pepparrot, äggula och senapsgrädde



Enkel men god och klassisk smakkombo.

Lövbiff - (ännu hellre utbankad filé) salta och peppra och stek i het panna ett par sekunder.

Råstekt tärnad potatis steks i smör

Senapsgrädde - vispa grädde med lite dijonsenap och rör sedan ner mörka senapsfrön.

Äggula och riven pepparrot serveras till.

Tomatsallad

onsdagen den 7:e april 2010

Dillkött, Kaffepannacotta



Hustruns favoritmat stod på menyn - sötsyrligt kalvkött i dillsås.

Dillkött - dela kalvrygg eller motsvarande i lagoma kuber, koka upp och skumma, lägg i ett par lagerblad, en delad morot och lök, salta vattnet något, sjud i 2-3 timmar. Ta upp köttet och blanda i lite grädde och smaksätt sedan såsen med ättika, salt och socker som man vill ha den - vår drar ganska mycket åt det syrliga. Vänd slutligen ner massor av dill. Servera med kokt potatis som med fördel mosas i såsen...

Kaffe Pannacotta - som vanligt; sjud grädde (2,5 dl) med lite vaniljjsocker (eget), blötlägg 1 geletinblad. Lägg i gelatinet i grädden och blanda sedan i en stark espresso i önskad mängd. Kyl.

tisdagen den 6:e april 2010

Sallad på rökt renhjärta med wasabicreme, Lammkotlett med polkabeter, Ostar




Sallad - skiva renhjärtat tunt och blanda med önskade grönsaker. Wasabi och gräslök blandas med creme fraiche som dressing.

Lammkotletter - salta och peppra, gnid in köttet med lite finhackad timjan och vitlök tillsammans med olivolja, stek i het panna och låt vila i ugnen på 75 grader.
Polkabetor kokas och skivas. Gör en creme på färskost av get och lite gräddfil/creme fraice.
Ostar - Taleggio och Bleu de Auvergne (hälften ko hälften get)

måndagen den 5:e april 2010

Kroppkakor med pata negra, Citrussallad



Kroppkakor - koka potatis (jag skalade mina innan) och blanda med mjöl och ägg hastigt till önskad konsistens (jag vill ha mina ganska lösa istället för de som är som betong men det är en smaksak). Gör en fyllning av stekt charlottenlök och finhackad pata negra skinka, krydda med lite kryddpeppar. Lägg fyllningen i mitten av varje kaka och täck med mer smet. Lägg kakorna i ganska hårt saltat kokande vatten, när de flyter upp är de klara. Servera med skirat smör och rårörda lingon.

Citrussallad - tärna och blanda de citrisfrukter som finns hemma (blod och blond apelsin och blodgrape hade jag), slå sönder en kokosnör och hacka lite kokos fint, blanda i sultanrussin. Servera med lite creme fraiche med urskrapad vaniljstång.