måndagen den 31:e augusti 2009

Gristunga japan style, Rådjurssadel med palsternacks och blomkålspuré, ostronskivlingssås, rönnbärssylt , Ostar, Vinkokta körsbär med glass





Tunga - koka färsk tunga (dvs inte rimmad) tillsammans med lök, morot, pepparkorn och ett par nejlikor i ca 1 1/2 timme. Låt svalna i spadet. Ta upp och putsa tungan och skiva sedan upp tungan. Marinera i lite japansk soya. Servera med strimlad rättika, torkade alger och lite wasabi.

Rådjur - salta och peppra sadeln. Lägg på ett par rejäla klickar smör och kör i ugnen på 100 grader till innertemp ca 62 grader.

Sås - fräs ostronskivling i smör, på med lite vitt vin och grädde, koka ihop. Smaka av med lite japansk soya och peppar.

Puré - koka blomkål och palsternacka mjuka, blanda i smör och grädde. Salt och peppar.

Körsbär - sjud bären i lite rött vin och vaniljsocker i ca 15 min, svalna. Servera med glass och en klick grädde.

söndagen den 30:e augusti 2009

Grillad kalvkotlett med rostad citron och rotfrukter, fikon med vaniljyoghurt





Kalv - som vanligt - salt och peppar, grilla hastigt på hög värme

Rotfrukter mm - dela potatis, morot, blomkål och citron, på med lite olja och salt, kör i 200 grader i ugnen. Citronen kommer bli söt/syrlig och funkar som sås.

Fikon - skär ett kryss och tryck isär fikonet, såsen gjord på Arlas turkiska meze yoghurt och ett socker av mixad vaniljstång och strösocker.

lördagen den 29:e augusti 2009

Fransk löksoppa


Soppa - skiva mycket gul lök, låt löken smälta sakta med smör och ganska mycket socker tills den börjar bli brun. Slå på vatten, fuska med en tärning av grönsaksbuljong, salt och peppar. Sud i ytterligare ca 1 tim.

Servera på vanligt sätt med krutonger och smält ost - jag tog brännaren men ugnen funkar också.

fredagen den 28:e augusti 2009

Sesambakad lax, tzatsiki, sparris o broccoli


Lax - salta och peppra laxen, droppa över lite Julita rapsolja, strö över svarta sesamfrön - in i ugn på 100 grader.

Tzatsiki - Arlas turkiska mezeyoghurt (kanon!) blandas med urkramad gurka och finhackad vitlök.

Grönsaker - fräs broccoli och delad sparris i smör

onsdagen den 26:e augusti 2009

Biff Stroganoff


Gryta - fräs purjolök, tomatpuré och dijonsenap i smör. Lägg i strimlad lövbiff och resterna av helgens lammstek. På med ett par burkar bra tomater (Mutti), lite grädde och en buljongtärning, sjud i en timme.

måndagen den 24:e augusti 2009

Purjolökssoppa med löjromsgrädde och kantarelltoast, hemgjord salsiccia med ljummen blomkål





Soppa - koka purjolök, bladpersilja, lite olivolja i lammbuljong (köpte knorrtärningar hos libanesen i Vällingby). Häll i lite grädde sista kvarten. Servera med vispadgrädde blandad med löjrom.

Toast med gräddstuvad kantarell.

Korv - hälften karre och hälften rimmad grissida och lite späck mals på grövsta skivan. Blanda med vittvin (ganska mycket), lite ströbröd av surdegslimpa, stött fänkål, salt, peppar och oregano. Fyll fjälster, strö över lite salt och socker över korvarna och låt vila över natten. Stek

Koka blomkål och häll över olja och vinäger

söndagen den 23:e augusti 2009

Choucroute, Lammstek med rödbetor



Choucroute - enkel variant - slanta lite morot, kålrabbi (eller annan rotfrukt), dela ett par charlottenlökar grovt och lägg i botten på grytan. Lägg i surkål och toppa med vad som finns hemma i kött/korvväg - jag hade lite rimmat sidfläsk och Falukorv (!) hemma. Lägg slutligen i en rejäl klick smör, lite kummin och häll på generöst med vitt vin. Sjud i minst 1 timme. (vi tog små portioner som förrätt - resten blir kanonlunch på söndag)

Lammstek - salta och peppra - in iugnen på 80 grader tills innertemp 62 grader.

Rödbetor - koka och skiva tunt, hyvla över Trentino ost.

lördagen den 22:e augusti 2009

Grisknorr, pasta med hjärt och blåmusslor, blåbärsdessert






Grisknorrar - koka knorrarna i vitt vin och vatten, släng i ett par morötter och lök i ca 1 tim. Ta upp och torka torra. Stycka i 5 cm långa bitar. Vänd i lite vetemjöl med salt och peppar. Fritera hastigt innan servering. Blanda med persilja och kapris. Pressa citron över.

Pasta - torka ett par tunna skivor parmaskinka i ugn. Smält lite lök och färsk vitlök i smör. Häll i bussigt med vitt vin och grädde och den smulade/hackade torkade skinkan- koka ihop. Släng i musslorna innan servering och koka ngn minut. Blanda med pastan och bladpersilja.

Sallad

Dessert - varva blåbär, vispad grädde och turkisk meze yoghurt (min nya favorit!) och lite honung. Karamell garnityr - ringla karamell, socker & vatten som fått koka till ljustbrun färg, på smörpapper

fredagen den 21:e augusti 2009

Hjortstek, kantareller, rostad vitlök och vaxbönor


Hjort - salta och peppra steken, lägg i en hel vitlök på bläcket. In i ugnen på 80 grader tills innertemp är 62 grader - tar ett par timmar...

Bönor - steks i smör

Svamp - stek svamp och kokt potatis i smör, slå på lite creme fraiche, salt och mycket svartpeppar

Rejäl tonfisksallad med chevredressing


Först träningsrunda på cykel sedan matig tonfisksallad

Sallad - tonfisk (burk) roman och ruccolasallad, avokado, kokta ägg, rödlök, gurka och tomat

Dressing - rör ihop bredbar chevre och creme fraiche i lika delar, häll i lite olivolja, salt och peppar

onsdagen den 19:e augusti 2009

Dillkött


Kalv - kalvbog delas i lagoma bitar, lägg ner i vatten, koka upp och skumma noga, lägg sedan ner skivad morot och purjolök, ett par pepparkorn, salt och lagerblad. På med lock, sänk värmen och sjud i 2 timmar. Häll i lite grädde, ättika och socker efter smak, låt sjuda ihop ytterligare en stund. Red av med äggula/majzena. Innan servering läggs en rejäl näve dill i.

tisdagen den 18:e augusti 2009

Helfabrikat från T&J's


Vi gjorde det enkelt.

Korv - Andouille American Style

Black pudding

Sallad

Toppade med lite surkål (UK meets Ger - "don't mention the war")

måndagen den 17:e augusti 2009

Kronärtskocka, Ungsbakad grissida med chevre och gräddstuvad mangold




Skocka - koka i saltat vatten i ca 30 min. Servera med smör, citron och salt

Gris - färskt sidfläsk med snittat svål gnids in i salt, peppar och hackad vitlök. Droppa lite olivolja över. Baka i ugnen på ca 150 grader - dra på grill elementet i slutet för att få krispig svål.

Mangold - fräs hackad vårlök, hackad mangold och lite chipotel i smör. Häll på grädde och en rejäl klick chevrefärskost och låt koka ihop.

söndagen den 16:e augusti 2009

Limegravad lax med ljummen sjögrässallad



Lax - strö lite salt, socker och pressad lime över en laxfilésida. Vänd upp skinnsidan och lägg under press ett par timmar. Baka sedan i ugn på 100 grader.

Sallad - stek purjolök och kokt potatis - håll ljummen. Blanda med ruccola och salincornia sjögräs, citron och olivolja

lördagen den 15:e augusti 2009

Kokt kyckling med tryffelsås och bondbönor



Kyckling - smält lite vårlök, vitlök och morötter i smör, lägg ner kycklinglårfileer, slå på vitt vin och grädde och lite tryffelolja, smula ner ett par torkade trumpetsvampar - sjud långsamt i ca 30 min. I slutet la jag ner lite broccoli.

Bondbönor - koka och rör ned lite citronsaft och salt.

Ragu



Ragu - nymald högrev (grövsta skivan), ett par burkar krossad tomat, flera krossade vitlöksklyftor, tomatpure och lite vatten får koka i ett 2-3 tre timmar. Servera med pasta eller om man går på lågkalorikost - vita bönor.

Tomat och mozzarellasallad

Stekt strömming med bönor och chilipressgurka



Strömming - pudra lite vetemjöl över fileerna, salta och peppra, stek enkelfileerna i smör.

Gurka - gör vanlig pressgurka med 1-2-3 lag och lägg i lite finhackad chili

Servera med stekta bönor och creme fraiche

torsdagen den 13:e augusti 2009

Hakar på

Fler och fler lägger upp sin matblogg på matbloggar.com - jag med..

Misosoppa, fläsk med grön curry och bönor




Soppa - koka en buljong på konbu tång och lite japansk fiskbuljongpulver - stäng av plattan och rör ner lite misopasta, servera med svart sjögräs

Fläsk - stek på hög värme, strimlad karré, minimajs, paprika och bönor i lite sesamolja, lägg i ett par krossade vitlöksklyftor, en rejäl klick grön currypasta och lite fisksås, rör om och häll sedan på lite kokosmjölk, låt koka ihop ett par minuter. På med persilja.

tisdagen den 11:e augusti 2009

Tournedos med kantarellsås, tomatsallad




Barnfritt i söndags (glömde att blogga). Hem sent efter golf - snabbt förbi ICA Rorsman, lika snabbt ut med två tournedos och lite kantareller.

Tournedos - salta, peppra, stek på hög värme ett par minuter, vila i lite folie.

Sås - fräs kantareller i smör och peppar, slå på grädde, ett par droppar japansk soya, koka ihop.

Tomatsallad - en för Ebba (utan lök) och en för mig (massor med lök), olivolja och citron (för att inte paja vinet)

Beuf Provence??


Det blev inte burgundisk gryta eftersom det var dåligt med rödtjut hemma - lite rose fanns dock...

Gryta - dela högrev i lagoma bitar (inte för små), fräs med smör i panna, släng i lite charlottenlök, ett par krossade vitlöksklyftor, ett par grovhackade tomater, en klick tomatpure, ett par lagerblad och till sist en flarra torr rose. Lägg på lock, sänk värmen och glöm bort i ca 3 timmar. Dela ner lite champinjoner och sjud i ytterligare en timme.

Risotto - för dem som inte kör LCHF så blev det en enkel risotto.

måndagen den 10:e augusti 2009

Vitlöks och salviakryddad kotlettrad




Kottlettrad - fin kotlettrad från RJs Närproducerat på Orust. Snitta svålen och gnid in köttet med salvia, vitlök, olivolja salt och peppar som körts med stavmixer. Låt gå på ca 100 grader i ugnen till innertemp 62 grader.

Tillbehör - Broccoli och zucchini som frästs i lite smör som sedan får sjuda med en skvätt grädde.

söndagen den 9:e augusti 2009

Rökt kattfisk med gräddkokt purjolök och pepparrotssås, Grillat lamm med rödbetor, Solskensdessert



Kattfisk - fileea fisken och dela i portionsbitar. Rök med al och ällpespån i ca 10 min.

Purjolök . strimla löken och smält i smör, slå på grädde och koka ihop,

Sås - blanda riven pepparrot med gräddfil.

Lamm - ytterfilé grillas. Servera med nydragna kokta rödbetor med skivad chevre

Dessert - lägg lite jordgubbar i en form, kläm ner en skiva sockerkaka (helst UBs solskenskaka), droppa lite creme casiss över, toppa med lite vispad grädde och vit choklad.

fredagen den 7:e augusti 2009

Kokta havskräftor, grillad spirr (småmakrill) med gurksallad, Grekyoghurt med honung





Kräftor - koka som vanligt

Makrill - sprirrfileer saltas och peppras, grilla på hög värme

Gurksallad - variant på Smaskens gurksallad. Tärna gurka, strö över salt för att dra ut vatten. Krama ur gurkan. Lägg i en 1-2-3 lag en timme eller två. Häll av spadet och blanda med gräddfil och persilja.

Yoghurt - grekyoghurt med direktimporterad grekhonung, valnötter