måndagen den 27:e juli 2009

Mot solen


Nu drar vi till Grekland 1 vecka - någon annan får laga mat och blogga under tiden. //Ola

Revbensspjäll, ljummen blomkål, caprese, C-vitaminbomb




Spjäll - gör en glaze av lite sesamolja, honung, tomatpure, citron, salt och peppar. Gnid in köttet och grilla på medelvärme.

Blomkål - koka lätt i buljong, ta upp och häll olivolja och vinäger över - ät ljummen

Frukt - blandade frukter och bär till dessert

söndagen den 26:e juli 2009

Terubbad biffrad med kantarell och bea, Tomatsallad



Biff - rubba biffraden med fruktte, salt och peppar, låt gå i ugnen till innertemp ca 58 grader.

Bea - blev en variant med rosévin och rödvinsvinäger.
Tomatsallad

lördagen den 25:e juli 2009

Marulkskinder med syrad fänkål och brynt smör, rimmad torskrygg med vitvinssås, GinTonic granite, Vit chokladmousse med syltade jordgubbar





Körde under fredagen ett litet men kul matlag. På menyn stod;

Marulk - kinderna peppras, stek hastigt i hög värme i smör och olja och salt.

Fänkål - skiva fänkålen tunt, lägg i ärtskott och dill. Pressa citron över och lägg i salt och lite socker tills lagom syra uppstår. Låt dra någon timme.

Smör - bryn smöret till det får en nötig doft

Torsk - blanda en saltlag (lite saltare än västerhavskallsup), lägg i torskryggen i portionsbitar. Låt dra 1 timme. Baka torsken på svag värme tills den precis delar sig vid lätt tryck. Servera med sparris, sockerärtor, zuccini som hastigt stekts i smör. Svart bönor.

Sås - fräs finhackad lök i smör, häll på fond på laxben, vitt vin och grädde. Låt allt sjuda ihop till önskad konsistens.

Granite- blanda en liten GT, lite citron och socker, frys. Rispa upp med gaffel innan servering.

Chokladmousse - 4 äggvitor vispas hårt, blanda med smält vit choklad 200 g, vänd ner i 3 dl lätt vispad grädde. I botten på glaset la vi jordgubbar som blev restprodukt efter saftkok. Garnityr med karamell som fått stelna på smörpapper.

fredagen den 24:e juli 2009

Middag hos kompisar

I kväll blir det matlag med damerna..

torsdagen den 23:e juli 2009

Stekt lubb med bacon, hackat ägg och smält smör


Lubb - dela fileén i portionsbitar. Salta och peppra - stek.

Servera med knaprigt bacon, hackat ägg och smält smör.

onsdagen den 22:e juli 2009

Nyrökt makrill med rödlök, kattfisk i paket, limejordgubbar



Makrill - rör ihop en saltlag typ något kraftigare än kallsup i västerhavet. Lägg ner makrillfileerna i lagen och låt ligga i ca 1 tim. Rök med alspån i ca 30 min. Servera med dillmajonäs och syltad rödlök.

Fisk - förkoka små palsternackor och dela på mitten. Gör ett foliepaket av kattfiskfilé, palsternacka, sparris, fänkål, färsk vitlök, räkor, dill, cocktailtomat, en rejäl klick smör och lite grädde. Salt och peppar. Lägg på grillen i ca 15 min på hög värme.
Jordgubbar - rör ihop en lag av socker, limeskal, limesaft, hackad mynta och vaniljsocker. Skiva i jordgubbar och låt dra ett par timmar.

Fläskfilé med smör, citron och salvia


Fläsk - skiva och stek på fileen i smör, pressa rejält med citron över, hacka salvia och lägg i en till rejäl klick smör som får smälta.

Servera med parmesan. Pasta till den som får äta kolhydrater...

måndagen den 20:e juli 2009

Kåldolmar my way


Kanske inte så somrigt men affären bjuder inte så mycket så man får tänja på gränserna - hur som helst;

Kåldolmar - ta försiktigt loss bladen från kålhuvudet, lägg dem i kokande vatten någon minut så de blir mjuka och hanterbara. Smet - nymald fläskkarre, blandas med chevre, vitlök, grädde och lite ströbröd, salt och peppar. Fyll bladen med smeten och rulla/vik ihop. Lägg på ett bläck, häll på lite rödvin och grädde, salt och peppar och låt gå i ugnen ca 1 tim på 200 grader (lägg på folie om det får för mycket färg). Reducera ev. ihop såsen yttterligare.

Serverades med sallad

söndagen den 19:e juli 2009

Créme Ninon, Kallröktlax med syltad kantarell och rödlök, pepparotsgrädde, Yoghurtgrädde med vinkokta biggaråer




Soppa - koka upp gröna ärtor med lite buljong och grädde, mixa och passera genom sil. Servera med en skvätt bubbel.

Syltad svamp och lök - koka en lag på 1 del ättika, 2 delar socker och 2 delar vatten slå över svampen med lite dill respektive den skivade rödlöken. Låt dra ett par timmar.

Dessert - blanda 50/50 turkyoghurt och vispad grädde. Koka en lag på rose och rött vin, socker och lite koncentrerad jordgubbsaft. Lägg i körsbären och sjud ett par minuter. Låt svalna i lagen.

lördagen den 18:e juli 2009

fredagen den 17:e juli 2009

Havskräftor, nyrökt lax med dill mayo, creme caramel med hallon och vinbär




Kräftor - koka med salt, socker, dill och en gul lök. Koka upp, ta från spisen, kyls utomhus över natten.

Lax - salta och peppra ganska hårt, rök i alspån i ca 30 min. Servera med potatis, sallad och dillmayo.

Creme caramel med hallon och vinbär

torsdagen den 16:e juli 2009

Enkel chilli


Chilli modell enkel & fusk - släng ner tärnad entrecote, lök, chilli, tabasco, tomater lite vin och buljong - sjud i ett par tre timmar. Vänd i slutet ner en burk svarta bönor. Salt och peppar.

onsdagen den 15:e juli 2009

Fisksoppa


Soppa - fräs lite lök och morötter av olika färg i smör, släng i ett par burkar tomater, en halv flarra vitt vin (jag hade vino verde som blev riktigt bra med sin lite speciella smak), bra med grädde, lite buljong, en rejäl klick tomatpuré och lite kryddor (jag var kort på färska örter så jag tog påsen med gamla herbes de provance - också bra). Sjud långsamt i en timme eller så. Lägg sedan i brocoli och fiskbitar (lax och kolja), sjud på lägsta värme i en kvart.

Dillaioli - mayo, vitlök och dill

tisdagen den 14:e juli 2009

Kalvfilé med rödbetssallad med gorgonzol och valnötter, Turkyuoghurt, grädde och Ebbas hallon/persikosylt




Kalvfilé - stek hastigt i smör, låt gå till 56 grader i ugn ca 100 grader

Sallad - koka rödbetor och blanda de ljumma betorna med salld, valnötter och mogen gorgonzola, olivolja och lite pressad citron.

Dessert - en sked yoghurt, en sked vispgrädde och en sked av hustruns fantastiska nykokta hallon och persikosylt.

måndagen den 13:e juli 2009

Vinbrässerad rostbiff med citronrisotto, Vattenmelon och Camparislush







Rostbiff - sätt kastrullen på lägsta värme, släng i en rejäl klick smör, lite tärnad bacon, lite slantad morot, lite hackad lök, ett gäng champinjoner och köttet i lagoma kuber. Slå på rejält med vin (jag hade hälften vitt hälften rött) salt och peppar, låt sjuda i 5 timmar.

Citronrisotto - gör risotton som vanligt och vänd sista fem min ner finhackad salvia och finhackat citronskal.

Vattenmelon och Camparislush - mixa vattenmelon, socker och Campari så att det fortfarande finns lite bitar kvar. Frys till lagom konsistens.

söndagen den 12:e juli 2009

Ugnsbakad lax med rökt morotspure, marinerad vattenmelon, vinbär och smultron



Lax - salta och peppra, droppa lite vitt vin över laxfiléen, in i ugnen på 100 grader.

Morotspuré - rök ca 1 dl olivolja i röken (jag hade alspån och ett par äppelkvistar) i ca 1/2 tim. Koka morötter mjuka. Mixa morötter, den rökta oljan efter behag, grädde, salt och peppar (snodd idé...).

Sallad

Vattenmelon - dela melonen i kuber, blanda med lite röda vinbär och smultron, häll på lite socker, lite av Ebbas koncentrerade hemgjorda jordgubbssaft och lite vitt vin. Låt dra i en timme. Servera med glass.

lördagen den 11:e juli 2009

Yoghurtmarinerade grillspett, timjan och vitlökssås



Spett- skär kuber av fläskkotlett och biff och marinera i ett par timmar i: turkyuoghurt, curry, soya, vitlök, tomatpure, olivolja salt och peppar. Trä upp köttet (fläsk och nöt på samma spett) på spett med grönsaker - grilla.

Sås - Turkyuoghurt blandad med vitlök och repad timjan. Salt och peppar.

torsdagen den 9:e juli 2009

Ugnsbakad kotlettrad med skön salsa, Rabarber och krusbärskräm



Kotlett - kör in en saltad och pepprad kotlettrad med svål på 125 grader till innertemp 63 grader.

Skön salsa - tärna/hacka: blodgrape, äpple, tomat, avokado, persilja, rödlök, chilli, salta och peppra och på med en skvätt apelsinjuice.

Vi drack Westons cider till (tack för tipset Annika http://www.smaskens.nu/2009/07/annu-ett-dryckestips.html)

Ebbas kräm - koka delade rabarber och krusbär i lite vatten, socker - red av med potatismjöl. Ät med mjölk.

Kräftor, rödtunga med rostade morötter, vitvinssås





Kokta kräftor - som igår

Fisk - rödtungfileer delas på mitten och snurras ihop. Salta och peppra. Klicka över lite smör och droppa lite vitt vin över, låt gå i ugn ca 100 grader.

Sås - fräs lite finhackadlök i smör, häll på vitt vin och lite buljong, koka ihop något, slå på generöst med grädde och sjud på lägsta värme till lämplig konsistens - min sås gick i ca 1 tim.
Morötter - hittade olikfärgade ekologiska morötter som delades, på med lite olivolja och flingsalt, in i ugnen på 200 grader till klara.

tisdagen den 7:e juli 2009

Havskräftor


Kräftor med aioli

Kräftor - känn en bra fiskare som hemlevererar sprittande havskräftor som precis blivit dragna ur Västerhavet..... koka en lag på vatten, vanlig dill, salt och lite socker, jag slängde även i en halv lök. Koka upp lagen så att det kokar häftigt, lägg i kräftorna, koka upp + ngn minut. Ställ ut kastrullen med lag och kräftor över natten, kyl sedan i kylskåp.

Aioli - mayo med vitlök. Jag gjorde min på hälften olivolja hälften neutral rapsolja

Spagetti med lax, dill och ärtor


Sås - fräs kallrökt lax i lite olivolja, häll på vitt vin, lite buljong - koka ihop. På med rejält med grädde och hackad dill. Koka ihop lite till. Släng i gröna ärtor. Blanda med pastan.

måndagen den 6:e juli 2009

Carpaccio, pizza



Carpaccio - tunt skivad oxfilé bankas lövtunn, servera med parmesan, rostade solrosfrön, olivtryffelolja, citron, blandsallad, salt och peppar

Pizzor - enkel deg på vetemjöl, jäst, lite olivolja fick jäsa 1 timme, fylldes med salami, kräftstjärtar, kronärtsskocksbottnar, tomatsås, färska och soltorkade tomater, mozzarella. Grädda i het ugn.

söndagen den 5:e juli 2009

Rödvinsmarinerad biff, vitlökssås, dinkelsallad


Biff - marinera i rödvin och örter ett par timmar - grilla

Sås - gräddfil blandas med hackad gurka och rivenb vitlök, salt och peppar

Sallad - koka dinkel i 20 min, blanda med hackad tomat, olja och rödvinsvinäger

lördagen den 4:e juli 2009

Torsk med Pernodsås, mung och black eyed pea bönor




Kir

Torsk
- fileer bakas i ugnen på 100 grader med salt och peppar och lite citron

Pernodsås - koka gröna ärtor i lite buljong, häll på lagom med Pernod och grädde, mixa och sila slät.

Mungbönor och Black eyed pea bönor blötläggs i 8 timmar och kokas sedan, olja och rödvinsvinäger.

Barnens favorit i repris - grillad makrill, citronsås


Barnen kräver grillad makrill minst 1 gång i veckan.

Makrill - småmakrill fileas, salta och peppra, grilla med skinnsidan ner på hög värme

Sås - hälften creme fraiche hälften majonäs, rivet citronskal och lite citronsaft, salt och peppar

onsdagen den 1:e juli 2009

Tonfisk och bönsallad, Ebbas frikadeller i tomatsås




Tonfisk - lite svarta bönor blandas med en burk tonfisk, gul lök, en gul tomat, lite chilli, olivolja och citron, dill, salt och peppar
Ebbas frikadeller - nymald bog och högrev, ett par ägg, lite ströbröd och vitlök. Gör små bullar, stek hastigt och dumpa sedan i tomatsåsen.

Tomatsås - fräs tomatpure i olivolja, i med hackad vitlök, vitt vin, citronsaft, ett par burkar tomater, koka i 30 min, mixa. Släng i lite örter, vi hade salvia och timjan från landet.

Pasta

Jordgubbar