onsdagen den 31:e mars 2010

Fjällen dag 3 - kalvkotlett med kryddigt smör


Kalvkotlett - salta och peppra, stek i het panna, vila
Smör - rör ihop rumsvarmt smör med chilisauce (Heinz), vitlök, salt och massa svartpeppar.

Servera med sallad (med lite kall potatis för de som promt skall ha kolhydrater).

tisdagen den 30:e mars 2010

Fjällen dag 2 - medsmugglade korvar från T&J och honungsrostade morötter


Eftersom den lokala butiken på orten inte har så mycket att välja på blir det en shopping runda i stan med vakumpackade godsaker. Idag stod lite blandade T&J korvar på menyn.

Korvar - stek på svag värme

Morötter - dela på 4 och lägg i ugnsform, klicka över smör och honung, salt och peppar, rosta i 200 grader, vänd runt emellanåt
Senapssås - smält finhackad charlottenlök i smör, dra i en bra klick Dijonsenap, slå på vitt vin och koka ihop, på med lite grädde och sjud till önskad tjocklek.

söndagen den 28:e mars 2010

Framme i fjällen - ägg och bacon


Efter en längre dag i bilen på väg till fjällen vill barnen ha ägg och bacon - så fick det bli.

lördagen den 27:e mars 2010

Utmanad av Ada med hemlig matkorg






Näst äldsta sonen och undertecknad åkte in till Hötorget där Ada försågs med 500 kr och skickades ner i hallen för att köpa lite ingredienser som undertecknad skulle göra något med senare på kvällen. Adas shopping bestod av två bitar kalvlägg, sparris, fikon, tonfisk, blåmusslor och pumpakärnor. Kalvköttet var nog inte mer än 5 hg med ben så utmaningen var att få den att räcka till 4 vuxna och två barn. Lösningen blev "lapskojs". Här är så menyn;

Musselsoppa - lägg musslor, lite morot, dill och purjo i gryta, slå på vitt vin och vatten koka häftigt i 5 min. Ta upp ett par musslor för dekorationen. Låt resten sjuda ytterligare 15 min. Ta upp och ur musslorna, lägg i soppskålen tillsammans med "dekorationsmusslan". Sila av buljongen och reducera ytterligare, slå i lite grädde och sjud ett par min. Slå soppan över musslorna.

Tonfisk och sparris med Pernoddressing- salta och peppra, stek hastigt i torr grillpanna runt om. Min gick som synes lite för länge, den råakärnan skall vara större. Koka sparrissen hastigt i ngn minut. Gör en sås av creme fraiche, hackad dill och Pernod.

Lapskojs - Koka kalvläggen i ett par timmar med morot och lök. Ta upp och finfördela köttet så att det blir trådar (ni fattar). Spar buljongen. Koka potatis mjuk, koka upp mjölk och smör och lite riven muskotnöt. Mosa potatisen med mjölkblandningen. Vänd ner köttet och eventuell märg. Koka en sås på buljongen som fått reducera ytterligare. Blanda i lite kinesisk soya och grädde, Sjud till önskad tjocklek. Rosta pumpakärnorna och strö över. (utmaning: försök att fota lapskojs så att det ser sexigt ut....)

Fikon med vitchoklad och lingongrädde
- kryssa fikonen i toppen och lägg i lite vit choklad. Kör i ugnen på 200 grader tills chokladen smält och allt är varmt. Vispa grädden med lingon och lite vaniljsocker.

fredagen den 26:e mars 2010

Kantin Silverkocken serverar fisksoppa med torsk, lax och belugalinser


Idag var en sådan där dag där alla hade aktiviteter och behövde äta vid olika tider, något som hör till ovanligheterna hemma hos oss. Matbespisningen serverade därför något som enkelt kunde hållas varmt alternativt värmas upp - fisksoppa.

Soppa - skala och dela - morot, jordärtsskockor, potatis, purjolök, charlottenlök och fänkål - i bitar. Fräs rubbet i lite smör tillsammans med finhackad vitlök. Slå på rejält med vitt vin, ett par burkar krossad tomat, belugalinser, lite vatten, salt, peppar och rosmarin. Sjud i ca 30 min. Lägg i fisken i bitar och sjud ett par minuter till.

Servera med bröd, och en sås på majo, dill och creme fraiche.

torsdagen den 25:e mars 2010

Tre sorters kyckling, greksallad


Inspirerad av Smaskens inlägg för någon dag sedan i kombination med att älskade fågelallergikern var bortrest så kalasade jag och lilla R på tre sorters kycklingben i olika styrka.

Kyckling - Kycklingbenen läggs i plastpåsar med marinaden i minst 1 timme, lägg sedan benen på en plåt och köri 225 grader tills klara. Servera med greksallad.

Marinad 1 - japansk soya och sweetchilisås
Marinad 2 - mild Ajvar och het chipotlepasta
Marinad 3 - grön curry pasta och fishsauce

tisdagen den 23:e mars 2010

Långbakat rimmat sidfläsk med två sorters kål


Rimmat sidfläsk - lägg det rimmade sidfläsket i en gryta med en liten klick smör, lägg på lock och sätt ugnen på 100 grader, låt stå 8 timmar. Slå på lite torr äppelcider, lite grädde och släng ner delad spetskål. Låt gå på 200 grader i ca 15 min, riv över lite Västerbottenost och griljera på övervärme ca 10 min.

Servera med surkål och pickles.

måndagen den 22:e mars 2010

Sallad på kaninlever och njure, Kanin Paprikash, Vit chokladmousse






Kanin är en favorit hos oss, idag blir det födelsedagsmiddag med hustruns favoritdessert.


Sallad - ta ur lever och njure, ta bort njurtalget. Pudra med lite vetemjöl, salt och peppar, stek i smör i het panna. Låt vila ett par minuter, skiva sedan levern och blanda med sallad och stekt rökt späck. Dressing på olivolja, tryffelolja och citron.

Kanin - stycka kaninen i lår, bogar och sadel. Marinera i vitt vin och lite rödvinsvinäger i minst 4 timmar. Ta upp och torka köttet, spar marinaden. Bryn köttet hastigt i smör. Ta ur köttet och lägg i skivad charlottenlök, generöst med ungerskt paprikapulver (mild), lite tomatpuré, ett par lagerblad och 5-6 rivna vitlöksklyftor. Slå på vitt vin och marinaden så att köttet täcks. Sjud långsamt i 1 timme. Vispa ner lite creme fraiche när det är en kvart kvar. Servera med potatis svängd i lite smör och persilja.

Mousse - vispa 2 äggvitor hårt med lite floursocker. Vispa 2,5 dl grädde löst. Smält den vita chokladen i vattenbad. Vänd ner chokladen i äggvitorna och sedan grädden. Lägg i glas och kyl. Servera med tex passionsfrukt.

söndagen den 21:e mars 2010

Ebbas svarta pasta med löjrom


I går var vi borta på middag så dagens lunch får duga i stället för middag. Älskade hustrun fyller år idag och får sin favoritpasta till lunch. Champagne ett måste till.

Pasta - smält charlottenlök i smör, slå på bussigt med vitt vin och släng i en buljongtärning, koka ihop en stund, slå på grädde och koka ihop ytterligare. Innan servering hackas massa dill, vänd i dillen tillsammans med löjrom.

Servera såsen med bläckfiskpasta.

lördagen den 20:e mars 2010

Stekt gärs med sås på lever, Fisksoppa på gös och knivmussla, Blodapelsin och melon sallad, kokos och youghurtsås








Hade som vanligt en liten stund för mig själv i Hötorgshallen på fredagen. Hos Johan och Co i Fiskeläget hade de fått in en skön leverans av lite udda prylar, strandkrabba, ullkrabba, eremitkräfta, sjöstjärna mm mm. Jag plockade ut ett par riktigt fula fiskar som jag aldrig testat förut - snorgärs. När de fileeades hittade vi en tegelröd lever som användes för att färga såsen, romsäcken gjordes till kaviar som passade till lördagmorgonens frukostägg.


Gärs - fileerna saltas och peppras, stek i smör som fått bli "nötigt". Gör en sås genom att koka ihop en skvätt vitt vin, lika stor skvätt grädde, hackad lök och gärslevern. Mixa slät med lite dill. Jag gjorde max en halv dl sås.

Soppa - koka en buljong på ett par plattfiskskrov (fick ett par bergtungeskrov), lite morot och en lök, koka 20 min, sila. Strimla morot och jordärtsskocka i tändsticksstorlek, bryt av lite blomkålsbitar, sjud grönsakerna, knivmuslor (låt dessa ligga en kvart i kallt saltat vatten så att de släpper sand) och bitar av gösfilé i buljongen, lite vitt vin och lite grädde (det skall inte vara mer grädde än att det bara "grumlar" soppan) i 15 min. Dela körsbärstomater och lägg i tallrik och häll upp soppan. Riv lite lagrad parmesan över.

Fruktsallad - skala och tärna blodapelsin, kula upp melon, slå sönder kokosnöten och skiva tunt. Gör en sås på turkyoghurt, mitt vaniljsocker och hackade gojibär.

Kaviar - ta ur rommen ur romsäcken och lägg i saltat vatten över natten, ta bort hinnor och annat som ligger på vattenytan, sila av i trådsil - servera med frukostägget!

fredagen den 19:e mars 2010

Pepprig fläskfilé med ljummen sallad på morot och fänkål, rökt sidfläsk


Fläsk - rulla den putsade fläskfiléen i krossad svart och grönpeppar, stek hastigt i smör, vitlök och rosmarin och låt sedan gå klart i ugnen på 100 grader. Ös emellanåt.

Sallad - hyvla zucchini, morot och fänkål på längden i madolin. Tärna det rökta sidfläsket och stek i panna. Lägg i grönsakerna i pannan och låt dem mjukna något, lägg i en halv tärnad och skalad citron, låt steka ytterligrae någon minut. Låt svalna något innan servering.

torsdagen den 18:e mars 2010

Fiskgratäng på skrubba med miniblomkål


Gratäng - i en större ugnsfast form läggs, ett gäng miniblomkålshuvuden, hoprullad skrubbafilé, skivad champinjon. Häll på lite vitt vin, grädde och creme fraiche. Salta och peppra. Kör i ugnen på 175 grader i ca 45 min. Strö riven Västerbottenost och hackad persilja över, höj värmen och sätt på övervärme, gratinera i ca 15 minuter.

onsdagen den 17:e mars 2010

Stekt salt sill med löksås


Ytterligare en personlig favorit.

Sill - vattna ur saltsill fileér i minst 1 timme, stek i smör.

Sås - smält gul lök i smör, strö lite socker över och låt gå ytterligare en stund. Slå på grädde och sjud till lagom tjocklek.

tisdagen den 16:e mars 2010

Kalvbräss med mangold, Tripesgryta inspirerad av AB




En av mina absoluta favoriter är grytan på komage mm mm som tagit sin inspiration från Anthony Bourdain på Les Halles. Jag gör den med min tvist med lite vitt vin och harissa. Det tar 2- 3 dagar att laga grytan, det luktar inte nyponros i början men oj vad gott det blir! Allt inhandlat hos killarna från Sydamerika i Hötorgshallen - fick en skön fråga: "du köpa mycket gottegrejor - är du latino?", så numera heter grytan Olas Gottegryta.


Bräss
- blanchera brässen i ngn minut och putsa ren från alla hinnor och hårdheter. Salta och peppra och stek hastigt i smör, lägg ner hackad mangold i pannan med brässen och fräs ytterligare ngn minut, slå på grädde och ställ in ugnen på 100 grader, ta ut när brässen fortfarande är lätt rosa. Skär i skivor och servera med mangolden och champinjoner som fått glaseras i balsamicovinäger tills i princip all vinäger kokt bort.

Komage - koka magen och ett delat kalvben/fot med lite lök i två timmar, kyl och vila över natten. Koka samtidigt sidfläsk och grisöron i en annan kastrull lika länge - kyl och vila över natten.

Ta upp köttet/magen/öronen och strimla och ta ur kalvbenet. Fräs lök, kummin och tomatpuré, vitlök och harissa i smör, lägg i allt kött, slå på vitt vin och en halv burk tomater, sjud i ytterligare 2 timmar. Koka samtidigt urvattnade vita bönor med rosmarin, lök och lagerblad i ca 40 min. Lägg slutligen i bönorna med köttet och sjud i ytterligare 30 min. Wow! Grytan klarar sig ytterligare ett par dagar i kylen och blir bara bättre.

måndagen den 15:e mars 2010

Rumpstek, klyftpotatis, portvins och champinjonsås





Det har varit en fredag-lördag med mycket aktiviteter som har gjort att jag inte kunnat lägga lika mycket tid på matlagningen som vanligt. Här kommer en enkel men god lördagmiddag. Till söndagen blir det lite roligare - kommer på bloggen imorgon.


Kött
- rumpsteken saltas och peppras, stek i het panna hastigt och låt sedan gå klart i ugnen på max 100 grader. Skiva tunt vid servering.

Sås - fräs charlottenlök och skivade champinjoner i smör, slå på portvin och lite vitt vin, koka ihop, slå på grädde och lite riven västerbottenost. Koka ihop ytterligare. Rör innan servering ner hackad persilja.

Potatis - skär i klyftor, ringla olja över, flingsalt och in i ugnen på 200 grader.

Sallad - spenat, ärtskott, tomat och mozzarella. Tryffelvinegrett (olivolja, tryffelolja och vitvinsvinäger)

söndagen den 14:e mars 2010

Miso och chiliglazade revbensspjäll med surkål


Har som en del märkt, upptäckt att misopasta funkar som fantastisk smaksättare - så även denna fredagsmiddag.

Revben
- blanda en glaze av misopasta och sweetchilisås - pensla köttet och låt gå i ugnen på 175 grader till fin färg.

Öppna en burk surkål och lägg upp lite pickles. Inte svårare än så.

Fläsk satay på nåt sätt....

Har aldrig gjort sås på jordnötter - det är väl det som kallas satay... - hursomhelst så blev det ganska gott i men inte snyggt på bild, så jag hoppar den.

Fläsk - strimla karré, fräs i het panna med lök och morot. Mixa jordnötter, lite chili, limesaft (jag hade bara saltade men det fick gå) och kokosmjölk. Slå såsen över köttet - klart!

fredagen den 12:e mars 2010

Panerad kolja med gräddstuvad spenat och soyastekta champinjoner och tomater


Kolja - filéa och byxa fisken. Dela i portionsbitar. Salta och peppra. Vänd fisken i grovt rågmjöl och stek i smör och lite neutral olja.

Spenat - låt spenaten sakta smälta/värmas i smör, slå på grädde och låt det koka ihop i ca 10 min.

Champinjoner och tomat - dela grönsakerna och stek svampen i smör, slå på lite kinesisk soya och lägg i tärnad tomat, vänd runt så allt blir varmt.

Servera med lite ärtskott (inte så hippt kanske - men gott...)

torsdagen den 11:e mars 2010

Misokryddade vildsvinsköttbullar, rostad jordärtsskocka och blomkål



Köttbullar - gör en smet av vildsvinsfärs (finns ofta i frysdisken), ägg och misopasta (thx för tipset Japantillbords) inget salt men lite peppar. Stek i smör och låt gå klart i ugnen.

Grönsaker - bryt isär blomkål, skiva jordärtsskockor tunt på mandolin, salta och peppra och ringla lite olivolja över. Kör i ugn på 200 grader i ugnen tills fin färg och klart.

Servera med sallad.

onsdagen den 10:e mars 2010

Skinkschnitzel med pickles och sallad



Schnitzel - bena ur en kottlettrad och skär köttet i cm tjocka skivor, banka ut tunt. Dubbelpanera och stek i smör och olja.

Pickles från tidigare i veckan.

Sallad

tisdagen den 9:e mars 2010

Soyamarinerad biff med kinesiska nudlar och två sorters svamp, Pickles, Citronglass med hasselnötskaramell




Biff - USA biff marineras i någon timme i japansk soya och risvinäger. Torka av och stek till rosa.

Tillbehör - stek portabello och enokisvamp (inlagd) och blanda med tunna kinesiska nudlar. Servera med lite soya.

Pickels - strimla de grönsaker som finns hemma, jag hade gurka (ta bort kärnor), zucchini, paprika, morot och blomkål. Lägg rubbet i en glasburk och häll över en het lag av 2 del ättika, 2 del vatten och 1 del socker, jag lät en torkad chilifrukt, lagerblad, pepparrot och ett par kryddpepparkorn koka med. Låt dra ett dygn (om man har tålamodet - annars käkar man efter ett par timmar)

Glass - sjud grädde, vaniljsocker och ett par äggulor, vispa ner citronsaft blandat med ytterligare lite socker - kyl och kör i glassmaskin. Koka en karamell av socker och lite vatten, hacka hasselnötter och lägg på ett bakplåtspapper, slå karamellen över hacket. Innan servering krossas karamellen lätt.

söndagen den 7:e mars 2010

Kalvkotlett och örtig grön risotto, Pastellig dessert




Kotlett - salta peppra och stek rosa.

Grön risotto - smält smör i en panna och låt riset sakta gå med utan att brynas, slå på lite vitt vin som får koka in, späd riset vartefter med buljong. I slutet efter ca 20 min vänds örtmix (mixa vitt vin, ruccola, persilja och vitlök) ner. När risotton är klar vände jag ner en rejäl näve Västerbottenost och en bra klick smör - låt vila 5 min innan servering. Är man försiktig med kolhydraterna tar man som vanligt lite mindre än de andra..

Sallad på buffelmozzarella, ruccola och tomat.

Dessert - pastellfärger var temat, ljusgrön Galia melon, rött granatäpple, grönt limeskal och rosa sås på turkisk yoghurt, mitt vaniljsocker och tranbärsjuice.

Pumpasoppa med gårdagens laxkuber, stekt fjärsing med västerbottenskål



Soppa - tärna butternutpumpa och koka mjuk i lite grönsaksbuljong, mixa slät och späd med lite grädde, salt och peppar. Tog de laxkuber som blev över från igår och stekte i smör och la i botten på tallriken.

Fjärsing - fick tag i pinfärsk fjärsingfilé hos fiskhandlaren i Skärhamn, panera i lite vetemjöl och hackad dil, salt och peppar, stek i smör.

Brysselkål - Inspirerad av eminenta Smaskens så blev det delad brysselkål i ugn, ca 30 min i 200 grader, vänd ner riven västerbotten ost och låt gå till fin färg.

Idag med Iphone foto.....

fredagen den 5:e mars 2010

Två sorters lax, västkusträkor och örtolja, Lammstek med potatisgratäng och svarta bönor



Lax - ta en laxfilé och tärna i kuber, blanda en lag av salt, socker och limejuice, grava laxkuberna i kylen ett par timmar. Servera med motsvarande kuber av rökt lax. Pillade räkor och en örtolja av olivolja, salt och dill som mixas.

Lamm - stick lammsteken runt om med kniv, gnid in köttet med en olja blandad med den klassiska 70talaren "Herbes de Provance", vitlök, salt, peppar och nyhackad rosmarin. Kör i ugnen till crika 65 grader.

Potatis - skiva potatisen tunt , varva potatis, charlottenlök, vitlök och nyhackad rosmarin i en smord form, på med grädde och baka i ugnen på ca 200 grader.

Svarta bönor.

torsdagen den 4:e mars 2010

Karamelliserat sidfläsk med champinjoner och pumpakärnor, Helstekt fläskfilé med rostad pumpa och blomkålsstock, blomkålspuré





I den lilla lokala ICA butiken i vårt samhälle på Tjörn är inte utbudet av kött alltid det största så man får koppla på lite av fantasin för att göra något åt standardbitarna. I dag blev det en sockerlagsmarinerad grissida.

Sidfläsk
- skär det rimmade sidfläsket i ca 4*4*4 cm kuber. Koka en sockerlag på strösocker, vatten, en krossad vitlöksklyfta och en torkad piri-piri frukt. När lagen svalnat lägger man ner köttet som får ligga där ett par timmar. Stek kuberna runt om på hög värme och låt gå klart i ugnen på 125 grader. Pumpakärnor torrostas i het panna. Stek champinjoner och charlottenlök i smör och servera till.

Filé - putsa köttet, salta och peppra och bryn i het panna - låt gå klart i ugnen på 125 grader (lämpligen tillsammans med sidfläsket) tills rosa innuti.

Tillbehör - skär loss buketterna från blomkålsstocken och koka mjuka i grönsaksbuljong, vispa sedan till puré med mjölk och smör. Tärna blomkålsstocken och butternutpumpa, ringla lite olja över och rosta tärningarna i ugnen på 225 grader. Droppa lite av den kalla tomatsåsen som blev över från gårdagens pizzabak.

onsdagen den 3:e mars 2010

Tjörn-Pizza



Äntligen på landet. Första kvällen blir det på allmän begäran pizza.

Pizza - deg på vetemjöl, vatten och jäst (känn er fram till proportionerna), jäs i en timme eller så. Kavla ut och fyll med tomatsås, kronärtsskocka, ädelost, champinjoner, paprika, mozzarella, skinka och salami. Grädda i het ugn.