tisdagen den 29:e december 2009

Falsk Pelle J


Kött - banka lövbiff ännu tunnare, salta och peppra och vänd hastigt i het panna med smör.

Servera med senapsgrädde, råstekt potatis, riven pepparrot och äggula.

Öl och snaps

söndagen den 27:e december 2009

Årets julmat


I år blev följande hemlagat (orkar inte lägga ut alla recept);

Julkorv
Leverpastej
Inlagda rödbetor
Inlagd strömming (chipotel ochj chili, lime och avokado, romsås)
Inlagd sill
Rödkål (kokt med bla glögg och julmust)
Skinka
Köttbullar
Pepparkakshus

God Jul alla !

Kryddig korv med surkål


Korv - mal högrev på mellan skivan, blanda med chipotelpasta, ungesrk paprika pulver, vitlök, salt, peppar och timjan. Fyll medeltjocka krokfjälster, låt vila ett par dagar. Stek

Servera med surkål.

fredagen den 25:e december 2009

Hummer med belugalinser mm, Osso bucco med risoni



Hummer - ta ur stjärten och kloköttet, lägg upp med avokadocreme (avokado som mixas med grädde), löjrom, charlottenlök, creme fraiche och kokta belugalinser.

Osso bucco - koka kalvläggen med tomat, citron och vitt vin, ett par lagerblad salt och peppar i minst 2 tim. Servera med risoni som fick koka med grädde sista minuterna.

onsdagen den 23:e december 2009

Bouillabaisse, citron aioli



Bouillabaisse - fräs lite lök i smör, lägg i saffran och fräs ytterligare lite, lägg i grönsker (fänkål, morot, potatis, lök, rotselleri), slå på bussigt med vin och lite burktomater, sjud i ca 45 min, lägg i blandad fisk och snäckor och sjud ytterligare 15 min.

Servera med aioli med lite riven citron

Rensadel med pumpa, ingefärskokta päron



Ren - salta och peppra sadeln bryn och låt gå klar i ugnen (ca 58 grader). Tranchera.

Pumpa - butternutpumpa tärnas och steks i lite smör och timjan, slå på grädde och koka ihop.

Servera med lite lingon.

Päron - skala relativt fasta päron, koka upp en lag på vatten, vitt vin, riven ingefära ett par kanelstänger, socker, citron och lite karamellfärg. Lägg i päronen och koka upp, stäng av värmen och låt päronen svalna i lagen.

tisdagen den 22:e december 2009

En enklare lunch


Nykokt Tjörnhummer från PA & Sollan

måndagen den 21:e december 2009

Örtmarinerad entrecote med tomat och gurksallad och rostad citron, chili och rimmad ananas





Entrecote - gnid köttet i en örtolja (timjan, persilja och olivolja) och peppar - låt dra ett par timmar. Salta och stek i het panna.

Sallad - skiva tomat och gurka tunt på mandolin, blanda med fin balsamicovinäger och olja.

Citron - rosta citronhalvor i het ugn på övervärme.

Ananas - tärna ananasen och blanda med flingsalt och finhackad chili, låt dra 1 tim.

lördagen den 19:e december 2009

Ugnsbakad knaprig grissida med gräddkokt mangold och blomkål



Gris - rimmat sidfläsk (gick under benämningen "stekfläsk".....) snittas och läggs i ugnen på 125 grader - glöm bort och ta fram om 3 timmar.

Mangold - fräs mangolden i lite smör, slå på buljong och lite grädde, sjud i 20 min.

Blomkål - koka i god buljong, ta upp och låt rinna av, slå på olivolja och riv parmesan över.

fredagen den 18:e december 2009

Kycklinglever i portvinssås, bönor


Lever - fräs charlottenlök i smör, lägg i levern och pudra över lite mjöl, låt levern få färg, slå på torrt portvin och låt koka ihop, man kan flambera inledningsvis också, salt och peppar, slå på lite grädde i slutet. Servera med bönor.

torsdagen den 17:e december 2009

Strömming i olivolja, Korvstroganoff



Strömming - dra av skinnet av strömmingsfileerna. Koka en 1-2-3 lag med lite extra ättika, låt strömming ligga i den svalnade lagen ett par dygn. Servera med olivolja, charlottenlök, persilja, salt och rejält med svartpeppar.

Stroganoff - fräs den korv som finns hemma (vi hade salsiccia, falukorv och Wienerkorvar) med charlottenlök, slå på konserverad tomat, senap, tomatpuré och lite ungerskt paprikapulver, sjud i ca 30 min. Servera med ris eller Keso (LCHF).

onsdagen den 16:e december 2009

Laxmousse med sikrom, 10timmarskarré med äppelsås och kokbanan, hallon smoothie




Lax - mixa lite rester av varmröktlax med grädde, salt och peppar, toppa med sikrom

Karré - salta och peppra och låt gå på 80 grader i ca 10 timmar, tillsammans med lite vitt vin och äppelklyftor i en gryta.


Sås - mixa vinet och äpplena med lite grädde

Mos - koka potatis och kokbanan i ca 25 minuter, stompa med grädde och smör.

Smothie - mixa frysta hallon, lite ljus sirap med meze yoghurt

tisdagen den 15:e december 2009

Rökig burgare Surf´n Turf


Burgare - nymald högrev, blandas med ägg, rökessence, lite mannagryn och grädde. Forma till biffar och stek.

Tillbehör - räksallad på nypillade räkor och nygjord majonäs, mozzarella, polsk syrad gurka, skivad charlottenlök mm mm

söndagen den 13:e december 2009

Honungsstekt karré, vuxensalsa, ugnsbakad potatis


Karré - stek i het panna, ringla i slutet över flytande honung, vila.

Salsa - koka ihop, tomat, grapefrukt, zucchini och chilli och lite apelsin juice, salta och låt svalna.

Potatis - hyvla potatisen tunt på mandolin, blanda med lite olivolja och salt, baka i ugnen på ca 200 grader.

lördagen den 12:e december 2009

Varmrökt lax med gräddkokt grönkål och saffransmajonäs


Lax - färdigköpt (röken på landet...)

Grönkål - riv bort kålen från den lite grövre stjäken, koka i lite buljong och grädde i 20 min.

Mayo - majonäs på vanligt sätt kryddad med lite saffran

torsdagen den 10:e december 2009

Riccottafyllda vita paprikor med tomatsås


Paprikor - blanda brödsmulor (gammalt torrt surdegsbröd mixat) med riccotta och vitlök. Fyll de vita paprikorna och kör i ugnen på ca 200 grader i 30 min eller tills de fått lite färg.

Tomatsås - kokaihop bra burktomater med vitt vin och olivolja. Lägg i zucchini i slutet.

tisdagen den 8:e december 2009

Gryta på högrev och salsiccia med ratatouille , Sollans päron med kanelgrädde





Gryta - tärna högreven och skiva en god salsiccia, fräs i smör med en tärnad morot och ett par lagerblad, slå på rödvin så att det täcker, sjud långsamt i 2-3 timmar.

Serverades med stekt polenta och ratatouille från i fredags.

Päron - svärmors inlagda Tjörnpäron med rosmarin och grädde smaksatt med lite socker och kanel.

Camembert

måndagen den 7:e december 2009

Creme ninon, pocherad torsk med hollandaise och gurksallad, Cointreau marinerade jordgubbar med caramelsås




Soppa - koka gröna ärtor i buljong, lite grädde och vitt vin, mixa och sila slät. Häll i lite bubbel vid servering.

Fisk - koka upp en buljong med rätt mycket vitt vin. Stäng av värmen och lägg ner torskfileerna.

Hollandaise - vispa ihop ett par äggulor över svag värme, droppa i smält smör, smaksätt med citron, salt oich peppar. Blir såsen för tjock, spä med lite av fiskfonden.

Gurksallad - minigurkor hyvlas i tunna skivor, dressing på fin balsamvinäger, olivolja och riven vitlök.

Dessert - koka en burk med sötad kondenserad mjölk i ca 3 timmar - kom i håg att vattnet alltid måste täcka burken helt - explosionsrisk annars! Marinera frysta jordgubbar i cointreau i ngn timme, toppa med caramelsåsen och lite grädde.

söndagen den 6:e december 2009

Italienskt








M & P med barn på middag - vi kör någon slags italiensk buffé där alla får hämta vad man vill på spisen. Idag glömmer vi LCHF..
Strömmingssardell - dra skinnet av färsk strömming, blanda socker och salt (mer salt än socker) och blanda med fisken, lägg under tryck i ett dygn. Servera naturella eller med lite olivolja och citron

Bönsallad

Risotto - med tärnad lufttorkad skinka, lite soltorkad tomat och smulad torkad svamp. Låt riset gå i lite olivolja ett par minuter, slå på vitt vin som får koka in, spä sedan slevvis med het buljong, i slutet rörs en rejäl smörklick i med riven parmesan.

Grönsaksratatuille - aubergine, zucchini och tomat, vitlök får långsamt koka ihop.

Polenta med getost - koka polentagrynen i god buljong i ca 45 min, rör ner getfärskost i
slutet.

Lasagne - varva färska lasagneplattor med färsk spenat, gorgonzola och mozzarella och bechamel. (ingen bild men väldigt lyckad)

Kalvlägg - koka läggen i vitt vin, vitlök, timjan salt och ett par lagerblad i 3 timmar.

Min tiramisuvariant - bottna formen med små italienska kex, fukta dem med cointreau, lägg på ett lager med apelsinklyftor ("filéade"), vispa ihop mascarpone med äggulor och socker och bre över kexen. Låt dra minst ett par timmar.

lördagen den 5:e december 2009

Ensam hemma - kalvlever


Ensam hemma och ingen annan att bry sig om - då bli det kalvlever

Lever - skiva levern, salta och peppra, stek rosa

Servera med stekt bacon och stekt lök

fredagen den 4:e december 2009

Isterband med stekta champinjoner





Isterband - stek på svag värme

Svamp - kastanjechampinjoner stekt i lite olivolja och persilja

Om man inte går på LCHF - lite gräddstuvad potatis

Servera med svärmors inlagda rödbetor och dijonsenap.

torsdagen den 3:e december 2009

Spenatsoppa, revbensspjäll coleslaw



Soppa - koka färsk spenat med lite buljong och grädde i 10 min, mixa slät

Spjäll - gnid in tunna spjäll med sweet chilisås och nyhackad chili och vitlök, in i ugnen på 200 grader tills späjllen har fått fin färg.

Coleslaw - riv vitkål, äpple och morot fint på mandolin. Blanda med vinäger, turkisk mezeyoghurt och nysvängd mayo, salt och peppar.

onsdagen den 2:e december 2009

Hasselnötspanerad kolja med tzatzikivariant




Kolja - panera koljan i hasselnöts och brödsmulor (jag tog mina rosa smulor sedan helgen och körde ytterligare i mixern med nötterna), salt och peppar. Stek i smör.

Tzatziki - gurka, morot och paprika skars i tunna stavar på mandolin, salta och krama ur vattnet. Blanda med Arlas mezeyoghurt och vitlök.

Sallad

tisdagen den 1:e december 2009

T&Js lammracks med inlagd paprika





Lamm - kanonracks från Taylors & Jones gneds in med timjan, vitlök och olivolja, salt och peppar. Bryn i het panna och låt gå klar i ugnen.
Paprikor - bränn paprikan svart i ugnen på övervärme, lägg i bytta och klä med plast i ca 15 min - dra sedan av skinnet, skiva och lägg ner i olivolja och citronsaft, salt och peppar.