fredagen den 30:e oktober 2009

100 liter chili till hockeycup






Chili till S hockeycup

30 kg högrev tärnas.......

En bärkasse med krossad tomat

Två bärkassar med vita bönor

20 gula lökar

10 vitlökar

5 liter vin


koka ihop....

Fläsksida med senapssås



Är just nu inne på långa tillagningstider. Idag flsäsksida - 10 timmar

Sidfläsk - snitta svålen, masera in lite rapsolja, trimjan, salt och peppar. In i ugnen på 80 grader i ca 10 timmar. Dra på lite högre övervärme i slutet för knaprig svål.

Sås - koka ihop, vittvin, grädde, lite soya och dijon senap.

onsdagen den 28:e oktober 2009

Entrecoté med guacamole, plocksallad med ättiksdressing, Sollans inkokta RosmarinTjörnpäron




Kött - salta och peppra, stek på hög värme

Guacamole - mosa mogen avokado, blanda i lite hackad tomat, chili, vitlök, citron, salt och peppar och lite gräddfil.

Ättiksdressing - blanda socker, ättika och vatten.... thats it - mycket gott till vanlig svensk plocksallad.

Päron - fådda päron men de var skalade och inkokta i en sockerlag med rosmarin. Servera med löst vispad grädde.

tisdagen den 27:e oktober 2009

Hummer, laxtartar, långbrässerad fläskkarré med äppelchutney





Hummer - kokt som igår

Laxtartar - hacka röktlax och blanda med finhackad tomat och gurka och lite citronskal. Servera med gurksallad och lite olivolja.

Karré - lägg karrén i en trång gryta, lägg i bitar av äpple, morot, lök. Häll på öl - jag tog Belgiska Maredsous no 6. Sätt ugnen på 100 grader och låt steken stå inne i 8 timmar under lock. Mixa vätskan och gör till sås.

Chutney - dela äpplen i rejäla bitar, lägg ner i kastrull med lite socker, piri-piri, svartpeppar och hackad salvia. Sjud långsamt i ca 15 min - kyl.

måndagen den 26:e oktober 2009

Helt ok lunch


Borta på middag hos svärföräldrarna.

Lägger ut dagens lunch i stället.

Nykokt hummer med majonäs - koka en lag på vatten, salt, lite socker, mycket dill och en halv gul lök. Lagen skall ha en sälta som västerhavet.

söndagen den 25:e oktober 2009

Sashimi på vittling, stekt lubb med krispig bacon och blandade grönsaker



Vittling - filea vittlingen och lägg upp. Servera med en citrondressning. Rosta citronen i två delar i stekpanna till den är genomvarm. Pressa ut saft och kött, som nu blivit lite sötare, blanda med olivolja och salt. Stekta champinjoner.

Lubb- dela fileén i prtionsbitar, salt och peppra, stek i smör. Ta upp och håll varma. Fräs ur pannan med lite rödvin. Strimla fint - morot, palsternacka, purjolök, paprika, kålrot och zucchini. Stek i smör. Lägg upp en hög med grönsaker och lägg fisken ovanpå. Servera med lite rödvinssky och knaprig bacon. (ingen bild - glömde plåta...)

Sent framme på landet - småplock


Till slut framme på Tjörn - för sent för att fixa middag. Det blev lite skinka och korv mm i stället

lördagen den 24:e oktober 2009

Svarta skönheter redo för grytan


Kokar idag och njuter imorgon.

Nyhämtade i Blekets hamn för 10 minuter sedan.

Stekt torsk med currymayo, spetskål och tomatsallad


Torsk - panera i grovtr rågmjöl - salta och peppra, stek i smör ett par min på varje sida (tidsåtgång 5 min)

Spetskål - strimla och koka mjuk i lite vin och grädde, salt och peppar (tidsåtgång 5 min - samtidigt som torsken)
Currymajonäs - 2 äggulor, dijonsenap, rödvinsvinäger mixas, droppa/häll i fin stråle neutral olja till lagom tjocklek. Krydda med salt,peppar, gul curry och lite cayennpeppar. (tidsåtgång 5 min)

Total tillagningstid ca 10 min - nyttig och god fast food.

Nu med sökfunktion

Nu med sökfunktion till höger - sök bland Silverkockens ca 600 recept.

Salsicciafyllda paprikor



Svårt att logga in sista tiden därför lite fördröjning.

Salsiccia - mal fläskkarré och rimmat sidfläsk (50/50) på grövsta skivan. Blanda med vitlök, mycket vitt vin, timjan, fänkål och svartpeppar.
Fyll paprikor med smeten och grädda i ugn på ca 200 grader tills paprikorna fått färg och blivit mjuka.

Låt ett bar burkar med bra krossad tomat (Mutti) gå med i ugnen med lite olivolja

torsdagen den 22:e oktober 2009

Savoydolmar med chipotle, färgglad blomkål, passionsfrukt





Dolmar - mal högrev på grövsta skivan, blanda i chipotle (hittade en konserverad variant som var kanon - kolla taco hyllan), lite ströbröd, ett ägg, salt. Bryt av kålbladen och förväll ngn minut i kokande vatten. Fyll och rulla ihop bladen, lägg på ett bläck, slå över lite rödvin och lägg sätt in i ugnen på 200 grader i ca 45 min.

Blomkål - ångkoka färgglad blomkål

Passionsfrukt till dessert

tisdagen den 20:e oktober 2009

Lax 2 ggr Japan style, sushiris



Ris - tvätta riset noga och länge, sjud på svag värme i 10 min och vila utan värme i ca 15 min. Blanda Risvinäger, salt och socker efter tycke och smak och rör ner dressingen försiktigt (får inte bli gröt) med pinnar i riset.

Lax - ta en laxsida, hälften maserades in med wasabi och mörka sesamfrön, den andra halvan med ostronsås och ljusa sesamfrön. Baka i ugnen på ca 125 grader tills klar.

Syltade japanska grönsaker (Japanska torget)

måndagen den 19:e oktober 2009

Ankbröstsallad med sjögräs och blodkorv, 8 timmars Fläskstek med kålrabbigratäng





Anksallad - stek brösten 3 min på varje sida i het panna med smör. Vila och tranchera. Sallad på sjögräs och romansallad. Tog ut min senaste blodpuddning från frysen och stansade ut puckar som stektes i smör. Vinegrett på olivolja och hallonvinäger.

Stek - lät en fläskstek gå på 75 grader i 8 timmar till innertemt 65 grader.

Gratäng - skiva kålrabbi och potatis tunt, varva skivorna i en smord form, lägg i mitten också ett lager mozzarella. Riv lite parmesan på toppen. Grädda i ugnen på 225 grader.

Ost - Taleggio

söndagen den 18:e oktober 2009

Moules marine, Kokt kyckling med tryffelpolenta och vitvinssås



Musslor - koka ihop lite vin, grädde, salt, strimlad purjo och morot ett par minuter. Det skall bara vara någon cm eller två i botten på kastrullen. Koka upp på hög värme och släng i musslorna, på med lock och koka ngn minut eller två.
Kyckling - klubbor kokas i lite grönsaksbuljong i ca 20 min. Ta upp och värmhåll kycklingen. Koka ihop buljongen så lite återstår, slå på lite vitt vin och grädde, koka ihop.

Servera med polenta spetsad med god tryffelolja, smulad svart trumpetsvamp. Stekta champinjoner och stekt tärnad morot.

lördagen den 17:e oktober 2009

Höstgryta med mango chutney, Citrussallad med vaniljyoghurt




Gryta - högrev tärnas i halvstora bitar, fräs lök, champinjoner, lite trumpetsvamp, vitlök och kött i smör, häll på en flarra rödvin,lägg i ett par sköna korvar från T&J (jalapeneo och timjan) lägg i ett par lagerblad, sjud i 4-5 timmar, slå i en skvätt grädde och red av.
Chutney - tärna mango, slå på lite apelsinjuice och hackad chilli och lite salt, sjud på svag värme i 30 min, kyl.
Citrus - skiva apelisin, blond och blodgrape, servera med turkisk mezeyoghurt blandad med en urskrapad vaniljstång och lite muscavodosocker.

torsdagen den 15:e oktober 2009

Kotlett i panna


Fläskkotlett - salta och peppra kotletterna, stek i het panna med smör så de får färg, lägg i hackad lök och champinjoner och fräs ytterligare lite, slå på grädde och lite vitt vin, sjud tills köttet är klart (ljust rosa - INTE genomstekt).

Servera med matigsallad med svarta bönor, mozzarella, tomat och romansallad

onsdagen den 14:e oktober 2009

Böcklingmoussefylld torskfilé, gräddkokt purjolök


Torsk - tog den böcklingmousse som blev över sedan i lördags och bredde ut på mindre torskfileér som fanns i frysen. Rulla ihop och baka i ugnen på ca 150 grader.

Purjo - smält den strimlade purjon i lite smör, häll på grädde och fuska lite med Voltairs buljongpulver. Koka ihop.

Riktigt ok.

tisdagen den 13:e oktober 2009

Kabanoss med lite grönsaker


Kabanoss från Bromma Chark ... (sådär)

serverades med smörstekt zuccini, purjolök och tomat. Dijon senap

måndagen den 12:e oktober 2009

Confiterad äggula med sikrom, kalvbräss med timjanfärskost, Majskyckling med rödvinsbrässerad smålök





Äggula - värm olivolja på lägsta lågan (om gasspis), när oljan släpper den första bubblan lägger man i en äggula, jag lät min ligga på en sked medan den bakades. Låt ägget ligga i 2-3 minuter. Ta upp och lägg upp med lite sikrom, hackad lök och kapris. Svartpeppar.

Kalvbräss - blanchera brässen hastigt i kokande vatten. Putsa från eventuella hinnor. Stek i smör. Salt och peppar. Servera med en dressing på japansk soya och lite ljus sirap. Timjansfärskosten från igår.

Majskyckling - fyll buken med citronklyftor, vitlök och ett par smörklickar. Gör en ficka under skinnet på varje bröst och lår. Fyll fickorna med timjan, vitlök och smör, salta och peppra. In i ugnen på ca 200 grader, ös ofta. Klar när köttsaften är helt klar, inte rosa.

Lök - smält smålökar i smör tills de får yta, häll på lite rödvin och låt sjuda ihop.

söndagen den 11:e oktober 2009

Tre gånger strömming, lammsadel med skånsk potatis och timjansfärskost, Äppeltartlett




Gräsänklingarna Ulf och undertecknad lagar middag.

Strömming
- dra av skinnet av strömmingsfileérna, grava i 1/3 socker och 2/3 salt i ett dygn, voila - egna fasta "sardeller". 1) gravad strömming med tomat, kapris och lök, ringla över en god olja, 2) stekt gravad strömming med sikrom och creme fraiche 3) böcklingmousse - mixa böcklingköttet med grädde salt och peppar till önskad konsisten.

Lamm - snitta späcket och gnid in med rapsolja, salt, peppar och riven vitlök, kör i ugnen på 150 grader till innertemp 58 grader.

Timjansfärskost - sjud 1 liter filmjölk tills den delar sig, häll i silduk och låt rinna av, krama ur den sista vätskan. Kyl. Blanda i grädde till lagom lenhet, krydda med hackad timjan och lite salt.

Potatis - tärna potatis och hacka salladslök, fräs i lite smör och häll sedan på generöst med grädde, sjud tills potatisen är klar. Vänd ner bladpersilja.

Tartlett - gör en smördeg av smör och mjöl och lite socker. Tryck ut degen i små formar. Förgrädda skalen. Fyll skalen med fint skivade (mandolin att föredra) äpplen (Gravensteiner), lite kanel, socker och en klick smör. Grädda i 200 grader. Servera med vailjsås (grädde, vanilj, socker och ett par äggulor sjuds ihop sedan in i kylen).

lördagen den 10:e oktober 2009

Laxburgare med gräddstuvad spenat, karamelliserad jordärtskocka, dill och avokadogrädde, sikrom




Lax - mal laxen på finaste skivan 2 ggr, blanda i ett ägg, grädde, en riven vitlöksklyfta och lite ströbröd. Låt vila ngn timme. Forma sedan till burgare och stek i smör så att den får lite yta, låt gå klar i ugnen på 100 grader.

Spenat - skölj spenaten noga..., fräs lite salladslök i smör, lägg i spenaten och slå på grädde, koka ihop, salt och peppar.

Skockor - skala skockorna (små) och lägg ner i smör som får brynas tills det blir knäckigt, ca 15 min

Avokado - mixa avokado, dill och grädden till önskad hårdhet, salt och peppar.

Servera med lite sikrom

fredagen den 9:e oktober 2009

Frikadeller i tomatsås, bönsallad



Mozzarella - fin buffelmozzarella med kapris och Julita rapsolja


Tomatsås
- ett par burkar bra krossade tomater (Mutti), olivolja, en pressad citron, lite tomatpuré, salt, socker och peppar får koka i hop. I slutet hälls lite grädde i och en smörklick rör ner.

Frikadeller - mal högrev på finaste skivan, blanda färsen med ett par ägg, lite grädde, smulad torkad svamp (svart trumpet), lite ströbröd, salt och peppar. Forma frikadellerna och lägg ner dem i tomatsåsen och sjud långsamt till klara.

torsdagen den 8:e oktober 2009

Ugnsbakad rödspätta med zucchini och fänkålsgratäng, hallon dessert





Spättan - lägg fiskarna på ett bläck, salta rätt mycket och sedan in i ugnen på 100 grader (ca 1 tim)

Gratäng - skiva zucchinin och fänkål tunt på mandolin, varva med salt och peppar och St Agur ost - till sist (som vanligt) fyll upp med riktig grädde. Baka i ugnen på ca 200 grader till den fått färg. Hälsokost kolla Bacons eminenta blogg här.

Dessert - Arlas mezeyoghurt med rårörda (frysta) hallon