onsdagen den 30:e september 2009

Stekt torskkotlett med syrade grönsaker


Torsk - stora torskkotletter delas i 2 delar, små får gå i ett stycke, salta och peppra och stek i smör. När lamellerna (köttet) delar sig vid lätt tryck är det klart.

Grönsaker - förväll i saltat kokande vatten hastigt, ngn minut, blomkål och broccoli. Kyl i kallt vatten. Lägg i en bunke tillsammans med tunt skivad fänkål, delad cocktailtomat, sugar snaps, ärtskott, dill. Pressa ett par citroner över, salta och sockra lite - smaka dig fram till en fräsch syrlig smak. Låt dra ett par minuter.

tisdagen den 29:e september 2009

Ugnsbakad rimmad grissida med butternutpumpa och äpple



Fläsk - tag en rimmad sida sidfläsk med svål. Snitta svålen, skölj av köttet från överskotts salt, gnid in allt med olivolja, hackad timjan och vitlök. Ställ in i ugnen på 100 grader och glöm bort i minst 5 timmar (varför inte sätta in den på morgonen när man går till jobbet på ca 80 grader och ta ut den när man kommer hem vid 17 tiden?). I slutet satte jag på lite extra övervärme för att få svålen riktigt knaprig, ös gärna köttet ibland.

Pumpa/äpple - dela butternutpumpan och äpple i tärningar, stek pumpan i lite smör, slå på bussigt med grädde och sjud till pumpan blivit al dente, lägg i äpplet, lite timjan, persilja salt och peppar och låt allt bli varmt.

måndagen den 28:e september 2009

Rostade märgben, Schnitzel med tomatsallad



Märgben - kalvben kapade i ca 5 cm länga bitar, rosta benen på 275 grader i ca 20 min. Servera med en sallad på riven bladpersilja, kapris och pressad citron (Idé: Fergus H)


Schnitzel - banka kalvinnanlår tunt, dubbelpanera (mjöl, ägg och ströbröd). Stek i smör. Servera med tomatsallad.

lördagen den 26:e september 2009

Brunch






Mycket ute och bortaätande denna helg. Så här kommer istället för middag lilla Rs födelsedagsbrunch för 15 pers.

Ägg och Bacon

Den inlagda strömmingen - idag med basilika

Korvar, ostar och skinkor

Fruktsallad

Tårta

fredagen den 25:e september 2009

Mer strömming, Röding med avokadocreme, forellrom och ärtskottssallad



Strömming - samma strömming som igår men idag serverad med hackad lök och pressad citron

Röding - dela fileén i portionsbitar, salta och peppra, stek i smör med skinnsidan ner. Fisken skall vara precis rå på ytan vid servering.

Avokadocreme - mixa avokado med creme fraiche och lite citron, salt och peppar.

Sallad - ärtskott, små tomater, lite hackad lök, basilika salt och peppar. Olivolja och vinäger.

onsdagen den 23:e september 2009

Inlagd strömming i olivolja, vitlök och dill, Fläskfile med ädelostsås a´la 70tal



Strömming - dra strömmingen dvs dra av skinnet så att du får ut två fileer per firre. Koka en lag på hälften ättika och hälften vatten, lite salt och socker (allt efter smak), och ett par lagerblad. När lagen svalnat hälls lagen över fisken som sedan åker in i kylen ca 2 dygn. Slå av lagen och häll över olivolja så det täcker, lägg i riven dill och ett par krossade vitlöksklyftor, igen in kylen för ett par dygn.

Fläskfilé - fräs lite lök i smör, lägg i den skivade fileén och fräs ytterligare, smula ner osten, på med lite vitt vin och grädde koka ihop. Barnen fick pasta till.

Japanskt fläsk och bolagsstämma

Bolagsstämma men hann preppa middag till familjen innan jag drog.

Fläsk - tärna fläsk karré i kuber, lägg i en marinad av honteri, risvinäger, soya och lite sesamolja, vita och svarta sesamfrön. Låt dra i ca 1 tim. Stek fläsket på hög värme, lägg i slutet i marinaden som blir sås. Servera med japanska nudlar och syltade japanska grönsaker. Ingen bild....

tisdagen den 22:e september 2009

Skogshuggar LCHF - Pannbiff med lök, helgens kål och sås


Pannbiff - nymald högrev, ägg, grädde, ströbröd salt och peppar formas till biffar och steks.

Servera med stekt gul lök, svampsåsen och kålen från igår och lite skivad polsk syrad gurka.

söndagen den 20:e september 2009

Hjortstek med honungsbrässerad spetskål och torkade tomater, trumpetsvampsås


Stek - salta och peppra hjortsteken, bryn på i smör. Lägg in ugnen på 100 grader till innertemp är 60 grader.

Kål - klyv kålen och fräs i smör, ringla över flytande honung, brässera i ca 15 min, salt och peppar

Tomater - cocktailtomater på kvist får torka i varmluftugnen på 100 grader.

Sås - nyplockade trumpetsvampar steks i smör med lite charlottenlök, på med grädde och dijonsenap, koka ihop, salta och peppra.

Några rostade rotfrukter fick gå med till de som inte är på LCHF

lördagen den 19:e september 2009

Lammpaté, Friterad kolja med inlagd paprika



Paté - 1/3 nymald högrev 2/3 malen lammlever - allt på finaste skivan, ett par ägg, lite grädde, ströbröd, ett par vitlöksklyftor, salt och peppar blandas till relativt lös smet. Klä en form med fet bacon, lägg i smeten och baka i vattenbad i 175 grader i ca 1 1/2 tim. Servera med en senapssås på dijonsenap och creme fraiche.

Fisk- koljafilé delas i portionsbitar, salta och peppra och vänd i mjöl. Fritera i het olja hälften solros hälften olivolja.

Paprika - dela paprikan (röd, grön och gul) på hälften, rosta dem svarta på övervärme i ugnen. Lägg i form och slå plast över, låt stå ett par min och dra sedan av skalet. Lägg ner paprikan i olivolja, citron och salt och peppar. Låt tdra ett par timmar.

torsdagen den 17:e september 2009

Ärtsoppa och lite punsch


Soppa - blötlägg torkade gulaärtor i ca 24 tim i lätt saltat vatten. Slå av vattnet, på med nytt vatten, lägg i ärtorna med lite skivad gul lök, ett par lagerblad och mejram. Lägg också ner ett par fina rimmade fläsklägg. På med lock och sjud långsamt i 2-3 timmar. Ta upp och skiva köttet och lägg upp tillsammans med soppan. Servera med Dijonsenap och lite varm punsch.

onsdagen den 16:e september 2009

Lubb med sparris och smörkokt brysselkål, Ginovariant



Fisk - Lubbfilé delas i portionsbitar, droppa över lite vitt vin, salta och peppra, låt gå klar i ugnen på 100 - 150 grader.

Brysselkål- skär bort den grövsta delen av kålen, smält smör och lägg ner kålen, sjud långsamt i 20 min. Ta upp och använd lite av smöret till fisken.

Sparris - stek grön sparris (inte helt närodlad tyvärr.......) och lite tomat (utan kärnorna)

Vid servering kan man hyvla lite parmesan över

Ginovariant - skiva plommon och färska fikon, blanda med lite hallon och lite socker och vanilj. Hyvla vit choklad över och in under grill elementet i ugnen en stund tills allt fått färg. Servera med lite vaniljglass.

tisdagen den 15:e september 2009

Rådjursfilé, trumpetsvampsås, confiterad morot och broccoli


Nästan tomt i kylen - ta vad som finns... lite grönsaker, ett par små innerfileér i frysen, lite grädde och vin

Rådjur - salta och peppra fileérna, stek hastigt i smör i het panna, låt vila en stund

Sås - fräs charlottenlök och den blötlagda (torkade) svampen, slå på lite svampvatten och vitt vin, koka ihop, slå på grädde och lite japansk soya, koka ihop på nytt.

Grönsaker - dela morötter och broccoli, lägg allt i olivolja som täcker, sjud långsamt i ca 20 min, ta upp och låt rinna över, salta och peppra

måndagen den 14:e september 2009

Oxrullader med gräddkokta grönsaker


Oxrullader - ta lövbiff och dela ev på hälften om de är stora. Stryk lite dijonsenap, salta och peppra, rulla ihop och bryn i smör. Lägg i strimlad mangold, strimlad savoykål, broccoli, blad persilja och lite soltorkade tomater. Slå vitt vin., lite buljongpulver (Voltairs)och grädde, sjud en halvtimme. Ingen potatis = LCHF

torsdagen den 10:e september 2009

The Beach House


Vi drar iväg ett par dagar - tillbaka på måndag.

(Foto: Peter Philips)

Rökig burgare


Burgare - mal högrev, blanda med ett par ägg, ströbröd, lite grädde och en skvätt rök essence. Salt och peppar. Forma till biffar och stek, vila i ugn på 100 grader.

Tillbehör: Surdegsbröd, Chilimajonäs (vispa ihop ett par äggulor, dijonsenap, vinäger, neutral olja och hackad chili), polsk syrad gurka, Heinz chilisauce, dijonsenap, sallad, tomat och mozzarella

Långsam skinkstek med vaxbönor m m


Stek - lägg ett snitt i steken och lägg i ett par krossade vitlöksklyftor, bind upp. Salta och peppra, lägg en klick honung på steken och sedan in i ugnen på 80 grader, ta ut efter många (ca 5-6) timmar på 65 grader.
Bönor - fräs bönor, sockerärtor och champinjoner i smör, blanda i lite ostronsås.

tisdagen den 8:e september 2009

Racer fiskgryta


Snabb fiskgryta - (6-8 pers) i med en stor klick smör, ta vad som finns hemma i grönsaksväg och dela i lämpliga bitar (jag tog salladslök, morot, rädisor, champinjoner och aubergine) fräs i smöret, lägg 1-2 paket saffran, 5-6 rivna vitlökskyftor och fräs lite till, slå på en halv flarra vitt, ett par burkar tomater, hackad persilja, salt och peppar och lite cayenn och lagom med grädde - sjud i 10 min, lägg ner blandade sorter av fiskbitar (kolja, sej och lax), sjud i ca 5 min. Precis innan servering lägger man ner en kasse blåmusslor och kokar häftigt i ngn minut. Fiskgryta på mindre än 25 min.

måndagen den 7:e september 2009

Salsiccia med äpple och lingonkompott, Lammracks med rödbetor och SaintAgurcreme, bönor, Mezeyoghurt med lingon och honung






Korv - framplockad ur frysen efter förra korvproducerandet för någon vecka sedan.

Kompott - smält lite charlottenlök o smör, lägg i äpple i bitar och rårörda lingon, sjud långsamt. Krydda med svartpeppar. Servera ljummen till korven.

Lamm - gnid in lammracksen med rivet citronskal, persilja, vitlök och citronsaft. Vila någon timme. Stek på hög värme hastigt, låt sedan gå klart i ugnen på 100 grader.

Rödbetor - kokas och skalas

Ostcreme - vispa ihop Saint Agur och grädde - vila i kylen

Sås på buljong och rödvin som reducerades kraftigt.

Efterrätt - turkisk meze yoghurt med rårörda lingon och lite honung.

söndagen den 6:e september 2009

Inlagd stek strömming


Strömming - filéer saltas och peppras, lägg ihop två och två, panera i lite rågmjöl och stek i smör. Blanda en lag på 1 del ättika, två delar socker och 3 delar vatten. Lägg i fisken varm i lagen tillsammans med skivad rödlök och delade rädisor, hackad blad persilja, låt stå över natten.

lördagen den 5:e september 2009

Wallenbergare, fruktcocktail med mascarponekräm





Wallenbergare - mal kalvbog på finaste skivan 2 gånger, blanda med ett par ägg, grädde (jag slängde även i kärnmjölken som blev över efter att kärnat smör), lite mannagryn (hade inget ströbröd) salt och peppar. Stek för lite yta och låt sedan gå klart i ugnen på 100 grader.

Tillbehör - kokta bondbönor, rårörda lingon (hälften råsocker/hälften vitt), pressgurka (smågurkor skivades på längden och las i 1-2-3 lag med lite bladpersilja), potatispuré för den som vill, gräddsås

Dessert - fruktsallad av blåbär, hallon, melon, grapefrukt och plommon. Mascarpone vispas med lite grädde och urskrapad vaniljstång.

fredagen den 4:e september 2009

Pepparrotskött, sallad med ättikadressing


Dillkött - högrev delas i bitar, lägg i gryta tillsammans med lite hackad lök och palsternacka. Slå på vatten och lite vitt vin, salt och några svartpepparkorn. Sjud långsamt i 2-3 timmar. I slutet hälls lite grädde i tillsammans med riven pepparrot och wasabi. Red eventuellt av.

Servera med extra riven pepparrot och sallad med dressing av ättika, socker och vatten. Potatis för de som vil och får..

torsdagen den 3:e september 2009

Greksallad, Oxsvanssoppa med surkål



Sallad - getfeta, tomat, gurka, lök och lite romansallad.

Soppa - bryn oxsvansbitarna i lite smör, släng i slantad morot och kålrabbi, lite salladslök och några chapminjoner och lite blomkål. Salta och peppra. På med lock och koka långsamt ett par timmar. Ta bort köttet från benen innan servering. Lägg i surkålen precis innan servering.

onsdagen den 2:e september 2009

Smörstekt torskfilé med bönor mm, blåbär med grädde



Fisk - fin östersjötorsk steks i smör, salt och peppar

Grönsaker - haricovert, zuccini, salladslök, krossad vitlök och lite cocktailtomater steks hastigt i olivolja. Citron

Blåbär med grädde/mjölk

tisdagen den 1:e september 2009

Krogen

Bröllopsdag = bio (Woody Allens senaste) och japansk Shabu-shabu på Sakura. Åter imorgon.

Majskolvar, Italiensk hjortgryta



Majs - koka i saltat vatten 20 min, servera med smör och salt

Gryta - smält smör och lägg i grovt delade charlottenlökar, finhackad morot, rejält med grovhackad vitlök, tomatpuré, ett par delade salsiccia, ostronskivlingar, hjortbog i bitar, salt och peppar - fräs en stund. Slå på rödvin och lite vatten - sjud långsamt i 2-3 timmar. Potatis till de som inte går på LCHF.